augustus 24, 2014 in historie, nieuws door Redactie

Hoofdstuk 3
De tweede helft

Op zondag 14 januari 1962 kan er weer gevoetbald worden aan de Hegedyk in Gorredijk.

GORREDIJK – FRISO 2 – 0. De gasten speelden eerst met de wind in de rug, maar dit verhinderde niet, dat de thuisclub het beste van het spel had. De Gorredijk-achterhoede wist wel raad met de aanvallen van Friso en verder dan enkele afstandsschoten kwamen de Jousters dan ook niet. De aanvallen van de thuisclub werden goed opgezet, maar voor het doel gekomen wist men geen raad met de geboden kansen. Tot tweemaal toe kreeg de midvoor een prachtige kans, de eerste keer bracht de doelman echter redding en de andere kans ging door naast schieten verloren. Ongeveer tien minuten voor de rust kwam er wederom een aanval en vanaf de rechtervleugel werd de bal hoog voor het doel geplaatst en het was kanthalf De Vries, die de bal laag inkopte. Na de thee was de thuisclub oppermachtig, maar ook nu ontbrak het beslissende schot. De enkele aanvallen van Friso waren weinig gevaarlijk en de blauwwitte doelman had dan ook een gemakkelijke tweede helft. Halverwege de tweede helft kwam echter toch het meer dan verdiende doelpunt voor Gorredijk, toen midvoor Van der Zee met een prachtige omhaal de stand op 2-0 bracht. Direct hierna werd het derde doelpunt gescoord, maar dit moest wegens buitenspel worden afgekeurd. In de laatste minuut kreeg Friso nog een goede kans op een tegenpunt, maar de vrije trap werd door het muurtje gestopt, zodat het einde kwam met een verdiende Gorredijk-zege, de zevende in successie.

GORREDIJK – OLDEMARKT 4 – 2 (28 januari 1962). In deze wedstrijd stuitte de thuisclub op meer tegenstand dan de ranglijst zou doen vermoeden. De eerste aanvallen waren voor de gasten, maar de schoten waren niet zuiver gericht. Hierna nam de thuisclub het initiatief over en er volgden enkele snelle aanvallen. Uit één daarvan was het midvoor Van der Zee, die zijn ploeg aan de leiding hielp (1-0). De vreugde was echter niet van lange duur, want toen de achterhoede van Gorredijk verzuimde in te grijpen, betekende dit de gelijkmaker (1-1). De aanvallen van de thuisclub gingen veelal over links en stichtten voortdurend gevaar. Toch bleef het slechts bij één doelpunt van linksbuiten Henstra, ondanks het feit dat zich meerdere kansen voordeden. Na de thee weer een technische meerderheid van de thuisclub en via een strafschop wegens hands bracht Van der Zee de stand op 3-1. Korte tijd later mocht dezelfde speler nog een strafschop nemen, doch deze werd naast geschoten. De gasten putten hieruit moed en gingen korte tijd fel in de aanval en met een schuiver werd de achterstand tot 3-2 teruggebracht. Verder liet de thuisclub het echter niet komen en het was tenslotte nogmaals Van der Zee, die voor de 4-2 eindstand zorgde.

STEENWIJKER BOYS – GORREDIJK 1 – 1 (11 februari 1962) Gorredijk kreeg in deze wedstrijd nauwelijks gelegenheid om in zijn normale spel te komen. Dat kwam voor een deel door het harde werken van de thuisclub en verder door het zenuwachtige en onnauwkeurige spel van de blauwwitten. Toch deden er zich wel enkele goede scoringskansen voor. De juiste afwerking ontbrak echter. De thuisclub probeerde met lange trappen ruimte te maken, maar gevaar ontstond hierdoor niet voor Gorredijk. Een kwartier na de rust nam Steenwijker Boys een voorsprong, toen er in de blauwwitte achterhoede geblunderd werd. De gasten lieten de moed echter niet zakken. Het felle, soms te felle verdedigen van de Boys belette hen evenwel om te scoren. Het werd toch 1 – 1, toen midvoor Van der Zee een strafschop wegens hands in een doelpunt omzette. Onder grote spanning kwam het einde van een wedstrijd waarin Gorredijk een grote technische meerderheid had getoond, die door de hard op de man spelende thuisclub teniet werd gedaan.

GORREDIJK – DE SWEACH 5 – 1 ( 18 februari 1962) Op een modderig en glad veld zijn de blauwwitten erin geslaagd de gasten met een fikse nederlaag naar huis te sturen. Aanvankelijk zag het hier echter niet naar uit, want de gasten gaven in het eerste half uur goed partij. Het plaatsen liet bij Gorredijk in deze periode nog wel eens te wensen over, terwijl de voorhoede de juiste richting niet kon vinden. Ook de Sweachster aanvallen hielden weinig gevaar in en de Gorredijkster achterhoede hield dan ook goed stand. Na een half uur spelen zette de thuisclub een goede aanval op en midvoor Van der Zee zorgde voor de openingstreffer (1-0).

