Kindcentrum Loevestein opgeleverd en overgedragen aan gemeente

juli 14, 2016 in nieuws door Redactie

Op vrijdag 13 november werd de eerste paal geslagen voor de brede school in Gorredijk. Foto: Henk Stoelwinder

Op vrijdag 13 november werd de eerste paal geslagen voor de brede school in Gorredijk. Foto: Henk Stoelwinder

Gorredijk | Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft onlangs het Kindercentrum Loevestein opgeleverd en overgedragen aan gemeente Opsterland. De gemeente heeft in samenspraak met PRIMO-Opsterland en Kinderwoud kinderopvang opdracht tot de bouw gegeven. Het kindcentrum is een brede school die onderdak biedt aan de openbare basisschool School Loevestein en Kinderopvang Loevestein. Het gebouw is de eerste brede school in Opsterland die in een design-and-build constructie is gerealiseerd.

Wethouder Piet van Dijk; “Bij het ontwerp van het kindcentrum stond het kind in alles centraal. Er staat nu een hypermodern en multifunctioneel gebouw waar kinderen op geheel eigen wijze zichzelf en elkaar kunnen ontdekken en ontplooien en de wereld kunnen verkennen. Kinderen kunnen nu bovendien vanaf de geboorte tot middelbare schoolperiode onder één dak terecht. Dat geeft de scholen, kinderopvang, ouders en natuurlijk de kinderen verschillende voordelen.”

Begin 2015 besloot de gemeente opdracht te geven aan bouwgroep Dijkstra Draisma om in de nieuwbouwwijk Loevestein 4 een brede school te realiseren waarin de leerlingen van de openbare basisscholen De Tsjerne en De Vlieger en de kinderen van kinderopvang De Toverbal en ’t Prethuis een nieuw onderdak zouden krijgen. Bij een design-and-build constructie is de aannemer niet alleen verantwoordelijk voor de bouw maar ook voor het ontwerp.

Het gebouw is een doordacht ontwerp van architectenbureau Kristinsson met veel licht en een goede lesomgeving. Het gebouw ligt fraai gelegen tussen de weilanden. Dat zorgt voor rust en ruimte. Het gebouw heeft een laag energieverbruik mede door de hoge isolatiewaarde, een hoge kierdichtheid en zonnepanelen. Het gebouw wordt verwarmd door een lucht warmtepomp.

Het schooldeel telt acht groepslokalen, een speelzaal en een grote gemeenschapsruimte met een tribunetrap. Het speellokaal heeft een verplaatsbare wand zodat het deel dat aan de tribunetrap grenst, ook gebruikt kan worden als toneelruimte. Het achterste deel fungeert dan als kleedruimte. Het schoolgedeelte is ook nieuw ingericht. In de kinderopvang is ruimte voor de kleinste kinderen met slaapgelegenheid. Daarnaast is er een peuteropvanggroep en een groep buitenschoolse opvang. Ook de kinderopvang maakt gebruik van het speellokaal.

Het gebouw is binnen de gestelde doelen van tijd, geld en kwaliteit gebouwd. Mede door de inbreng van PRIMO-Opsterland en Kinderwoud hebben zij een gebouw waarmee ze jaren vooruit kunnen. De samenwerking tussen deze partijen en de gemeente was bijzonder plezierig en constructief. De officiële opening van het gebouw is op 2 november 2016.