Herinneringen aan topseizoen ’61-’62 vv Gorredijk | deel 4

augustus 17, 2014 in historie, nieuws door Redactie

Hoofdstuk 2
De eerste helft

Het voetbalseizoen 1961-1962 begint voor Gorredijk 1 in de vierde klas op zondag 10 september met de thuiswedstrijd tegen Renado uit Sint Nicolaasga. Renado (Recht Naar Doel) is net gepromoveerd van de Eerste Klas F.V.B. naar de vierde klas. Van deze wedstrijd stond een verslag in de Drachtster Courant en Johan de Jong, onze rechtsbinnen, werkte bij die krant. Hij heeft alle verslagen weer boven water gehaald en ik heb ze in dit boekwerkje verzameld. Naast een rechtsbinnen hadden we ook een linksbinnen, want wij speelden het stopperspilsysteem. Dat zag er zo uit:
Keeper
Rechtsback Linksback
Rechtshalf Stopperspil Linkshalf
Rechtsbuiten Rechtsbinnen Middenvoor Linksbinnen Linksbuiten

GORREDIJK – RENADO 2-2 Een hardwerkend Renado is er in geslaagd het technisch beter spelend Gorredijk een gelijkspel af te dwingen. Na een wederzijds verkennen, namen de gasten na 10 minu- ten spelen de leiding, toen de Gorredijk-doelman de bal niet voldoende onder controle kon krijgen en een toestormende Renado-speler van dichtbij scoorde. De thuisclub bouwde met goed spel een meerderheid op, maar voor het doel wilde het niet vlotten. De blauwwitte rechtsbuiten brak eenmaal door, maar zijn schot ging voorlangs. Kort hierna wist de jonge doelman van de gasten tot tweemaal toe een doelpunt te voorkomen. Halverwege de rust werd toch de gelijkmaker geboren, toen midvoor Van der Zee het net trof. Vlak voor rust namen de gasten echter opnieuw de leiding, toen verzuimd werd, na een corner voldoende op te ruimen en de bal tussen een haag van spelers door via de paal in het doel verdween. Na de thee ging Gorredijk direct fel in de aanval en binnen de minuut was het wederom Van der Zee, die voor de gelijkmaker zorgde (2-2). Gorredijk bleef de betere ploeg, maar de hardwerkende gasten verdedigden stug en kregen bij uitvallen nog enkele goede kansen. Gescoord werd er echter niet meer en de eindstand werd dus 2-2.

Op zondag 17 september ging Gorredijk met de GATO-bus naar Gaasterland om daar af te rekenen met de thuisclub Bakhuizen.
BAKHUIZEN – GORREDIJK 2 – 7 Gorredijk behaalde een duidelijke overwinning op Bakhuizen door beter ploegverband, beter veldspel en grotere schotvaardigheid. Binnen enkele minuten was het al 0 -1, toen één der Bakhuizen achterwaartsen, in het nauw gedreven, de bal in eigen doel trapte. On- geveer 10 minuten later was ’t de Gorredijk rechtsbuiten die de stand tot 0 – 2 opvoerde .Ook de thuisclub kreeg enkele goede kansen , maar deze werden door slecht schieten om zeep gebracht. Met goed spel bleef Gorredijk de vijandelijke linies bestoken en door goede doelpunten van De Vries, Vleeshouwer en Van der Zee werd de ruststand 0 – 5. Na de thee begonnen de gastheren met een buitenspeldoelpunt te scoren en na 10 minuten schoot één der B-backs in eigen doel en dat betekende 0 – 6. De gasten gingen het hierna een beetje kalmer aan doen en dit stelde de thuisclub in de gelegenheid twee maal tegen te scoren .Het was tenslotte Van der Zee, die de technische meerderheid van Gorredijk met een prachtig doelpunt beloonde (2-7),met welke stand tevens het einde kwam.

