Gorredijk wint met ruime cijfers van Hoogersmilde

november 9, 2015 in nieuws door Redactie

Tekst en foto’s Michiel Hornstra
sc gorredijk1Voor Gorredijk topscorer Mart van der Tuin stond er een mooi affiche op het programma. Hoogersmilde kwam op bezoek in Gorredijk en moest dit doen zonder topschutter Matthieu Bel (13 doelpunten). De afwezigheid van deze goaltjesdief stimuleerde van der Tuin om de bovenste plek op de topscorerranglijst over te nemen en dit deed hij dan ook met verve. Met drie doelpunten had van der Tuin een groot aandeel in de 6-0 overwinning van zijn team op Hoogersmilde, echter het sterke collectief van de thuisploeg gaf de doorslag.

Gorredijktrainer Jacob Russchen kon in de thuiswedstrijd tegen Hoogersmilde niet beschikken over vaste krachten Jesmer Schots, Johannes Veenstra en Hille van Goinga. Daar tegenover stond de terugkeer van Frits Borduin en Jan van der Leeuw. Beide mannen kregen een basisplek toe bedient, evenals aanvaller Sake Rinsma en routinier op het middenveld Jorrit Bruinsma. Onder toeziend oog van weinig toeschouwers viel het eerste wapenfeit van de wedstrijd te noteren voor de gasten uit Hoogersmilde, een indraaiende voorzet werd door één van de voorwaartsen uit het Drentse echter ruimschoots naast gekopt. Aan de andere kant van het veld mocht de thuisploeg al meerdere malen een hoekschop nemen, echt groot gevaar leverde deze stilstaande situaties niet op.

sc gorredijk2Na deze kleine speldenprikjes van beide teams was het na zes minuten spelen al wel raak voor de thuisploeg. Gorredijk back Jorrit Bijlsma veroverde door gretig druk zetten de bal en bezorgde de bal bij Marco Schots. Schots etaleerde zijn verfijnde trap en stuurde aanvaller Sake Rinsma de diepte in. De voorzet die volgde werd door wie anders dan Mart van der Tuin op voortreffelijke wijze achter de goalie van de gasten geschoten, 1-0.

Na ruim twintig minuten spelen kwam er al een comfortabele 2-0 voorsprong op het bord te staan. Jelmer Posthumus was met een fraaie beweging zijn directe tegenstander te slim af en bezorgde de bal bij Sake Rinsma. Topscorer van weleer Rinsma wist wel raad met deze mogelijkheid en schoot doelpunt nummer twee van deze middag in de touwen. Na deze vlotte 2-0 voorsprong had de thuisploeg het echter aan haar eigen doelman Sven van der Woude te danken dat de gasten uit Hoogersmilde niet terug kwamen in de wedstrijd. Miscommunicatie in de achterhoede zorgde ervoor dat de gasten gevaarlijk voor het Gorredijk doel opdoken, van der Woude hield zijn hoofd koel en wist met een katachtige reflex zijn doel schoon te houden.

Na deze mogelijkheid konden de gasten voor de rust nog maar één keer gevaarlijk worden, verder was het team van Hoogersmilde machteloos. De thuisploeg daarentegen rook bloed en kon naar hartenlust aanvallen. Het was na ruim een half uur spelen Jorrit Bruinsma die gevaarlijk mee op kwam zetten en een vrije trap versierde, de trap die volgde werd door Frits Borduin vlak naast de goal geschoten. De derde goal hing al een tijdje in de lucht en vijf minuten voor de pauze viel deze dan ook. Het was wederom Mart van der Tuin die deze treffer voor zijn rekening nam na goed voorbereidend werk van Frits Borduin en Sake Rinsma. Met een comfortabele 3-0 voorsprong haalde de thuisploeg de rust. In de tweede helft leek Gorredijk de opdracht mee te krijgen om vooral een zakelijke overwinning uit het vuur te slepen en geconcentreerd op zoek te gaan naar doelpunten.

Aan de basis van de vierde treffer voor de thuisploeg stonden wederom twee middenvelders. Jorrit Bruinsma stuurde zijn maatje op het middenveld Marco Schots de diepte in. Schots is voor zichzelf veelal aan het trainen om zijn traptechniek te perfectioneren en deze dadendrang tot perfectie betaalde zich in de tweede helft met zijn voorzet op maat al vlot uit. A la Bep Bakhuys deponeerde Mart van der Tuin de bal al koppend achter de verbouwereerde doelman van de gasten. Hoogersmilde kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas en het was dan ook wachten tot de score verder zou oplopen. Bas van Veen leek met een fraaie lob over de keeper zijn team deze treffer te bezorgen, zijn lob eindigde echter op het dak van de goal en stierf daarmee in schoonheid.

Het slotakkoord van de wedstrijd was voor invaller Merijn de Jong en gelegenheidslinksvoor Jan van der Leeuw. In minuut 90 schoot de Jong van zo’n 25 meter de bal achter de goalie van de gasten en zorgde daarmee voor de 5-0. Een minuut later was het invaller Patrick Kootstra die een assist afleverde aan van der Leeuw. De hardste baas van Opsterland lag vijf minuten eerder nog kermend van de pijn op de grond, verbeet de pijn en zette ondanks zijn blessure door. Een dikverdiende 6-0 overwinning voor Gorredijk, een overwinning die tot stand kwam door een sterk collectief aan de kant van de thuisploeg. Onder leiding van de 19 jarige arbiter Brussaard werd de wedstrijd afgesloten zonder kaarten, chapeau voor deze jonge leidsman die de wedstrijd prima aanvoelde.