Voorjaarskermis Gorredijk opent onder dreigende luchten

mei 9, 2014 in nieuws door Redactie

Gillend gaat het eerste tiental de lucht in met de American Wipp. (c) Jan Sybrandy

Gillend gaat het eerste tiental de lucht in met de American Wipp. (c) Jan Sybrandy

Gorredijk | Dreigende luchten maar toch een feestje: vandaag, vrijdag 9 mei, ging de voorjaarskermis van Gorredijk open. Nadat in 2013 de najaarskermis al terug was op de historische plek, werd nu voor het eerst ook de voorjaarskermis gehouden op het Marktterrein achter de voormalige lagere school.

Klokslag drie uur klonken vanuit Le Grand Carrousel uit 1890 de nostalgische kermisklanken van het antieke orgel. Tegelijkertijd schalde moderne muziek uit de luidsprekers van de American Wip. Een rij jongeren wachtte met ongeduld: de grote American Wip draaide eerst een aantal rondjes om het hemelwater kwijt te raken. De tien eerste durfals stapten vervolgens in de megaschommel die de passagiers gillend en wel mee nam op een avontuurlijk rondje.

Trampolines op de kermis? Een enkeling stond even verbaasd te kijken bij de bungee trampoline uit Duitsland. Vier trampolines met touwen er boven. Pas toen enkele kermiskinderen voordeden wat de bedoeling was, drong het tot de toeschouwers door welk een spectaculair instrument dit wel niet was. Hangend aan elastieken kopjeduikelen en salto’s op de trampolines maken: “Daar ga ik in”, roept een jonge toeschouwster enthousiast.

Langzaamaan begint de kermis vol te stromen met publiek. “Kijk, er zijn andere attracties bij gekomen”, wijst een groepje jongens. Maar oude vertrouwden zijn er ook: het reuzenrad, touwtjetrekken, schiettent en botsauto’s om maar een paar te noemen. Voor wie het wil meemaken: de kermis duurt nog tot en met maandag 12 mei.