GORREDIJK – DOG 3 – 3. Op zondag 24 september werd de thuiswedstrijd tegen koploper DOG uit Wolvega gespeeld. De start was voor de thuisclub bijzonder hoopvol, want reeds enkele minuten na de aftrap benutte midvoor Van der Zee een voorzet van rechts (1-0). DOG nam echter spoedig het middenveld in handen en kreeg een kleine meerderheid. Eerst verdween een vrije trap rakelings over de lat en direct hierna kon doelman Veenstra een hard schot nog juist onschadelijk maken. Het
7. werd gelijk, toen spil Eppinga de bal wilde wegwerken, maar hierbij werd vastgehouden, zodat één der DOG-ers ongehinderd kon inschieten. De thuisclub werd hierna sterker, maar het bleef bij een kopbal op de lat. Na de rust is de thuisclub het meest in de aanval geweest en uit een tactisch genomen vrije trap zorgde De Vries voor 2-1. Direct hierna kwam de Gorredijkspil in nood en zijn terugspeelbal verdween in eigen doel (2-2). Gorredijk bleef sterker, maar de DOG-verdediging hield goed stand. Bij een tegenaanval verzuimde de blauwwitte achterhoede tijdig in te grijpen en dit betekende 2-3. Gorredijk gaf zich echter nog niet gewonnen en binnen de minuut zorgde de rechtsbuiten voor een gelijke eindstand.

DE SWEACH – GORREDIJK 1 – 1 (1 oktober 1961). Een strijd die sportief werd gespeeld en waarin Gorredijk zich vooral de eerste minuten gevaarlijker toonde dan De Sweach. In de twaalfde minuut scoorde Gorredijk uit een vrije trap. De scheidsrechter keurde dit doelpunt, na advies van de grensrechter echter af wegens buitenspel, waartegen Gorredijk na afloop van de wedstrijd protesteerde. De goede aanvallen die Gorredijk telkens weer ondernam werden in de 18de minuut beloond met een fraai doelpunt .Nog was het gejuich niet uitgestorven of De Sweach had door Nieuwland reeds gelijk gemaakt. Na de rust waren de Sweach- aanvallen gevaarlijker dan die van Gorredijk, beide achterhoedes waren echter van de goede soort. Kort voor het einde had De Sweach nog enkele mooie kansen, die echter naast werden geschoten en zelfs in de laatste minuut kreeg De Sweach de kans op de volle winst, de keeper was reeds geslagen, maar de kopbal ging juist over de lat. De wedstrijd werd uitstekend geleid door de heer A.C.Rook.

GORREDIJK – STEENWIJKER BOYS 2 – 1 (8 oktober 1961). In een van Steenwijker Boys zijde bijzonder ruw gespeelde wedstrijd is het Gorredijk gelukt beide puntjes thuis te houden., maar wat belangrijker was, er zonder ernstige kwetsuren af te komen. Gelukkig trad scheidsrechter Pultrum uit Drachten streng op en hij zag zich dan ook genoodzaakt twee Steenwijkers naar de kleedkamer te sturen en verder nog twee Boysspelers een waarschuwing te geven wegens herhaald ruw spel. De thuisclub was enkele malen dicht bij een doelpunt, maar aan de andere kant moest ook één der blauwwitte backs eens op het nippertje redding brengen. Na een half uur spelen nam Gorredijk de leiding, toen midvoor Van der Zee van een goede pass werd bediend. Welke hij uitstekend benutte. Direct hierop kreeg de thuisclub een strafschop wegens ruw spel toegewezen en hieruit vergrootte Van der Zee de voorsprong tot 2-0. Reeds enkele minuten na de thee wisten de gasten uit een schermutseling de achterstand tot 2-1 te verkleinen. De boys bleven nog een tijdje in de aanval, maar hierna kwam er wat meer evenwicht in de strijd. Vooral het laatste kwartier was van voetbal geen sprake meer en het regende vrije trappen tegen de Boys met bovenvermeld gevolg. Het was tenslotte een opluchting toen de heer Pultrum voor de laatste maal floot en de spelers heelhuids de kleedkamer konden opzoeken.

