Juni: dierenarts Gorredijk, een katvriendelijke praktijk

juni 1, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk

da juni 1Stress

Voor kat (en eigenaar) is een bezoekje aan de dierenarts vaak een stressvolle gebeurtenis. Dat begint in de meeste gevallen al thuis. Hoe krijgen we de kat in de mand? Soms kost dat vele pogingen met een al dan niet beschadigde eigenaar. Daarna begint de reis in de auto of op de fiets. Weer stress!
We hoeven dus niet meer uit te leggen dat bijna elke kat al zeer gespannen bij ons op de praktijk arriveert, al laten ze dat aan de buitenkant niet altijd zien. Vervolgens moet je als kat weer uít je mandje…en in de spreekkamer lijkt dat opeens toch de veiligste plek.
Blijven zitten dus. Krijg de kat er dan maar eens uit als hij in een rieten mandje zit. Vier klauwtjes vastgenageld in de mand. De handigste vervoersmand blijft een plastic mand waar de bovenkant gemakkelijk vanaf kan. Uw kat kan dan meestal in het onderste deel blijven zitten. Ook manden met een bovenklep zijn handig.da juni 2

Wennen aan het mandje

Voor een kat is het fijn om thuis langzaam aan een mandje te wennen. Zet de mand op een gewone plek in huis en leg er af en toe een paar brokjes in en een lekker kleedje. Sommige katten slapen er dan af en toe in. Ook kan de mand met een beetje Feliway® in gesprayd worden. Feliway® bevat feromonen, chemische stoffen, die katten onderling gebruiken voor communicatie. Vaak worden katten rustig van deze stoffen. Feliway® wordt ook gebruikt bij gedragsproblemen zoals sproeien, angst of agressie bij katten onderling.

Speciale kattenspreekuren

Voor katten is het fijn als het in de wachtkamer rustig en kalm is. Er kan dan in de spreekkamer rustiger gestart worden. Ook daar werken we vaak met Feliway®. Een beetje op de tafel en een beetje op onze handen geeft katten een veiliger gevoel. Ook een wachtkamer zonder honden is voor veel katten en hun eigenaar heerlijk. Wij willen daaraan graag tegemoet komen en starten daarom vanaf dinsdag 9 juni met speciale kattenspreekuren. We doen dit op onze praktijklocatie in de Expansiehal in Jubbega. Alleen katten in de wachtkamer. Wilt u gebruik maken van deze kattenspreekuren, dan kunt u een afspraak maken op de dinsdagmiddag vanaf 13.00u.

Vanaf dinsdag 9 juni starten we dus met het katvriendelijker maken van onze praktijk. We hebben veel ideeën en gaan ze langzaam invoeren. Hebt u zelf suggesties voor verbeteringen, laat het ons weten!

Stress voor de hond

Ook sommige honden ervaren in de wachtkamer stress, door andere honden, angst of agressie. Daar hebben we ook aanpassingen voor. Meld uw probleem alvast bij het maken van een afspraak. We hebben verschillende wachthoeken, maar ook wel aparte ruimtes waar u even alleen met uw hond kunt zitten. Buiten in onze tuin staat een bank die met mooi weer graag gebruikt wil worden. Geef het even aan en we denken met u mee.

Titerbepaling hond

De eerste titerbepalingen zijn inmiddels met succes gedaan in mei. Elke laatste donderdag van de maand kunt u zich hiervoor aanmelden. Met behulp van een beetje bloed kunnen we bepalen of er nog genoeg bescherming is en de cocktailvaccinatie nog een jaar uitgesteld kan worden. De Ziekte van Weil is wel elk jaar nodig.

Acties juni

We chippen weer de hele maand uw hond of kat tegen gereduceerde tarieven. Ook kunt u weer meedoen met onze vakantiefoto wedstrijd, stuur uw leukste ‘huisdier op vakantie’ foto in via mail of facebook. Aan het eind van de vakantie maken we een nieuwe poster met foto’s voor onze wachtkamer.
Voor meer informatie of het laatste nieuws zijn we nog steeds te volgen op: www.facebook.com/dierenartsgorredijk of op onze website: www.dierenartsgorredijk.nl