Maarten Frankenhuis houdt lezing in museum Gorredijk

maart 1, 2014 in nieuws door Redactie

Maarten Frankenhuis.

Maarten Frankenhuis.

Gorredijk | De lotgevallen van Alfred Hirsch, een Joods jongetje uit Berlijn, daarover vertelt Maarten Frankenhuis zondag 2 maart in Museum Opsterlân te Gorredijk. Frankenhuis schreef over dit jongetje het boek Droomonderduik. Alfred vlucht na de Kristallnacht in 1938 naar Nederland

Alfred is een opgewekt ventje en op dat moment acht jaar oud. Hij is een enorme dierenliefhebber en in Amsterdam ontpopt hij zich al snel tot een enthousiast bezoeker van de Amsterdamse dierentuin Artis. Als hij in het najaar van 1942 na weer een bezoek aan Artis samen met zijn tante naar de uitgang loopt, is er buiten de poort een razzia gaande. Een medewerker van Artis, de nachtwaker, weet de twee net op tijd in veiligheid te brengen in het Apenhuis.

‘s Nachts verlaat zijn tante de dierentuin om uit te vinden hoe het met haar man en kinderen gaat. De Duitsers pakken haar echter op. Alfred blijft in de dierentuin. De nachtwaker brengt hem tijdelijk onder in de stookkelder, maar ‘tijdelijk’ wordt uiteindelijk bijna drie jaar tot enkele weken na de bevrijding in 1945. Al die tijd verneemt hij taal noch teken van zijn ouders. De nachtwaker brengt hem dagelijks iets te eten, maar om veiligheidsredenen ziet of spreekt hij hem al die jaren niet. Ze zien elkaar pas weer na de bevrijding als de nachtwaker, ontslagen uit het ziekenhuis waarin hij belandt na een ruw verhoor vlak voor de bevrijding, weer contact opneemt met het onderduikertje.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Geen Kinderspel over kinderen in oorlogstijd. Aanvang 14:30 uur, kosten €12,50 inclusief rondleiding. Meer informatie is te vinden op de website van Museum Opsterlân.