Herinneringen aan topseizoen ’61-’62 vv Gorredijk | deel 1

juli 27, 2014 in historie, nieuws door Redactie

Verzameld door Anne Veenstra, Rolde

Warming Up

In de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw hadden wij nog nooit van een warming-up gehoord en daarom gebeurde dat ook nooit voor een wedstrijd. Meestal waren we een tiental minuutjes voor een wedstrijd op het veld en daar hadden we één bal ter beschikking. En dat was beslist niet de beste, want daarmee moest de wedstrijd gespeeld worden en die lag bij de scheidsrechter in de kleedkamer.
image003
Ik nam bij het intrappen plaats in het doel en van weerskanten werden voorzetten gegeven door twee flankspelers en de overige 8 spelers probeerden uit de voorzetten te scoren. Ik hoopte altijd dat de voorzetten lekker hoog waren, zodat ik de bal kon “plukken”. Eigenlijk had ik dus wel een warming-up, maar daar had niemand van te voren over nagedacht. Dat kon ook niet, want wij kenden dat woord niet eens.
Juffrouw De Bildt had met haar praatjes over “Heerenveen” op maandagmorgen ook bij mij als 6-jarig jongetje de voetbalsnaar geraakt en vanaf dat moment werden v.v.Gorredijk (derde klas) en v.v.Heerenveen (eerste klas) mijn favoriete clubs. Vanwege mijn logeerpartijtjes in Appelscha was ik in de vakanties fan van v.v.Stânfries (1e klas FVB, onderafdeling van de KNVB). We hadden als lagere schooljongens geluk dat Eddy Rudolphy bij ons in de klas zat. Zijn vader had een meubel- en galanteriezaak in Gorredijk en zodoende zondags de bestelauto ter beschikking. Daar konden veel beginnende pubers in en zo bezochten we vaak wedstrijden van “Abeveen”, zoals “Heerenveen” vaak genoemd werd.

Keeper bij het beroemde “Heerenveen” van Abe Lenstra was Tieme Veenstra. Hij was getrouwd met de zus van mijn tante Ietje en daarom troffen we hem regelmatig bij oom Fokke en tante Ietje, die een bakkerij in Donkerbroek hadden. Daar hadden broer Auke en ik geluk mee, want Tieme nodigde ons zo nu en dan op zondagmorgen uit om ’s middags een wedstrijd bij te wonen. Zo waren we ook getuige van de historische wedstrijd Heerenveen – Ajax op 7 mei 1950. In de rust stond Ajax met 5-1