Musical Ester brengt eerbetoon aan Gordykster Esje Colthof

maart 24, 2014 in nieuws door Redactie

musical estherGorredijk | Ruim zeventig mensen uit de diverse kerken van Gorredijk doen mee in de musical Ester die in de eerste week van april driemaal uitgevoerd wordt. De meeslepende musical wordt opgevoerd in de Ontmoetingskerk op 2, 4 en 5 april. Deze voorstellingen waren binnen korte tijd uitverkocht waarop de organisatie besloot om ook voor de try-out op dinsdag 1 april kaarten te verkopen.

De musical Ester is een oecumenisch project op initiatief van de taakgroep liturgie. Het uitvoerende koor met solisten wordt begeleid door een live combo en staat onder regie van André van der Bijl. Onder leiding van Durk Jongsma werden de liederen ingestudeerd, de algehele muzikale leiding is in handen van Hans Jonker.

Bijbelboek Ester

Ester is een klein maar meeslepend Bijbelboek waarin de naam van God niet voorkomt. Ester vertelt het verhaal van een Joods meisje dat met hulp van haar oom Mordekai een plaats verovert aan het hof van koning Ahasveros, later wordt ze de bruid van de koning. In haar positie als koningin komt zij in opstand tegen Haman, de eerste minister van de koning. Ester en haar oom Mordekai komen in verzet tegen de plannen van Haman om het Joodse volk uit te roeien. Zij buigen niet en zoeken naar recht en redding. Haman wordt ontmaskerd en het Joodse volk wordt gered van de ondergang.

De initiatiefgroep koos in overleg met regisseur en dirigenten voor deze musical omdat de makers, Gerard van Amstel en Gerard van Midden, erin geslaagd zijn het verhaal door te trekken naar deze tijd en actuele thema’s aansnijden. De positie van vrouwen, de omgang met vluchtelingen en rassenhaat zijn onderwerpen die in de huidige wereld zeker niet van het toneel zijn verdwenen. Dat maakt Ester tot een verhaal van alle tijden en generaties.

Joodse gemeenschap Gorredijk

De geschiedenis van Ester en het Joodse volk voert ook naar de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Gorredijk en naar de geschiedenis van het korte leven van Esther Colthof in het bijzonder. Zijn woonde met haar ouders aan de Langewâl. Esther, Esje, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitse bezetter van school verwijderd vanwege haar Joodse afkomst. In oktober 1942 kregen Esther en haar moeder Liena het bevel van de plaatselijke politie om de volgende dag met de eerste tram naar Westerbork af te reizen. Haar laatste briefkaart dateert van 22 februari 1943, waarin ze schreef dat ze de volgende dag op transport zou worden gesteld. Op 26 februari 1943 stierf Esther in Auschwitz-Birkenau.

Esje Colthof

De musical Ester is tevens een eerbetoon aan Esje Colthof en de voormalige Joodse gemeenschap van Gorredijk. Met lef en doorzettingsvermogen is een grote groep mensen zonder theaterervaring aan de slag gegaan met deze musical. “Je moet het maar durven”, zegt regisseur André van der Bijl, “een debutantenbal met als basis nieuwsgierigheid, enthousiasme en geestdrift…”

Kaarten voor de try-out op dinsdag 1 april kosten €5 en zijn verkrijgbaar bij Planteyn Boeken aan Langewâl 19 in Gorredijk of op de dinsdagavond zelf in de Ontmoetingskerk, Schansburg 3, Gorredijk. Meer informatie over deze musical en de deelnemers is te vinden op http://www.ontmoetingskerkgorredijk.nl/ester.