FRISO – GORREDIJK 1 – 5 ( Joure, 15 oktober 1961). De eerste kans was voor de thuisclub, maar het schot ging over. Hierna was het de beurt aan Gorredijk .Enkele goede schoten werden door de Friso-keeper gestopt, terwijl een schot van de blauwwitte midvoor via de lat over ging. Na tien minuten spelen kregen de gasten een vrije trap, even buiten het strafschopgebied. Er volgde ’n goede voorzet, die door De Vries in een doelpunt werd omgezet(0-1). Friso wist het spel te verplaatsen en de blauwwitte achterhoede kreeg het erg moeilijk.. Halverwege de rust speelde één der blauwwitten hoog op zijn doelman terug. Deze, gehinderd door de zon, zag echter geen kans de bal te verwerken en een Friso-speler zorgde voor de gelijkmaker(1-1). Ook na de thee had de thuisclub aanvankelijk het beste van het spel, maar de blauwwitte achterhoede hield goed stand. Na een kwartier spelen kwam er plotseling een kentering in de strijd, toen een hard schot van de Gorredijkmidvoor van richting werd veranderd en in het doel verdween (1-2). Friso was duidelijk aangeslagen en de blauwwitten wisten nu spoedig de overwinning te forceren, want enkele minuten later bracht De Vries met een keihard schot de stand op 1-3. 8 . Linksbuiten Henstra benutte hierna een goede voorzet van links (1-4) . Het was tenslotte midvoor Van der Zee, die een soloren met een goed schot besloot en de eindstand bepaalde op 1-5. DOG uit Wolvega voert de ranglijst nog steeds aan in 4e klas B: DOG 6-11 Steenw. Boys 5-4 Gorredijk 6-9 Giethoorn 6-4 De Sweach 6-8 Renado 5-3 Friso 5-7 Bakhuizen 6-3 Langweer 6-5 Oldemarkt 5-2.

*Het protest dat Gorredijk heeft ingediend tegen de scheidsrechterlijke beslissing in de wedstrijd De Sweach – Gorredijk waarbij een doelpunt van de bezoekers wegens buitenspel werd afgekeurd, is ingewilligd. De stand van deze wedstrijd is nu 2-1 in het voordeel van Gorredijk. * Het eerste elftal van Gorredijk speelde een aantrekkelijke oefenwedstrijd tegen de selectie-jeugdploeg van Heerenveen. De elftallen waren goed aan elkaar gewaagd, de thuisclub wilde het samenspel echter wat te ver doorvoeren, waardoor ze de hechte Heerenveenverdediging in de kaart speelde. Voor de rust nam Gorredijk de leiding, toen Henstra een goed genomen vrije trap inkopte. Direct na de wisseling maakte De Vroet uit een goed aangegeven bal de gelijkmaker. Halverwege het einde was het wederom Henstra, die uit een vrije trap de bal in het net kopte en hiermee de eindstand op 2-1 bepaalde.

Bestuur v.v. Gorredijk. Staande v.l.n.r. Anne Moll en Harm Schippers , zittend v.l.n.r. Jac. (Jappie) Bijlsma, Jan Rudolphy en Wolter Stoelwinder.

