Herinneringen aan topseizoen ’61-’62 vv Gorredijk | deel 3

augustus 10, 2014 in historie, nieuws door Redactie

Helaas eindigde het team in het seizoen 1952/1953 in een competitie met o.a. Actief (Paterswolde), Gomos (Norg), Helpman (Groningen), Peize, Haren en Roden onderaan en moest er weer in de vierde klas worden begonnen.
’s Zondagsavonds verzamelden alle voetbalfans zich bij sigarenhandelaar Rekker, want daar stonden alle uitslagen op een groot bord én er werd uiteraard voetballatijn gesproken! Ook stond er de uitslag van de clubtoto, die als hoofdprijs zo’n f 50,- (25 euro) kende. Ik deed altijd stiekem mee aan die toto, omdat mijn ouders het verboden hadden. De aap kwam uit de mouw toen ik tweemaal achtereen de hoofdprijs won!

VV Gorredijk kampioen

Totaalvoetbal, voorverdedigen, pressen zijn allemaal woorden die in het moderne voetbaljargon worden gebruikt.
Trainer Sierk Flisijn van én eerste klasser ” Jubbega” én vierdeklasser “ Gorredijk” bedoelde in 1962 hetzelfde, maar hij zei het anders: “Vergelijk een voetbalelftal met een huis. Als het dak (lees voorhoede) lekt, dan lekt het plafond (lees middenlinie) op den duur ook en tenslotte zal ook de vloer (lees verdediging) eraan geloven”.

Omdat een huis in die tijd veel hout bevatte, was dit een mooie door bouwvakker/trainer Flisijn bedachte vergelijking.
In 1962 speelden “Jubbega”en “Gorredijk”, net zoals vrijwel alle voetbalelftallen het stopperspilsysteem. De voorhoede bestond uit 5 spelers, t.w. een links- en een rechtsbuiten, een links- en een rechtsbinnen en een middenvoor. De middellinie bestond uit een links- en een rechtshalf en een spil, de verdediging uit een links- en een rechtsback en een keeper.

Top- en Hoofdklassers waren er nog niet in 1962, wel heel veel betaalde clubs, die in 1954 met het z.g. betaalde voetbal waren gestart na de beroemde watersnoodrampwedstrijd in Parijs. In die wedstrijd speelde een Nederlands team, samengesteld uit spelers die in het buitenland als beroepsvoetballer speelden, tegen Frankrijk. Het Nederlandse team met o.a. Frans de Munck, Cor van der Hart, Bram Appel en Bertus de Harder, won met 2-1.

Het eerste elftal van “Jubbega”met de beroemde gebroeders Oebele en Grietus de Vries speelde dus in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal. Vergelijk het maar met het huidige Harkemase Boys. Ook toen al werd de portemonnee regelmatig getrokken om spelers als Henk Boersma, Joop Visser en “onze” Gerrit de Vries naar Jubbega te trekken.

In Friesland werd toentertijd alleen bij “Heerenveen” en “Leeuwarden” betaald voetbal gespeeld. In de stad Groningen gebeurde dat op veel grotere schaal bij GVAV, Be Quick, Velocitas en Oosterparkers. Veendam was de vijfde Groningse vertegenwoordiger en in Drenthe werd alleen bij “Zwartemeer” betaald voetbal gespeeld.

Staande v.l.n.r Roel Lageveen, Cor v.d.Hoef, Kees Dijkstra, Douwe van Dam, Stoffel Bakker, Abe Vleeshouwer, Gerrit v.d.Duim, Johnny van Zeijll en Ane Eppinga. Zittend v.l.n.r. Roel Kluitenberg, Anne Tenge, Anne Veenstra, Douwe ter Schuur, Dirk van der Zee en Henk Hofma.

Staande v.l.n.r Roel Lageveen, Cor v.d.Hoef, Kees Dijkstra, Douwe van Dam, Stoffel Bakker, Abe Vleeshouwer, Gerrit v.d.Duim, Johnny van Zeijll en Ane Eppinga. Zittend v.l.n.r. Roel Kluitenberg, Anne Tenge, Anne Veenstra, Douwe ter Schuur, Dirk van der Zee en Henk Hofma.

Eind vijftiger- en begin zestiger jaren van de vorige eeuw liep er in Gorredijk flink wat voetbaltalent rond. Zo speelde A1 in de Hoofdklasse en in dat team speelden b.v. Douwe ter Schuur, Corrie van der Hoef, Wieger Moll, Klaas Henstra en Piet Meijer. In de aanloop naar het seizoen 1961-1962 werd door de elftalcommissie een aantal van hen een plekje toebedeeld in het eerste team, dat al jaren in de vierde klas speelde na een succesvolle en minder florissante periode in de derde klasse.

Het “dak van het huis” bestond met Piet Meijer, Johan de Jong, Dirk van der Zee, Gerrit de Vries en Klaas Henstra uit creatieve spelers. Abe Vleeshouwer en Corrie van der Hoef vielen vanwege militaire dienst in de loop van het seizoen af. De voorhoede zorgde voor veel druk op de vaak massaal verdedigende tegenstander. Raakten ze al eens de bal kwijt dan kwam er vaak een lange peer richting Gorredijk-helft, waar vedette Bennie Eppinga echter als een veldheer in de lucht en over de grond heerste. Over de grond werd hij op het middenveld door de noeste werkers Stoffel Bakker en Klaas Akkermans voorbeeldig geassisteerd. Kwam er al eens een bal, zo één met een veter(!), langs deze linie, dan was Wieger Moll aan de linkerkant vrijwel niet te kloppen en op rechts was de plaatselijke slager Riekele Huisman met zijn beroemde knieslidings een niet te passeren obstakel.

Voor mij als keeper én verlengstukje van Flisijn restte alleen nog het team met raad en daad bij te sturen en de kruimels, die er toch nog vielen, op te rapen of uit de lucht te plukken.

Bovenstaande gelezen te hebben zou je haast denken dat het elftal van leider Ane Eppinga een wonderteam was. Ondanks het afgetekende kampioenschap was dit niet helemaal zo, maar er was in elk geval veel balans en eenheid in het team. Dat laatste blijkt nog steeds zo, want het team komt nog jaarlijks op de laatste zaterdag in augustus bijeen.image012

Onze grensrechter Hendrik( Bras)Veenstra.

Onze grensrechter Hendrik( Bras)Veenstra.

Dankzij Johan de Jong, die destijds bij de Drachtster Courant werkte, en enkele door mij zelf bewaarde krantenknipsels heb ik in dit boekje een compleet overzicht van het succesvolle voetbalseizoen 1961-1962 kunnen verwerken.