Misleiding van de kiezer?

maart 17, 2014 in column door Redactie

Douwe-Jan van der Werff.

Douwe-Jan van der Werff.

Door Douwe-Jan van der Werff (kandidaat raadslid PvdA Opsterland)

Je kunt het verwachten en ja hoor. Daar komen ze weer. Verkiezings-retroriek of zoals ik het bekijk: verkiezingsgeilheid van partijen, die dit soort sentimenten gebruiken om de stemmers te “verleiden”. Veelal de partijen die niet hun eigen visie geven op wat er moet gebeuren, maar wel de successen claimen.

Een voorbeeld hiervan staat op een groot spandoek van Opsterlands Belang(OB) bij de herinrichting van Centrum-Oost in Gorredijk: “mede mogelijk gemaakt door Opsterlands Belang”. Een manier om de kiezer te misleiden dat dit succes, voor het grootste gedeelte, te danken is aan Opsterlands Belang. Als je beter weet, is er in de gemeenteraad een meerderheid nodig om een dergelijk plan door te voeren. Dit is dus het succes van de meerderheid in de raad, waaronder ook de PvdA en andere partijen, claimen voor jezelf.

Een ander voorbeeld: toenmalig OB-wethouder Klaas de Boer kwam met een onhaalbaar plan voor een MFA (Multi Functionele Accommodatie) in Lippenhuizen. Het dorp roerde zich terecht en door een interventie van de PvdA werd een nieuw plan gemaakt. Maar wat lezen we nu in het verkiezingsprogramma van OB?: “het MFA in Lippenhuizen komt er door de inspanningen van OB”. Gelukkig weten de mensen in Lippenhuizen wel beter!

Een ander voorbeeld van misleiding gaat over een banner van Opsterlands Belang: “Den Haag (met een kruis erdoor): “woon je lokaal, dan stem je lokaal”. Ik snap het niet meer hoor! Waar je ook woont, het is altijd lokaal! Als je in Opsterland woont dan stem je daar…lokaal en niet landelijk. Wat betekent dat kruis door Den Haag? Dat Opsterland niet mag profiteren van Haags beleid, zoals de 10.000 buurtverpleegkundigen die er dank zij de PvdA bijkomen in Nederland of de € 100.000 miljoen die PvdA staatsecretaris Jetta Klijnsma beschikbaar heeft gesteld voor armoedebeleid?

Het is lastig te zeggen vanuit welke hoek de wind waait binnen Opsterlands Belang. Van wethouder Piet van Dijk (Opsterlands Belang ) weet ik het: VVD. Hij gaf dat in het openbaar eerlijk toe. Maar van de anderen is het gissen. Een ieder zijn keuze natuurlijk, maar het verleden heeft al aangetoond dat dergelijke partijen intern (door verschillende opvattingen en visies) verscheurd raken en daar is uiteindelijk de burger de dupe van. De opdeling van Opsterlands Belang naar de nieuwe partij BAS is daar een voorbeeld van.

Nu ik langer nadenk over de banner van Opsterlands Belang zullen ze waarschijnlijk bedoelen, dat bijvoorbeeld de PvdA Opsterland een aftekening zal zijn van de regeringspartij PvdA. Helaas hebben ze het dan weer mis. PvdA Opsterland is zo lokaal als het maar kan zijn. PvdA Opsterland besluit over wat lokaal nodig is en betreurt soms ook de compromissen die de PvdA in Den Haag wel moet sluiten. Zo moet Opsterlands Belang in het College ook compromissen sluiten met CDA en Christen Unie. Denk daarbij aan het niet uitbreide van koopzondagen! De vergelijking zoeken met de partijen uit “Den Haag” is gemakkelijk en het doet tekort aan iedere partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen. Voor mij betekent dit weer een misleiding van de kiezer.

Gelukkig zijn er wel verschillen tussen alle partijen die meedoen aan deze Opsterlandse gemeenteraadsverkiezing. Anders wordt het lastig kiezen!
Maar hoe onderscheid je je tegenwoordig nog? Je kan het doen met een overvloed aan verkiezingsborden overal in de gemeente, maar ik denk daar anders over. We hebben belang bij een stabiele gemeenteraad, die zorg kan dragen voor de belangrijke taken die vanuit het rijk op de gemeente afkomen (zorg, jeugdzorg, werk, brede scholen, ondernemerschap, etc..). Ik heb als inwoner geen belang bij partijen, die intern met elkaar of met anderen ruzie maken. Versplintering in de politiek vermindert de bestuurskracht van onze gemeente. Daar zitten onze inwoners niet op te wachten! Gelukkig hebben we bij PvdA Opsterland een sterke groep (LOKALE) mensen klaar staan die zorg kan dragen voor uitvoering van de belangrijke taken die op de gemeente afkomen. Stabiliteit zal hard nodig zijn in onze gemeente. “Samen werkt” is veel beter dan je afzetten tegen elkaar en onderlinge ruzies. Daar wordt geen inwoner beter van!