Maarten de Jong ‘schopt’ vernieuwde Wereldwinkel Gorredijk open

mei 10, 2014 in nieuws door Redactie

Zaterdagmorgen 10 mei werd de hernieuwde winkel geopend door Maarten de Jong. (c) Marije Geertsma

Zaterdagmorgen 10 mei werd de hernieuwde winkel geopend door Maarten de Jong. (c) Marije Geertsma

Bezoekers nemen een kijkje in het fris vernieuwde interieur. (c) Marije Geertsma

Bezoekers nemen een kijkje in het fris vernieuwde interieur. (c) Marije Geertsma

Gorredijk | Maarten de Jong, voormalig speler van SC Heerenveen, heropende vandaag de compleet vernieuwde Wereldwinkel aan de Hoofdstraat in Gorredijk. “Ik zal het met een trucje bij de deur doen want ik moet maar niet door het glas schoppen.” Deze zaterdag, 10 mei, werd de winkel officieel heropend na verbouwing en vernieuwing van het assortiment.

Fairtrade cadeaushop zal voortaan de naam zijn waarmee duidelijk gemaakt wordt dat het assortiment meer op het publiek gericht zal zijn. “We richtsje ús wat mear op jonger publyk mar eare it âlde”, legt inkoopster Tina Kuipers uit. Zo staan kekke kop en schotels gebroederlijk naast prachtige design schalen en vazen. Bewust heeft de Fairtrade cadeaushop er voor gekozen het prijspeil te verlagen. Cadeau’s zullen dan ook niet duurder zijn dan in ‘gewone’winkels. De echte waarde zit in de productie: geen kinderhanden hebben er aan gewerkt en ook worden alle producten ingekocht op basis van fairtrade, eerlijke handel.

Dat Maarten de Jong ingeschakeld werd voor de heropening heeft een reden. “De voetbalwereld wil de kwalijke uitwassen van de sport uitbannen. Ruw spel, discriminatie, opstootjes van supporters. Dat moet allemaal weg: fairplay. De wereldwinkel keten wil de kwalijke kanten van de handel uitbannen: fairtrade. Geen kinderarbeid of uitbuiting van personeel”, vertelt Michiel Brouwer, voorzitter van de Fairtrade cadeaushop na de opening.

Met zo’n veertig vrijwilligers zet de hernieuwde winkel alles op alles om haar bestaansrecht te bewijzen. Aan het assortiment zal het niet liggen: bijzondere design gebruiks- of siervoorwerpen, traditionele producten, prachtige vazen, handige en mooi vormgegeven houten snijplanken en schalen en niet te vergeten: een ruim assortiment boeddha’s en wierook.