GORREDIJK – LANGWEER 7-1 (29 oktober 1961 ). Een vooral voor de rust uitstekend spelend Gorredijk zette direct een flink offensief in, dat na tien minuten resulteerde in de eerste treffer, toen Vleeshouwer de gehele Langweer-achterhoede in de luren legde (1-0). Hierna kwamen de gasten er wat meer aan te pas, maar verder dan een buitenspeldoelpunt brachten zij het niet. Aan de andere kant deed de Langweer-doelman uitstekend werk, maar in het laatste kwartier voor rust stond ook hij machteloos. Eerst was het Henstra, die goed voorbereidend werk van Vleeshouwer in een uitstekend doelpunt omzette en korte tijd daarna was het dezelfde speler, die via een tegenstander 9. de bal in het doel kopte. Vleeshouwer bepaalde de ruststand op 4 – 0. Na de thee deed de thuisclub het wat kalmer aan en door een misverstand in de achterhoede wisten de gasten tegen te scoren (4 – 1). De spanning was reeds geweken en hoewel niet zo goed spelend als voor de rust , bleef de thuisclub toch de betere ploeg en door doelpunten van Van der Zee (2x) en rechtsbuiten Meijer won Gorredijk met duidelijk verschil (7 – 1).

GORREDIJK – GIETHOORN 3 – 0 ( 19 november 1961). Na een matige wedstrijd stuurde Gorredijk de gasten met lege handen naar huis .Hoewel de blauwwitten verreweg het meeste in de aanval waren, bleven doelpunten uit. De gasten verdedigden fel en wisten bijna tot de rust stand te houden. De blauwwitte voorwaartsen hielden de bal vaak te lang bij zich, waardoor het nodige tempo ontbrak. Bovendien was het schieten niet zuiver genoeg om de doelman van de gasten te verrassen. Kort voor de rust kopte spil Eppinga de bal uit een corner fraai in, maar deze werd door een van de achterspelers uit het doel geslagen. De toegestane strafschop werd door midvoor Van der Zee hard ingeschoten (1 – 0). Na de rust hetzelfde spelbeeld en na zeven minuten was het linksbuiten Henstra, die de voorsprong van Gorredijk met een boogbal op 2-0 bracht. Ook nu konden de gasten het de G-achterhoede niet erg lastig maken en verder dan enkele schoten kwamen ze niet. Halverwege het eindsignaal was het rechtsbuiten Meijer, die vanaf de rand van het strafschopgebied een harde schuiver losliet en dat betekende 3-0, wat tevens de eindstand werd.

De stand in 4B: Gorredijk 8 – 14 Langweer 7 – 6 , DOG 7 – 12 Steenw. Boys 7 – 6 De Sweach 8 – 11 Giethoorn 9 – 6 Friso 8 – 11 Bakhuizen 8 – 5 Renado 9 – 7 Oldemarkt 8 – 3.
Doelpuntenmakers in 8 wedstrijden: Dirk van der Zee (12), Gerrit de Vries (4), Piet Meijer, Abe Vleeshouwer en Klaas Henstra (3), eigen doelpunten (2).

De laatste wedstrijd in 1961 werd gespeeld op 26 november in Sint Nicolaasga, een katholieke enclave vlakbij Joure, waar ook een katholieke voetbalclub is: Friso.

RENADO – GORREDIJK 0 – 1 . Dank zij een zwaar bevochten zege op Renado heeft Gorredijk zich aan de kop van de ranglijst kunnen handhaven. Deze stand was reeds na enkele minuten bereikt, toen Van der Zee een afgeslagen corner toch nog in een doelpunt wist om te zetten, door de bal over de doelman heen in het net te plaatsen (0 – 1). Kort hierna kreeg dezelfde speler nog enkele goede kansen, doch deze werden niet benut. Hierna wist de thuisclub het spel te verplaatsen, maar verder dan een kopbal, die rakelings naast ging, kwamen de roodbroeken toch niet. Na de rust ontspon zich een harde strijd om de puntjes, maar steeds bleven de achterhoedes baas. De gasten moesten een tijdlang met tien man spelen, toen hun uitstekende spil werd geblesseerd, maar ook hiervan wist de thuisclub niet te profiteren. Onder grote spanning kwam het einde tenslotte met een toch wel verdiende Gorredijk-zege.
De winter breekt aan, de velden raken onbespeelbaar en v.v. Gorredijk traint donderdagsavonds in het gymlokaaltje aan de Hoofdstraat.image015