De thuisclub bleef in het offensief en Henstra en De Jong zorgden nog voor de rust voor een 3-0 voorsprong. Na de thee was het al spoedig Van der Zee , die de voorsprong naar 4-0 vergrootte. Een kopbal uit een corner werd uitstekend door de Sweachster doelman gestopt en nadat Henstra, alleen voor de keeper gekomen, de stand op 5-0 had gebracht, viel er weinig meer te genieten. De gasten kwamen toen wat meer in de aanval en Van der Broek zorgde met een uitstekend doelpunt voor de verdiende eer en de eindstand 5-1.

OLDEMARKT – GORREDIJK 1- 0 (11 maart 1962) Gorredijk beleefde weinig plezier van haar bezoek aan hekkensluiter Oldemarkt, want het werd de eerste nederlaag. Vooral voor de rust toonde de thuisclub zich een gelijkwaardige tegenstander van de blauwwitte kampioenskandidaten. Wel waren de gasten technisch beter, maar de thuisclub stelde hier enthousiasme tegenover. Aan beide kanten deden zich enkele kansen voor, maar het duurde tot kort voor de rust voor het eerste en zoals later ook zou blijken, het beslissende doelpunt kwam. Een fout in de blauwwitte achterhoede werd goed uitgebuit en via de paal belandde de bal in het Gorredijkster doel (1-0). De laatste minuten voor de rust waren zeer enerverend, want aan beide kanten werd nog een doelpunt afgekeurd. Na de thee is Gorredijk verreweg het meest in de aanval geweest, maar wat de blauwwitten ook probeerden , men kon het net niet vinden. Oldemarkt verdedigde haar voorsprong met man en macht en ook een groot aantal corners mocht de blauwwitten niet baten. Het was en bleef 1-0 en hiermede was de eerste nederlaag van Gorredijk een feit.

De stand in de 4e klasse B: Gorredijk 14-23 Steenw.Boys 13-11 DOG 12-20 Renado 14-11 Friso 13-15 Langweer 13-10 Bakhuizen 14-15 Giethoorn 15- 9 Doelcijfers : 39 – 16 De Sweach 12-13 Oldemarkt 13- 8.
Doelpunten: Dirk v.d.Zee (20), Klaas Henstra (6), Gerrit de Vries (5), Piet Meijer en Abe Vleeshouwer (3), Johan de Jong (1), e.d.(1).

LANGWEER – GORREDIJK 1 – 3 (18 maart 1962) Gorredijk nam direct na de aftrap het spel in handen en probeerde met goede combinaties de weg naar het doel te vinden. Er deden zich enkele goede kansen voor, maar voorlopig bleef het bij een aantal corners. Een van deze corners vormde de 12. inleiding tot de openingstreffer, want toen de thuisclub niet goed wegwerkte was het De Jong, die met een hard en hoog schot Gorredijk een 1-0 voorsprong verschafte. De thuisclub wist hierna het spelwel enigszins te verplaatsen, maar erg gevaarlijk waren de roodbaadjes toch niet. Vlak voor de rust vergrootte linksbuiten Henstra voor Gorredijk de voorsprong tot 2 – 0 na een goed opgezette aanval. Na de thee eerst weer een aanvallend Gorredijk, waarbij midvoor Van der Zee eens de lat trof. Hierna zakte Gorredijk terug en in de achterhoede begon men onzekerder te spelen. Langweer beschikte echter niet over schutters, zodat doelpunten uitbleven. Nadat midvoor Van der Zee met een uitstekend schot Gorredijk voor de derde maal liet juichen was het eindelijk de thuisclub, die profiteerde van een misser in de blauwwitte verdediging en de eindstand op 1- 3 bracht.

GIETHOORN – GORREDIJK 0 – 2 (25 maart 1962). Gorredijk ging direct na de aftrap in de aanval, maar de Giethoornachterhoede wilde niet wijken. De doelman bracht enkele malen zeer fraai redding, terwijl ook een der backs een keer op de doellijn een doelpunt wist te voorkomen. Wel wist de thuisclub het spel iets te verplaatsen, maar ook de Gorredijkachterhoede gaf weinig kansen weg. Vlak voor de pauze kreeg Gorredijk een corner toegewezen, welke door De Vries zo scherp werd genomen, dat de bal via de doelman in het net verdween (0 – 1). Na de thee eerst een kort Gorredijk-offensief, maar geen doelpunten. Hierna was de beurt aan de thuisclub en een der blauwwitte backs wist nog maar juist de redding te brengen. Vanaf dat ogenblik namen de gasten door beter veldspel het heft in handen en we noteerden enkele schoten rakelings naast, terwijl Van der Zee de lat trof. Wederom was een corner de inleiding tot het tweede doelpunt, toen Henstra achterwaarts inschoot. De gasten legden hierna het accent op de verdediging, maar verder dan een hard schot, dat uitstekend werd gestopt kwam Giethoorn niet en het einde kwam dan ook met een verdiende 2 – 0 overwinning voor Gorredijk.

Het nog in gevaar verkerend Langweer versloeg DOG en Friso en De Sweach speelden tegen elkaar gelijk. Daardoor is de stand aan de kop: 1. Gorredijk 16 -27 2. DOG 14-22 3. Friso 15-18 Mocht Gorredijk dus de volgende week , zondag 1 april, in Wolvega van DOG winnen, dan mogen de “Gerdyksters” zich kampioen noemen en zich opmaken voor de promotiewedstrijden voor een paar plaatsen in de derde klas.