Moeizame overwinning Gorredijk tegen Makkinga

DSCN8071[1]

DSCN8143[1]

DSCN8275[1]

DSCN8312[1]

DSCN8353[1]Gorredijk/Makkinga | De meest scorende ploeg Gorredijk (tot dan toe 61 doelpunten) tegen de minst scorende ploeg Makkinga (tot dan toe 30 doelpunten). Daarnaast heeft Gorredijk good old Gorge Dimov. Vanwege een plekje op de reservebank kwam Dimov twintig minuten voor tijd getergd het veld in en werd een 0-1 achterstand omgebogen in een 2-1 overwinning. Net binnen de lijnen kopte de aanvaller binnen een minuut eerst zelf de gelijkmaker in de touwen, niet veel later gaf de oudste man aan Gorredijk zijde (Dimov 38 jaar), de jongste man (Jesmer de Vries 16 jaar) de bal om onhoudbaar de 2-1 binnen te schieten.

Ten opzichte van het 2-2 gelijke spel van vorige week in de thuiswedstrijd tegen Thor toch enkele wijzigingen in de basisopstelling van Gorredijk. Afwezigen Jorrit Bijker en Jan van der Leeuw werden vervangen door jonge honden Patrick Kootstra en Jelmer Poathumus. De uitwedstrijd in Makkinga werd, ogenschijnlijk, eenvoudig met 0-5 gewonnen. Gezien het spelbeeld van destijds was dit absoluut niet de juiste weerspiegeling van de wedstrijd. De grote kansen van toen waren aan Makkinga niet besteed en Gorredijk schoot met scherp. Dit deed Gorredijk in de openingsfase van de wedstrijd zondagmiddag niet. Het waren namelijk de gasten uit Makkinga die in de zesde minuut op een 0-1 voorsprong kwamen.

Goalie Sven van der Woude van de thuisploeg had tot dan toe nog geen bal gehad, maar moest al meteen de 0-1 uit het netje vissen. Een vrije trap van de gasten werd door Jorrit Bijlsma slap weggewerkt en hiermee hielp Bijlsma de gasten in het zadel om een vlotte voorsprong te pakken. Tot dan toe had alleen Jesmer de Vries van Gorredijk een (slap) schot gelost op Makkingaster doel. Na twintig minuten spelen was het wederom de Vries die aan de basis stond van een levensgrote kans van de thuisploeg. De vries stuurde Jelmer Posthumus alleen op de sluitpost van Makkinga af, Posthumus had echter teveel tijd nodig en hielp hiermee een dot van een kans om zeep. Verder vielen er aan beide kanten geen noemenswaardige mogelijkheden te noteren in het eerste bedrijf.

Buiten die ene bal die van der Woude uit het doel moest vissen had de goalie van Gorredijk tot dan toe een rustige middag. In de tweede helft veranderde er in eerste instantie weinig aan het spelbeeld. Gorredijk kreeg het balbezit en was naarstig op zoek om een voetballende oplossing te vinden. Dit slaagde amper, want Makkinga stond goed te voetballen. Het eerste schot van de tweede helft viel dan ook te noteren voor de gasten. Sluitpost van der Woude van Gorredijk moest toen wel in actie komen om een goed schot van Makkingaster komaf onschadelijk te maken.

Aan de andere kant van het veld zagen de Gorredijk supporters achter de goal een goede redding van de keeper uit Makkinga. Eindelijk was goalgetter Mart van der Tuin van de thuisploeg verlost van zijn directe tegenstander, zijn schot uit de draai werd ook door de keeper van de gasten gepareerd. Om te voorkomen dat de wedstrijd dood zou bloeden greep trainer Jacob Russchen van Gorredijk twintig minuten voor tijd in. Een dubbele wissel Gerke Jeeninga en Gorge Dimov voor Jelmer Posthumus en Patrick Kootstra.

De getergde Dimov gaf al binnen een minuut zijn visitekaartje af door zijn team op gelijke hoogte te brengen. Dimov wist de voorzet van flankspeler Bas van veen over de uitgekomen doelman van Makkinga te koppen en zorgde ervoor dat de wedstrijd kantelde. Vijf minuten voor tijd was het namelijk wederom Dimov die aan de basis stond van een Gorredijk treffer. Een voorzet van Gerke Jeeninga eindigde in de mensenmassa en kwam via Dimov voor de voeten van Jesmer de Vries terecht. Bamischepper de Vries twijfelde niet en schoot de bal kiezelhard in de verre hoek en liet daarmee de doelman van Makkinga kansloos. Een bevrijdende 2-1 voorsprong voor de thuisploeg, maar absoluut nog geen gelopen koers.

Makkinga zette almaar meer aan en werden hierin gesteund door de zeven minuten blessuretijd die werden bijgetrokken. Met kunst en vliegwerk bleef de sterke defensie onder leiding van Jesmer Schots overeind en daarmee werden de 3 punten over de streep getrokken. Met deze behaalde driepunter heeft Gorredijk met nog vier wedstrijden te gaan al meer punten (39 punten) verzameld als het gehele vorige seizoen (38).Volgende week gaat Gorredijk op bezoek in Jubbega. De derby die sinds jaren weer plaats vind, maar net zo hard weer verdwijnt. Jubbega wordt namelijk kampioen en promoveert dus naar de 3e klasse. Het kampioenschap kan uitgerekend in deze zeer beladen derby worden behaald. Voor Gorredijk geen onbekend scenario. Op 19 april 2015 was er namelijk de wedstrijd Akkrum-Gorredijk, ook Akkrum kon toen kampioen worden. Iedereen met een blauw wit hart weet nog goed hoe de wedstrijd van toen afliep. Akkrum bezweek onder de druk en was niet bij machte om het destijds scherp acterende Gorredijk te verslaan. Een scenario dat volgende week ook maar zo van toepassing kan zijn.