Gorredijk wint weer en wordt vijfde

mei 12, 2015 in nieuws door Redactie

wedstrijd gorredijk1Tekst en foto’s Michiel Hornstra
Tijnje | Zelf winnen en dan hopen dat Thor en Nieuweschoot verliezen. Dat was de opdracht die de Gorredijk-spelers meekregen toen ze het veld op stapten. In de ochtend hing het spandoekje ‘Gorredijk hier valt niks te halen’ er nog zo mooi bij. Deze zonnige zondagmiddag viel er voor Gorredijk wel degelijk iets te halen bij de buren uit Tijnje. De 3-4 eindstand verbloemde het spelbeeld, want de score had veel groter uit kunnen vallen. Gorredijk spaarde de tegenstander echter en achteraf was er niemand die daar om maalde. Het team van Gorredijk behaalde na deze overwinning uiteindelijk een vijfde plek op de eindrangschikking en beleefde door de gigantisch sterke eindsprint uiteindelijk toch nog een prima seizoen.

Zonder vaste krachten Fokko Posthumus, Johannes Veenstra, Jorrit Bijker en Jorn de Jong (en Jesmer Schots die al het hele seizoen vanaf de kant toe moet kijken met een blessure) was het flink puzzelen voor trainer Jacob Russchen. Zoals echter al vaker vermeld geeft Bij Gorredijk de breedte van de selectie dit seizoen de doorslag en dus stapte er een goed team het veld op. In Tijnje leken ze al weken uit te kijken naar deze derby, want bij binnenkomen van het dorp vielen er al enkele spandoeken te bewonderen. De gasten waren echter weinig onder de indruk van deze ludieke teksten, want al binnen een minuut kwam Gorredijk op een 0-1 voorsprong. Het was Jelmer Posthumus die een vrije trap goed indraaide richting tweede paal zodat Merijn de Jong alleen nog maar zijn schoen er tegenaan hoefde te zetten om deze snelle voorsprong op het bord te zetten.

Waar het in de afgelopen wedstrijden een team was dat de tegenstander het spel liet maken en rustig afwachtte op eigen helft, stond er ditmaal een team op het veld dat de tegenstander al op eigen helft ‘bij de strot’ pakte en druk zette op alle ballen. Tijnje had vrijwel niets in te brengen en kon alleen maar gevaarlijk worden door de bal hard weg te schieten en op goed geluk hopen dat de bal goed zou vallen. Gorredijk daarentegen straalde uit dat het een team in vorm is en voetbalde er lustig op los. Topschutter Mart Van der Tuin had zondagmiddag zijn vizier echter niet op scherp, want in een tijdsbestek van vijf minuten hielp hij drie grote kansen om zeep. Het was na een kwartier spelen Merijn de Jong die Van der Tuin op sublieme wijze er vandoor stuurde. Één op één met de Tijnje goalie wist v/d Tuin zich geen raad met de bal en ook de grote kansen die kort daarop volgden waren dit keer niet aan de topscorer van Gorredijk besteed.

Van tegenstander Tijnje had Gorredijk eigenlijk weinig te duchten in de eerste helft, maar als je zelf je kansen niet weet te benutten dan is er altijd nog goaltjesdief Gerlof Dijkstra aan Tijnje zijde die uit het niks toe kan slaan. Tien minuten voor de pauze was het, geheel tegen de verhouding in, Dijkstra die zijn team op gelijke hoogte bracht, 1-1. Ondanks deze tegentreffer ging Gorredijk door met het creëren van kansen. Op de penaltystip was het eerst Marco Schots die vijf minuten voor de pauze een kans om zeep hielp en een kleine minuut daarna speelden Merijn de Jong en Mart Van der Tuin een twee tegen één situatie zeer slecht uit. Hierdoor kon Tijnje opgelucht ademhalen en wist met een gelijke stand de rust te bereiken.

