Jan en Pitty Lolkema vieren zestigjarig huwelijksjubileum

april 15, 2014 in nieuws door Redactie

Burgemeester Francisca Ravestein feliciteert Jan en Pitty Lolkema met hun zestigjarig jubileum. (c) Jan Sybrandy

Burgemeester Francisca Ravestein feliciteert Jan en Pitty Lolkema met hun zestigjarig jubileum. (c) Jan Sybrandy

Gorredijk | Zestig roze rozen en één rode, onmiskenbaar is er feest geweest bij Jan en Pitty Lolkema aan de Langewal in Gorredijk. Gisteren, maandag 14 april, vierde het echtpaar hun zestigjarig huwelijksfeest. “Dy roazen ha we krigen fan de bern, dy iene reade roas is foar it kommend jier”, legt Jan Lolkema uit. Het is traditie, al vanaf hun vijftiende huwelijksfeest krijgt het echtpaar rozen van hun zoon en dochter.

Jan Lolkema bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Olterterp. Daar verongelukte zijn vader in 1936 toen hij met zijn trekker onder de tram kwam. “Us mem bleau do efter mei fjouwer bern en in fiifde op komst.” Moeder en kinderen moesten de boerderij verlaten, de pacht werd opgezegd. Ze verhuisden naar een woning aan de Achterwei. Jan ging naar de opleiding tot marechaussee in Utrecht waarna hij werd overgeplaatst naar Delfzijl.

In Delfzijl leerden Jan Lolkema (87) en Pitty Huisman (84) elkaar kennen. Regelmatig kwamen de jongens van de marechausseekazerne over de vloer bij Pitty haar broer waar zij ook zelf regelmatig logeerde. “Maar ik weet ook nog dat ik eens op de kazerne was en langs de keuken liep. Jan stond daar vla te koken en ik dacht, dat ruikt lekker.” Toch sloeg de vonk niet over in Delfzijl. Dat kwam later pas in Den Haag.

Jan had zich opgegeven voor een nieuwe opleiding binnen de marechaussee. Hij mocht toen aangeven naar welke standplaats zijn voorkeur uitging. “Doe ha ik keazen foar Den Haag.” In dezelfde stad woonde Pitty sinds 1937. Het gezin Huisman vertrok naar Den Haag om daar een pension te runnen nadat vader was ontslagen bij de spoorwegen. De oudste broer bleef achter in Delfzijl.

Eind jaren veertig kregen ze verkering. “Seis jier ha we ferkearing hân want yn dy dagen mocht in marechaussee de earste seis jier net troue.” In 1954 kon dan eindelijk getrouwd worden. “Doe ha we ek yn ‘e krante stien”, lachend vertelt Jan dat boven de advertentie stond: ‘Nu eens een ander proces verbaal’.

Gisteren kwamen al velen langs om het huwelijkspaar te feliciteren. Zaterdag is het feest met de familie. Op het programma staat een rondleiding door It Damshûs in Nij Beets met aansluitend een diner bij It Polderhûs.