Historische filmbeelden van verplaatsing kerkklokken naar Gorredijk

april 17, 2014 in nieuws door Redactie

De adelskerk van Oud-Beets werd in 1984 gesloopt.

De adelskerk van Oud-Beets werd in 1984 gesloopt.

De klok staat nu op het plein achter het museum.

De klok staat nu op het plein achter het museum.

Gorredijk | Bijna thuishorend in het straatmeubilair staat een grote bronzen klok voor Museum Opsterlân aan de Hoofdstraat in Gorredijk. Dat die klok afkomstig is van de adelskerk in Oud-Beets zullen niet veel mensen nog weten. De kerk werd in 1984 gesloopt.

In 1983 werden de kerkklokken van het oude kerkje overgebracht naar het museum van Gorredijk. Onlangs is van deze verplaatsing vijftig minuten aan ruw filmmateriaal opgedoken. Bekijk hier een deel van de film. De complete film kan gekocht worden bij beeldmaker Jan Keidel (info@jankeidel.nl).

De adelskerk in Oud-Beets uit 1889 verving een kerk uit de 16e eeuw die gewijd was aan de heilige Gertrudis. De adelskerk werd gefinancierd door de families Lycklama à Nijeholt en Van Lynden uit Beetsterzwaag. De kerk werd in 1958 buiten gebruik gesteld.

De achtzijdige torenspits werd in 1967 door een blikseminslag vernield. In 1984 werd de kerk gesloopt. De twee klokken zijn bij het Museum Opsterland in Gorredijk geplaatst. Op het kerkhof werd in 1988 een klokkenstoel geplaatst.