Gorredijk wint bij Nieuweschoot

september 22, 2015 in nieuws door Redactie

nieuweschoot-gorredijkTekst en foto Michiel Hornstra
Nieuweschoot/Gorredijk | Na de eerste drie punter van dit seizoen vorige week thuis tegen ODV, kon Gorredijk ook zondagmiddag weer drie punten bijschrijven. Het was de topscorer van vorig seizoen, Mart van der Tuin, die zijn team met drie doelpunten naar een 1-4 overwinning loodste in Heerenveen.

Er waren enkele mutaties ten opzichte van vorige week aan de kant van uit Gorredijk. Het is nog steeds Frits Borduin die geblesseerd is, voor de rest kan hoofdtrainer Jacob Russchen putten uit een brede en fitte selectie. Op de backpositie nam ditmaal Jan van der Leeuw de positie over van Jappie Koopmans en in de voorhoede was het Merijn de Jong die een plekje aan de buitenkant veroverde ten koste van Gerke Jeeninga.

Vorig seizoen werden er tegen Nieuweschoot vier punten verzameld en destijds eindigde de doelpuntrijke uitwedstrijd in een 3-3 gelijkspel. Aan Jorrit Bijker de taak om Nieuweschoot goalgetter Nick ten Hoeve aan banden te leggen en op het middenveld was deze zelfde taak toebedeeld aan Marco Schots, hij moest het spel van de zeer behendige Nieuweschoot middenvelder Jelmer Anema zien te ontregelen. Evenals de voorgaande twee wedstrijden startte de blauw witte equipe van hoofdtrainer Jacob Russchen moeizaam aan de wedstrijd. Het was een rommelig begin, waarin Nieuweschoot het initiatief nam.

Gorredijk oogde ook nu weer slap en inspiratieloos en liet gebeuren dat de thuisploeg een aantal malen gevaarlijk op kwam zetten. Echter de eindpass van de gastheren was niet zorgvuldig genoeg, iets waar Gorredijk haar handen mee dicht mocht knijpen. Meerdere corners werden er in deze fase weggegeven en uit één van deze corners was het meteen al Nieuweschoot spits Nick ten Hoeve die zich liet gelden. Hij was het die een corner maar net naast kopte en daarmee de 0-0 tussenstand op het scorebord zag blijven staan. Evenals vorige week tegen ODV was het ook nu na het slappe begin Gorredijk dat de wedstrijd langzaam naar zijn hand zette.

Het eerste wapenfeit van de gasten kwam op naam van Merijn de Jong. Het was na een slimme steekpass van Mart van der Tuin laatstgenoemde die de keeper van de thuisploeg voor het eerst aan het werk zette. Zijn schot miste echter voldoende power en belandde in de handen van de goalie van Nieuweschoot. De wedstrijd ontbrandde pas echt toen een kleine tien minuten voor de pauze Johannes Veenstra zijn inzet op de paal zag verdwijnen na een afgemeten vrije trap van Hille van Goinga. Waar de sluitpost van de thuisploeg bij de vorige inzet nog werd geholpen door het aluminium, was hij in de vijfenveertigste minuut kansloos op een fantastische inzet van Mart van der Tuin. Laatstgenoemde ontfutselde na slim druk zetten de bal van een Nieuweschoot verdediger en zijn lob van zo’n vijfendertig meter plofte prachtig over de keeper in de goal, 0-1.

Nog in diezelfde minuut kon Bas van Veen zijn ploeg op een comfortabele 0-2 voorsprong zetten. Na wederom goed druk zetten van van der Tuin belandde de inzet van van Veen echter bij de keeper in de handen. Na de pauze was het wederom de thuisploeg die scherper uit de kleedkamer kwam. Een niet te missen kans werd door de buitenspeler echter na vijf minuten in de tweede helft voor open doel overgeschoten en een paar minuten later bleek deze misser dodelijk voor de thuisploeg. Door gretig afjagen van Johannes Veenstra mocht Mart van der Tuin alleen op de keeper van Nieuweschoot afgaan. De centrale verdediger van de thuisploeg besloot aan de noodrem te trekken en moest zijn actie bekopen met een rode kaart. Deze rode kaart bleek voor de thuisploeg het breekpunt in de wedstrijd. Binnen een tijdsbestek van drie minuten was het Gorredijk topscorer Mart van der Tuin die de wedstrijd op slot gooide. Tot tweemaal toe draaide Hille van Goinga een vrije trap fantastisch voor de goal en beide malen was het van der Tuin die zijn hoofd tegen de bal kon kregen en met twee rake kopballen de keeper van de thuisploeg kansloos liet.

Een comfortabele 0-3 voorsprong voor de gasten uit Gorredijk en tien minuten later kwam daar nog een doelpunt bij. De ingevallen Gerke Jeeninga bedacht zich niet en promoveerde een voorzet van Merijn de Jong met een prachtige volley tot doelpunt en schoot daarmee zijn ploeg naar een 0-4 voorsprong. Na deze laatste treffer verslapte het niveau van de gasten en gaf het de thuisploeg nog de kans om de eretreffer binnen te schieten, 1-4. Zonder noemenswaardige mogelijkheden aan beide kanten bleek dit tien minuten later ook de eindstand. Gorredijk won met 1-4 bij Nieuweschoot maar had dit vooral te danken aan de rode kaart die de thuisploeg al snel in de tweede helft kreeg. Voetballend creëerden de gasten uit Gorredijk nauwelijks kansen, iets dat het volgende week tegen Mildam absoluut nodig zal hebben. De trotse (gedeelde) koploper komt dan op bezoek in Gorredijk, aanvang 14:00 op Sportpark Kortezwaag.