Gorredijk wint eerste thuiswedstrijd

september 14, 2015 in nieuws door Redactie

gorredijk-odvTekst en foto Michiel Hornstra

Gorredijk | Ruim 200 toeschouwers zagen de wedstrijd Gorredijk-ODV die werd beslist door een man die tussen al het beunen door tijd vrij maakt om een balletje te trappen bij v.v. Gorredijk. Het was namelijk de 19-jarige basisdebutant in de voorhoede, Bas van Veen die zijn team naar een 3-1 overwinning schoot tegen het team uit Wijnjewoude.

Trainer Jacob Russchen kon na de nederlaag vorige week in Smilde putten uit een prima selectie. Het was alleen Frits Borduin die met blessureleed vanaf de kant toe moest kijken, voor de rest stond er een voltallige selectie. Zo ontstond er een blok op het middenveld met ‘stofzuigers’ Johannes Veenstra en Marco Schots, waardoor Jelmer Posthumus zich als nummer 10 meer met aanvallen kon bemoeien.

Achterin was er een basisplek weggelegd voor Jorrit Bijker, waardoor Jesmer Schots naar de linksback positie schoof. Bijker trof in het centrum een oude bekende, namelijk goalgetter Folkert Hoekstra. De man die vorige week al meteen drie doelpunten voor zijn rekening nam en om wie alles draait bij ODV. Deze taak is aan Bijker wel toevertrouwd, want ook bij de laatste ontmoetingen tegen ODV in het seizoen 2012-2013 vervulde deze mandekker zijn taak uitstekend.

Evenals vorige week in Smilde startte Gorredijk belabberd aan de wedstrijd. Het waren de gasten uit Wijnjewoude die het initiatief naar zich toe trokken en Gorredijk goalie Sven van der Woude al meteen meerdere keren uittesten. Toen de kruitdampen uit Wijnjewoude waren opgetrokken kwam de thuisploeg almaar meer in de wedstrijd. De fantastische grasmat, die de gehele voorbereidingsperiode was gespaard, nodigde uit tot goed voetbal en hier maakte de thuisploeg gretig gebruik van. Na prima voorbereidend werk van goalgetter Mart van der Tuin was het Jelmer Posthumus die vanaf randje strafschopgebied een schot afvuurde maar zijn schot nog zag worden gekeerd door de doelman van de gasten.

Vijf minuten later was het voor de thuisploeg echter wel raak. Prima voorbereidend werk van Hille van Goinga deed de bal via Johannes Veenstra belanden bij Mart van der Tuin. Een buitenkansje als deze is aan deze goaltjesdief wel besteed en na twaalf minuten stond dan ook een 1-0 voorsprong voor Gorredijk op het bord. En eigenlijk al vanaf toen werd het dé dag van Bas van Veen. Van Veen, vorig seizoen nog spelend in de A junioren en toen al omgeturnd van verdediger tot middenvelder en dit nieuwe voetbalseizoen omgeschoold van middenvelder tot aanvaller, liet zijn directe tegenstander meerdere keren zijn hielen zien. Een voorzet van laatstgenoemde belandde op het hoofd van Van der Tuin die op zijn beurt zijn kopbal net over het ODV doel zag verdwijnen. Zonde voor de thuisploeg, want na een half uur spelen maakten de gasten uit Wijnjewoude gelijk.

Het was Jorrit Bijker die zich, tegen afspraak in, op dat moment niet om Folkert Hoekstra bekommerde, die aan de noodrem trok en daarmee een penalty veroorzaakte. Goalie Van der Woude zat nog in de goede hoek maar was kansloos op de prima ingeschoten strafschop. Met deze 1-1 gelijke stand werd de pauze bereikt. Door de spelers van de thuisploeg werd afgesproken om de tweede helft, richting kantine en dus het aanwezige publiek, als een komeet uit de startblokken te komen. De inmiddels ingevallen Merijn de Jong kwam fantastisch door via de zijkant en bood y youngster Bas van Veen de gelegenheid om de 2-1 binnen te schuiven. Voor gelegenheidsaanvaller Van Veen bleek dit even wennen, want hoe moet je in hemelsnaam juichen als je een doelpunt hebt gescoord? Zijn teamgenoten wisten hier wel raad mee en vierden de snelle voorsprong in de tweede helft massaal mee.

In tussentijd gingen Jorrit Bijker en Folkert Hoekstra al meerdere keren rollebollend over het veld, wat voor beide mannen een gele kaart betekende. Moet gezegd worden dat het gedrag van de goaltjesdief uit Wijnjewoude, door constant te gaan liggen en smekend om penalty’s en vrije trappen vroeg, ook vervelende vormen begon aan te nemen. De thuisploeg domineerde en kwam na ruim twintig minuten spelen in de tweede helft op een grotere voorsprong. De 3-1 stand kwam op het bord te staan door wederom Bas van Veen. Het was andermaal Merijn de Jong die doorkwam via de linkerflank en op zijn beurt Van Veen bediende die vervolgens de bal beheerst binnenschoot.

Na dit offensief van de thuisploeg bloedde de wedstrijd een beetje dood. Het was twintig minuten voor tijd nog wel Gerke Jeeninga die zijn schot vlak naast de kruising zag belandden en in blessuretijd doelman Sven van der Woude die 1 op 1 met Folkert Hoekstra als winnaar uit de strijd kwam. Op dat moment was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, want man van de wedstrijd Bas van Veen had toen het strijdtoneel al verlaten en werd bij zijn zeer terechte publiekswissel vervangen door Gorge Dimov. Koud in het veld had Dimov de 4-1 op zijn schoen, maar hij tastte in blessuretijd net mis. Door toedoen van het najaarszonnetje bleef het na afloop nog lang gezellig op het terras van de thuisploeg. Het was voor iedereen die Gorredijk een warm hart toedraagt een mooie dag. Een dag waarop een nieuwe cultheld opstond, genaamd Bas van Veen. Volgende week gaat Gorredijk op bezoek bij Nieuweschoot.