Herinneringen aan topseizoen ’61-’62 vv Gorredijk | deel 7

september 7, 2014 in historie, nieuws door Redactie

Gorredijk komt in de derde klas
zondag 17 juni 1962

Een verheugend feit is dat Gorredijk door de 2 – 0 overwinning op Sportclub Assen naar de derde klas promoveert samen met het Hoogezandster Kwiek, dat Bergum in haar thuiswedstrijd met liefst 5 – 1 naar huis stuurde.

Staande v.l.n.r. Anne Veenstra, Riekele Huisman, Klaas Akkermans, Ben Eppinga, Stoffel Bakker en Wieger Moll. Gehurkt v.l.n.r. Piet Meijer, Johan de Jong, Dirk van der Zee, Gerrit de Vries en Klaas Henstra. Voor de wedstrijd tegen Sportclub Assen op de foto voor ” Het Vrije Volk”.

Onder grote publieke belangstelling is Gorredijk er in geslaagd het derde klasserschap te veroveren, door het bezoekende Sportclub Assen met een 2 – 0 nederlaag naar huis te sturen.

De eerste aanvallen waren voor de gasten, maar de blauwwitte achterhoede hield goed stand. Hierna verplaatste het spel zich naar de andere zijde van het veld, waar eerst de doelman een situatie moest klaren en kort daarop een back, die op het laatste moment redding bracht.

Er ontspon zich een spannende strijd, waarbij de gasten technisch iets sterker speelden. De Asser linksbinnen verscheen eens alleen voor de Gorredijk-doelman, maar zijn boogbal werd door de linksback weggewerkt. Ongeveer 10 minuten voor de rust kreeg Gorredijk een corner te nemen. De bal kwam prachtig voor het doel en werd door de mee naar voren gekomen stopper Eppinga ingekopt. Wel probeerde een der backs de bal nog weg te werken, maar via zijn hoofd verdween deze in het doel en dat betekende 1 – 0.

Direct na de thee trachten de gasten een beslissing te forceren, maar weer stond de blauw-witte achterhoede z’n mannetje, terwijl de Assenaren de juiste richting met hun verre schoten niet wisten te vinden. De aanvallen van Gorredijk daarentegen waren veel gevaarlijker en tot driemaal toe kwam er een speler alleen voor de Asser doelman zonder dat men tot doelpunten kwam. Onder grote spanning verstreken de laatste minuten en kort voor het einde kreeg Gorredijk een strafschop wegens haken, welke door De Vries keihard werd ingeschoten (2 – 0). Enkele minuten later klonk het eindsignaal en overstroomde het publiek het veld om de blauwwitten met dit fraaie succes te complimenteren.

Zondag 24 juni werden de laatste wedstrijden van de promotiecompetitie gespeeld en de “Friese Koerier” schreef er de volgende dag over:
Bergum heeft zich zondag inderdaad een klasse hoger gespeeld door het bezoekende Gorredijk met 2 – 0 te verslaan. Het was een matige wedstrijd, waarin Bergum in de eerste helft zich overwegend sterker toonde. De tweede helft was voor Gorredijk maar de Gerdyksters konden toen niets meer aan de stand veranderen. Sportclub Assen won met 1 – 0 van het Hoogezandster Kwiek. Jammer voor de Assenaren dat deze winst te laat kwam om redding te brengen. Zij zullen het volgend seizoen weer in de vierde klasse moeten uitkomen. De eindstand is hier: Gorredijk 6 – 7, Kwiek 6 – 6 , Bergum 6 – 6 , Sportclub Assen 6 – 5 .