Aan de zijde van Gorredijk was inmiddels Jorrit Bijlsma al vervangen door Bjorn Faber en met dezelfde intentie als de eerste helft stapten de gasten weer het veld in. Tijnje vol afjagen om zo op zoek te gaan naar een voorsprong, dat was het doel. Al binnen een minuut in de tweede helft kreeg topschutter Van der Tuin een opgelegde kans om zijn team op een voorsprong te zetten. Zoals eerder al gezegd had hij dit keer zijn vizier niet op scherp staan en ook een minuut na de rust was een opgelegde kans niet aan hem besteed. Scherp als hij is, laat hij zich echter niet van de wijs brengen en nog in diezelfde minuut zorgde hij ervoor dat zijn team alsnog op een 1-2 voorsprong kwam. Goed druk zetten van Van der Tuin deed de bal bij Sake Rinsma belandden, Rinsma wist deze opgelegde kans simpel binnen te tikken en zette daarmee zijn team al op een vlotte voorsprong.

wedstrijd gorredijk2Het domineren als in de eerste helft verdween na deze vlotte goal echter in de tweede helft. Het was voornamelijk de thuisploeg die het heft steeds meer in handen nam en liet zien wel degelijk goed voetbal op de mat te kunnen leggen. Op basis van de heenwedstrijd is het sowieso verbazingwekkend, en jammer, dat Tijnje zo kansloos onderaan bungelt in de 4e klasse, A want het beschikt over voldoende voetballend vermogen. Naast enkele speldenprikjes van de thuisploeg was het in deze uitwedstrijd toch echt het team van Gorredijk dat de wedstrijd bepaald heeft. Een kwartier voor tijd werd Gerke Jeeninga vervangen door de oude strijder Arlo van der Werf. Van der Werf heeft de intentie om volgend seizoen op 42(!) jarige leeftijd een stapje terug te doen richting het 4 e elftal, echter voor de selectie is het te hopen dat deze karakter-voetballer nog een jaartje vastplakt bij de selectie.

Een dikke vijf minuten voor tijd waren het de gasten uit Gorredijk die de wedstrijd op slot leken te gooien. Het was alweer aanvalsleider Van der Tuin die de verdedigers te snel af was. De centrale verdediger van Tijnje kon niets anders doen dan ingrijpen. De vrije trap die volgde werd onberispelijk binnengeschoten door Merijn de Jong. Een 1-3 voorsprong met nog vijf minuten op de klok. A junior Bas van Veen mocht de laatste vijf minuten zijn opwachting maken en verving de moegestreden Jappie Koopmans. Koud een minuut in het veld was het Van Veen die de 1-4 voor zijn team inluidde. Sterk doorgekomen via de rechterflank leverde Van Veen de bal panklaar af voor de voeten van topschutter Van der Tuin. Het was voor laatstgenoemde een koud kunstje om zijn 21e goal van dit seizoen te noteren.

In slaap gesust door deze comfortabele voorsprong gaf Gorredijk nog twee doelpunten weg in blessuretijd. Zowel een penalty als een vlotte aanval waren de, dit keer, keepende Boeloe Veenstra te machtig en zorgden voor een 3-4 eindstand. De ontlading na afloop was groot, want zowel Nieuweschoot als Thor liepen tegen een kansloze nederlaag aan en daardoor eindigt Gorredijk dit stroeve seizoen door een formidabele zegereeks op de vijfde plek. Deze vijfde plek is de positie waar het team van Gorredijk thuishoort. De ploegen die er boven staan zijn beduidend sterker en de ploegen die eronder staan, zijn, over een volledig seizoen gezien, net iets minder. Helaas is Tijnje gedegradeerd, maar gelukkig heeft Thor zich verzekerd van handhaving zodat er volgend seizoen in ieder geval weer een derby op het programma staat. Het was, mede dankzij enkele gulle giften van Gorredijk supporters, na afloop nog lang gezellig in Tijnje. Er viel voor Gorredijk wel degelijk iets te halen, tot volgend seizoen.