Lezing in Museum Opsterlân: Joodse kinderen en hun speelgoed in WOII

april 18, 2014 in nieuws door Redactie

De lievelingspop was vaak een grote troost.

De lievelingspop was vaak een grote troost.

Gorredijk | In Museum Opsterlân komt ontwikkelingspsycholoog Catharina Dijkstra op zaterdag 19 april om 14:30 uur vertellen over speelgoed in de Tweede Wereldoorlog. Hoe belangrijk dit speelgoed was voor met name de Joodse kinderen.

Het bij zich hebben van een lievelingspop of knuffelbeer op stressvolle momenten is voor veel kinderen een hele geruststelling. De Tweede Wereldoorlog is voor met name Joodse kinderen een periode geweest van extreme angst, stress en spanning. Vaak werden zij van hun familie gescheiden doordat kinderen en ouders op verschillende onderduikadressen terecht kwamen of in verschillende delen van een concentratiekamp geplaatst werden. Sommige kinderen hebben echter wel hun favoriete speelgoedje mee kunnen nemen, waaraan zij zich nog enigszins konden vastklampen voor troost, geborgenheid en geruststelling.

Op zaterdag 19 april om 14:30 uur zal Catharina Dijkstra in het Museum Opsterlân te Gorredijk komen vertellen over het onderzoek dat zij gedaan heeft naar de betekenis van speelgoed voor de psychische gezondheid van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog.