Gorredijk wint thuiswedstrijd van Read Swart

oktober 19, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | In de tweede helft had Gorredijk de wedstrijd al veel sneller moeten beslissen, grote kansen waren bij een comfortabele 4-2 voorsprong aan de thuisploeg echter niet besteed. Tien minuten voor tijd scoorden de gasten uit de Knipe de aansluitingstreffer en vanaf toen was het voor Gorredijk billenknijpen en hopen dat de gelijkmaker niet zou vallen. Gorredijk overleefde de storm en zegevierde met 4-3.

Hille ‘het beest’ van Goinga keerde na drie weken afwezigheid weer terug en dit kwam goed uit want Jesmer Schots moest met een blessure verstek laten gaan. Van Goinga nam de plek centraal achterin over en zag op de backposities wederom een basisplek weggelegd voor youngsters Jesmer de Vries en Patrick Kootstra. Ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Surhuisterveen geen wijzigingen in de basisopstelling. In het seizoen 2012-2013 troffen beide ploegen elkaar voor het laatst. Nadien volgden voor Gorredijk louter seizoenen van degradatievoetbal en het team uit de Knipe kende een uitstapje van twee seizoenen naar de 3 e klasse.

Vooraf werd door Gorredijk dan ook met verbazing gekeken naar het puntenaantal dat Read Swart tot dan toe had verzameld, een schamele 6 puntjes terwijl het team ten opzichte van de vorige seizoenen nauwelijks veranderingen lijkt te hebben ondergaan. Al vanaf het beginsignaal werd duidelijk dat het team van Read Swart gezien de vele fysieke spelers op dat vlak de boventoon zou voeren. Vele kopduels werden door de gasten gewonnen en Gorredijk had in de beginfase zichtbaar moeite om hier een passend antwoord op te vinden. Ondanks dit fysieke overwicht was het eerste wapenfeit van de wedstrijd wel voor de thuisploeg. Hille van Goinga stormde mee naar voren en zag zijn schot van buiten het strafschopgebied worden gekeerd door de goalie van de gasten.

Na slap verdedigend werk van de thuisploeg sloeg Read Swart een minuut later genadeloos toe. De fysiek sterke en zeer snelle linkeraanvaller van de gasten was via goed combinatiespel de Gorredijk verdediging de baas en zijn niet te missen voorzet werd dan ook simpel binnengewerkt, 0-1. Erg lang konden de gasten niet genieten van deze voorsprong, want na een kwartier spelen kwam door toedoen van Bas van Veen de gelijkmaker op het bord te staan. Van Veen onderschepte de bal en trok de bal strak terug voor de goal. Via een Read Swart verdediger eindigde de bal in de goal en dus was de wedstrijd al snel weer in evenwicht, 1-1. Rechtsback Patrick Kootstra van de thuisploeg had zijn handen vol aan de linkerspits uit de Knipe.

Al vlot besloot trainer Jacob Russchen van Gorredijk Patrick Kootstra en Bas van Veen van positie te laten veranderen. Voor beide mannen geen probleem want nu kwamen ze op de positie terecht die ze in de jeugd altijd al bekleedden. Ondanks deze wijziging was het wederom Read Swart dat op voorsprong leek te komen. De spits van de gasten mocht alleen op goalie Sven van der Woude af, maar zijn belabberde schot rolde voorlangs. Aan de andere kant was het Mart van der Tuin van de thuisploeg die het dichtst bij een treffer was. Een strakke voorzet van Johannes Veenstra belandde op het hoofd van van der Tuin, zijn kopbal miste echter precisie en ging nipt over de goal. Een zeer slordige fase aan de kant van Gorredijk leidde de 1-2 voorsprong van Read Swart in. Tot twee keer toe gaf de thuisploeg een simpele vrije trap weg en de tweede vrije trap betekende een voorsprong voor de gasten, een niet onhoudbaar lijkende bal was goalie Sven van der Woude te machtig en dus voor de thuisploeg wederom een achterstand. Lang kon Read Swart niet genieten van deze voorsprong want een minuut voor de pauze was het Merijn de Jong die zijn team, ook met een vrije trap, op een 2-2 gelijke hoogte zette.

In de rust was bij de thuisploeg het besef dat Read Swart met name in de omschakeling kwetsbaar leek. In balbezit waren de middenvelders uit de Knipe volop aanwezig, echter als ze achter hun tegenstander aan moesten gaven ze veelal niet thuis. Dat het een middenvelder van de thuisploeg was die zijn team al vlot in de tweede helft op een voorsprong zette was dan eigenlijk ook niet verrassend. Prachtig combinatiespel tussen Jelmer Posthumus en Mart van der Tuin werd uiteindelijk door Posthumus binnengeschoten, 3-2. Vijf minuten later was het wederom Posthumus die een fenomenale actie liet zien. Zijn afrondende schot kon jammerlijk voor hem door de goalie van de gasten met zijn vingertoppen uit de goal worden geranseld, een duidelijk signaal was deze actie echter wel. Gorredijk was veel beter dan de gasten uit de Knipe en Mart van der tuin leek het team van Read Swart in de vijfenzestigste minuut dan ook rijp te maken voor de slacht.

De topscorer van Gorredijk slalomde door de Read Swart defensie en schoof de bal onder de kansloze Read Swart keeper door, 4-2. In het kwartier dat volgde viel er voor de thuisploeg kans op kans te noteren. Achtereenvolgens Gorge Dimov, Merijn de Jong en Mart van der Tuin wisten deze kansen niet te verzilveren en daarmee hielden zij het team van Read Swart in de wedstrijd. Toen de gasten tien minuten voor tijd de 4-3 op het bord zetten kantelde de wedstrijd en was het voor Gorredijk alle hens aan dek. Met kunst en vliegwerk bleef de thuisploeg op de been en ook na vijf minuten blessuretijd wist Gorredijk de overwinning over de streep te trekken. Wederom drie punten voor de thuisploeg en gezien de stand op de ranglijst een ongekende luxe. Volgende week een vrij weekend en de zondag daarop gaat Gorredijk op bezoek in Harkema. De laatste keer dat Gorredijk en Harkema Opeinde elkaar troffen was negen seizoenen geleden, het spektakelstuk van toen eindigde in de 3e klasse in een 5-5 gelijkspel. Een mooi affiche zo lijkt het!