Gorredijk stuurt Dronrijp met nederlaag naar huis

april 28, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | Het was een zondagmiddag dat de culthelden opstonden. Was het in de tweede helft eerst Jan van der Leeuw die op fenomenale wijze doel trof, niet veel later volgde de slager op het middenveld Marco Schots zijn voorbeeld. Dat de eindstand uiteindelijk 5-1 in het voordeel van Gorredijk zou worden had in de pauze niemand durven te voorspellen. Met een ruststand van 0-0 en een beter voetballend Dronrijp en machteloos Gorredijk begon menig Gorredijk supportert hem al te knijpen. De tweede helft was Gorredijk echter heer en meester en stuurde het in elkaar gezakte Dronrijp met een 5-1 nederlaag naar huis.

Jorrit Krist moet de rest van het seizoen vanaf de kant toekijken met een hamstringblessure opgelopen vorige week tegen Akkrum. Zijn plek werd ingenomen door Merijn de Jong. De rest van de opstelling bleef ongewijzigd, niet vreemd want Gorredijk legt de laatste weken goed voetbal en vooral veel strijd op de mat. De belangen vooraf waren duidelijk. Alleen winst telt, want een nederlaag in deze gigantisch spannende 4e klasse A betekend dat je een duikvlucht naar beneden maakt op de ranglijst.

Het veld was redelijk, de publieke belangstelling ondanks het thuis spelen van de rugby en de korfbal prima en het weer aangenaam. De thuisploeg startte slap aan de wedstrijd. Het team liet de gasten uit Dronrijp het spel maken en werd zelf ver naar achteren gedrukt. Veel te ver, want Gorredijk had het eerste kwartier van de wedstrijd geen antwoord op het opportunistische spel van de gasten. De laatste linie van Gorredijk was in deze fase van de wedstrijd goed bij de les en wist het machtsvertoon van Dronrijp toch goed te pareren.

Het eerste echte wapenfeit van de wedstrijd kwam na een klein half uur spelen wel op naam van de thuisploeg. Jorn de Jong besloot van een kleine dertig meter op goal te schieten, maar zijn prima schot werd gekeerd door Dronrijp goalie Tim Geilenkirchen. In de heenwedstrijd keepte laatstgenoemde een ongelukkige wedstrijd. Zondagmiddag was hij de beste man aan Dronrijp zijde en behoedde zijn team in de eerste helft voor een achterstand. Het was namelijk tien minuten voor de pauze Mart v/d Tuin die de goal van Dronrijp wederom onder vuur nam. Zijn schot uit de draai werd ook nu weer goed gepakt door de goalie van de gasten.

Was het dan alleen maar de thuisploeg die voor gevaar kon zorgen? Nee, want ook Dronrijp kwam een aantal keren gevaarlijk voor de goal van Gorredijk goalie Sven v/d Woude. V/d Woude wist in eerste instantie een strakke voorzet onschadelijk te maken, de rebound die volgde werd hij geholpen door verdediger Jappie Koopmans die de bal van de lijn kopte. Ondanks deze kleine kansjes aan beide kanten leek het uit te draaien op een typische 0-0 wedstrijd. Beide ploegen stonden tot dan toe organisatorisch prima en gaven nauwelijks iets weg. Het was verre van een spektakelstuk en daar waren de spelers van Gorredijk het in de rust ook wel mee eens. Enkele kleine omzettingen werden gedaan, want de thuisploeg had moeite met het opportunistische spel van de gasten.

Het publiek dat iets te lang bleef hangen in de kantine moest razendsnel de kantine uit om de eerste goal van deze wedstrijd te beleven. Het was namelijk Gorredijk dat na drie minuten in de tweede helft ten aanval trok en de bal binnen het strafschopgebied op een Dronrijp hand zag belanden. Goalgetter Mart v/d Tuin eiste de bal op en schoot de bal onhoudbaar achter Geilenkirchen en zette daarmee zijn team op een 1-0 voorsprong. Heel vreemd, maar vanaf dit moment liet Dronrijp de kopjes al hangen en veranderde het van een hecht collectief plotsklaps in een onsamenhangende gatenkaas. Dat Gorredijk hier na een kwartier spelen wederom van profiteerde was dan ook geen verrassing.

Een verrassing was wel de doelpuntenmaker. Het was linksback Jan van der Leeuw die opkwam via de linkerflank. Ongehinderd mocht deze harde baas uit Luxwoude mee opkomen, hij kapte op randje zestien de verdediger van Dronrijp uit en lobte de bal op fantastische wijze over de verbouwereerde Dronrijp doelman. 2-0 voor de thuisploeg en het publiek dat helemaal gek werd en de klassieker “Schreeuw voor Jan van der Leeuw” massaal inzette. De gifbeker voor de gasten was nog lang niet leeg want Gorredijk denderde maar door. Twintig minuten voor tijd werd de (scherp) vlaggende grensrechter van Dronrijp genegeerd en mocht v/d Tuin doorlopen. Zijn breedtepass belande via Jorn de Jong bij Gerke Jeeninga, Jeeninga bedacht zich niet en schoot de bal keurig in het net en zette daarmee zijn team op een 3-0 voorsprong.

Twee minuten later was het alweer raak. De wonderen zijn de wereld nog niet uit moet Marco Schots hebben gedacht toen hij zijn team op een 4-0 voorsprong zette. ‘Ik ga wel even mee naar voren’ en zo geschiedde. Een strak genomen vrije trap van Sake Rinsma werd door Jorn de Jong panklaar teruggelegd en door Marco Schots over de doellijn gewerkt. Chapeau voor Schots, die in de negen voorgaande seizoenen nimmer doel trof. Als Jan van der Leeuw en Marco Schots doeltreffen is er veel mogelijk moet Mart v/d Tuin hebben gedacht. Hij passeerde de keeper en deponeerde de bal vanaf de achterlijn achter het standbeen in de voeten van Fokko Posthumus. Posthumus zijn inzet was echter veel te slap en daarmee wist hij deze sublieme actie niet te bekronen met een doelpunt. Dan zelf maar even het voorbeeld geven als Gorredijk topscorer.

Nadat Sake Rinsma goed doorkwam via de linkerflank was het v/d Tuin die tien minuten voor tijd zijn team op een 5-0 voorsprong zette. Uit een indirecte vrije trap mocht Dronrijp vlak voor tijd toch nog een goaltje meepikken en zetten ze een 5-1 eindstand op het scorebord. Een fantastisch weekend voor v.v. Gorredijk. Vanaf de C1 naar boven toe inclusief alle seniorenteams werden alle wedstrijden gewonnen. Dit wilde de manschappen van trainer Jacob Russchen weten ook. De mannen reisden met de bus massaal af richting Heerenveen om daar de koningsnacht overwinning nog flink te vieren. Naar verluid hebben van der Leeuw en Schots het licht uitgedaan. Wederom een mooie driepunter voor Gorredijk. Het vreemde is echter dat in deze absurde 4e klasse aparte wetten gelden en je met zoveel punten nog steeds niet veilig bent. Dan volgende week maar weer vol gas tegen Irnsum, Gorredijk-Irnsum 14:00 op Sportpark Kortezwaag.