Gorredijkster collectief verslaat sterk Nieuweschoot

maart 9, 2015 in nieuws door Redactie

Duel op middenveldDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | Het heerlijke voorjaarszonnetje lokte veel voetballiefhebbers naar Sportpark Kortezwaag. Op een moeilijk bespeelbaar veld kwam het vooraf gevreesde Nieuweschoot (“één van de best voetballende ploegen van de competitie”) op bezoek. Het elftal van Jacob Russchen deed menig Gorredijk supporter het zweet doen uitbreken want keer op keer vergat de thuisploeg de wedstrijd op slot te gooien. Toch overleefde Gorredijk de zenuwslopende slotfase en kreeg het waar het recht op had. 3 punten na een 1-0 overwinning door een doelpunt van Jorrit Krist.

De meiden van MB1 delen gesponsorde hamburgers uit.

De meiden van Gorredijk MB1 zorgden ervoor dat het al vroeg gezellig druk was op Sportpark Kortezwaag. Op deze zogenaamde supersunday waarbij naast Gorredijk 1 ook het tweede, derde en vierde elftal thuis speelden waren het de meiden die de aangeboden broodjes hamburger van hoofdsponsor Jumbo Henk Split verzorgden. De opbrengsten van dit goede initiatief komen ten goede aan het beoogde kunstgrasveld waar de vereniging al jaren naar snakt. Gistermiddag werd nog maar eens duidelijk waarom de leden van de vereniging zich sterk maken voor dit goede initiatief. De velden van de vereniging kunnen de overbelasting bijna niet meer aan (zaterdag 13 thuiswedstrijden, zondag 4 thuiswedstrijden) en dit komt de kwaliteit van de velden niet ten goede.

Een iets minder gepolijst veld is aan middenvelder Marco Schots echter wel toevertrouwd en daarom mocht hij in de basis starten ten koste van Jelmer Posthumus. Achterin maakte Jorrit Bijlsma zijn opwachting als linksback en was het Jorrit Bijker die weer heerlijke duels uit mocht gaan vechten met de beoogde Nieuweschoot spits Nick ten Hoeve. Ten Hoeve kreeg echter een plek op het middenveld toebedeeld en zo kwam Bijker tegenover de nog grotere Matthijs Velkers te staan.

Jorrit Bijker onder druk.

Al meteen vanaf het beginsignaal was duidelijk dat het Gorredijk alles aan gelegen was om de drie punten in het eigen dorp te houden. De gezonde wedstrijdspanning die vooraf in de kantine en tijdens de warming-up al te bespeuren viel zette zich door in de wedstrijd. Al na tien minuten leek Gorredijk spits Merijn de Jong zijn team op een voorsprong te zetten. Na goed drukzetten van collega aanvaller mart van der Tuin was het de Jong die alleen op de goalie van Nieuweschoot af mocht gaan. Laatstgenoemde deed alles goed, passeerde de keeper maar raakte in de war van de inmiddels toegesnelde Nieuweschoot verdedigers en schoot de bal voorlangs. Niet veel later waren het de gasten uit Heerenveen die zich lieten zien. Uit een goede aanval scoorden zij de 0-1, dit gebeurde echter vanuit buitenspel positie en dus werd het doelpunt afgekeurd.

Bij de ploeg van Nieuweschoot lag middenvelder Jelmer Anema (“beste voetballer van deze klasse”) aan banden bij Marco Schots. Schots schroomt de duelkracht niet en kreeg daarbij goede ondersteuning van zijn kompanen op het middenveld Johannes Veenstra en Fokko Posthumus die veel meters moesten maken en beide een puike wedstrijd speelden. Bedolven onder de fijne geuren van de hamburgerplaat bij de kantine was het Jorrit Krist, voor wie deze geuren klaarblijkelijk als doping werken, die zijn team in de 37e minuut op een voorsprong zette.

Juist in een fase dat Nieuweschoot de wedstrijd onder controle leek te hebben, was het aan de linkerkant vlot combinatiewerk tussen Johannes Veenstra en Jorrit Bijlsma waarna linksback Bijlsma de bal panklaar legde op het hoofd van Jorrit Krist. Krist liet de keeper kansloos en zette daarmee zijn team op een bevrijdende voorsprong. Na de pauze verscheen de thuisploeg ongewijzigd aan de aftrap en gaf het de gasten uit Heerenveen het initiatief. Gorredijk werd flink naar achteren geduwd maar kon voorkomen dat Nieuweschoot echt gevaarlijk werd. Gevaarlijk werd de thuisploeg wel. Keer op keer was het de blauw witte equipe dat in de omschakeling pijlsnel opstoomde.

De steeds groter wordende kansen waren echter aan de aanvallers van de thuisploeg niet besteed. 67e minuut: goede actie Merijn de Jong die Jorrit Krist een niet te missen voorzet geeft, kopbal naast. 70e minuut: wederom een aanval via de Jong die Krist bedient. Krist doet alles goed maar schuift de bal op tien meter van de goal naast. 73e minuut: Merijn de Jong alleen op de keeper af. Goede redding van de Nieuweschoot goalie maar een niet te missen rebound voor Mart van der Tuin. Bal gehaast over. 74e minuut: Jorrit Krist en Merijn de Jong slalommen al combinerend door de Nieuweschoot verdediging maar vergeten de bal het laatste zetje te geven. 76e minuut: Mart van der Tuin zorgt voor een goede balaanname maar schiet de bal vanaf randje zestien vervolgens slap in de handen van de keeper. 85e minuut: in een omschakelsituatie stomen drie Gorredijk spelers af op één Nieuweschoot verdediger. Van der Tuin passt de bal echter precies in de voeten van deze ene verdediger die er nog stond. 94e minuut: Merijn de Jong omzeilt de buitenspelval enmag alleen op de Nieuweschoot doelman af. Zijn vreemde keuze om te stiften eindigt naast de goal. Kortom het was een wereld aan kansen voor de thuisploeg die zichzelf echter keer op keer tekort deden.

Gelukkig stond de verdediging met uitblinkers Jorrit Bijker en Jorrit Bijlsma als een huis en gaf de halverwege de tweede helft ingevallen Jelmer Posthumus (voor Marco Schots) zijn team net dat laatste stukje energie dat het nodig had om de dik verdiende drie punten over de streep te trekken. De ontlading na het laatste fluitsignaal was dan ook groot. Jorrit Krist maakte weer eens zijn befaamde ererondje door de kantine en kreeg als dank voor zijn doelpunt een welverdiend broodje hamburger cadeau. Het was voor de supporters eindelijk weer eens genieten bij een wedstrijd van Gorredijk 1. Volgende week wacht wederom hetzelfde affiche met volop drukte op de velden. Warga is dan de tegenstander. Uit eindigde de wedstrijd, niet geheel verrassend, in een 3-3 gelijkspel.