Gorredijk stelt kampioensfeest Akkrum uit

april 20, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkAkkrum/Gorredijk | Het leek voor Gorredijk zondagmiddag in Akkrum wel op een thuiswedstrijd. De kampioenswedstrijd van Akkrum leefde vreemd genoeg niet al teveel bij de supporters van de thuisploeg en dit sloeg over op het veld. De vechtmachine uit Gorredijk had niets te duchten van het moeizaam voetballende Akkrum, dat vooral probeerde via lange ballen gevaarlijk te worden. In de slotfase was het voor de gasten uit Gorredijk echter wel alle hens aan dek, maar middels belangrijke katachtige reflexen bezorgde A junior goalie Sven van der Woude zijn team een dikverdiende 1-2 overwinning op de toekomstige kampioen.

Never change a winning team na de overtuigende 4-2 overwinning van Gorredijk vorige week op RKO. Dit slaagde echter niet helemaal, want Fokko Posthumus moest geblesseerd afhaken. Een bank met spelers als Merijn de Jong, Sake Rinsma en Jelmer Posthumus geeft op dit moment wel de luxe aan spelerspotentieel aan waaruit trainer Jacob Russchen kan putten. Aangevuld met de routine van Elmer Bruinsma en Arlo v/d Werff geeft de breedte van de selectie op dit moment voor Gorredijk de doorslag.

Tijdens de afsluitende vrijdagtraining werd door de Gorredijk selectie al gelachen over het stukje tekst op de site van Akkrum, want bij zowel promotie als een kampioenschap zou er na afloop een feest in de kantine worden georganiseerd. Er was één scenario dat in de begeleidende tekst ontbrak en dit was het verstoren van een feestje bij winst van Gorredijk. Met dit scenario stapten de gasten dan ook het veld op en vanaf het beginsignaal stond er één grote vechtmachine gehuld in blauw wit. Aanvallers die vanaf het beginsignaal iedere bal afjaagden, middenvelders die ieder duel vol overgave aangingen en de belangrijke tweede ballen wonnen en een verdediging dat ondanks het gemis van de twee ‘’vaste’’ backs als een huis stond. Dit alles aangestuurd door A1 goalie Sven van der Woude.

De vooraf uitgekiende tactiek bleek al vanaf minuut één te werken. Gorredijk dat Akkrum angstig het spel laat maken en zelf genadeloos is is in de omschakeling. Al na vier minuten is het Gerke Jeeninga die voor het eerste gevaar zorgt aan Gorredijk zijde. Op randje zestien pakt Jeeninga de bal vol op de slof maar zijn schot gaat rakelings over. Aan de andere kant is het ook de toekomstige kampioen die voor gevaar weet te zorgen. Een scrimmage uit een gevaarlijke vrije trap gaat maar net naast. Moet gezegd worden dat zowel de corners als vrije trappen van Akkrum fenomenaal zijn. Er is geen enkele ploeg in deze competitie die de bal van zowel links als rechts zo prachtig voor de goal weet te leggen. De luchtmacht van Gorredijk was echter paraat en kon middels enkele belangrijke gewonnen kopduels erger gevaar voorkomen.

Na een klein half uur spelen moest verdediger Jan van der Leeuw met een vervelende hoofdwond het veld verlaten, hij werd vervangen door oude strijder Arlo van der Werf. Enkele minuten later moest trainer Jacob Russchen van Gorredijk noodgedwongen weer een wissel toepassen. Het was Jorrit Krist die schreeuwend ter aarde stortte en waarschijnlijk met een vervelende hamstringblessure het slot van de competitie moet missen. Merijn de Jong kwam voor hem in het veld en liet al na een kleine vijf minuten binnen de lijnen zijn waarde zien. Een afgeslagen bal kwam aan de rechterkant van het veld voor de voeten van de Jong. Zijn panklare strakke voorzet werd door Gorredijk spits Mart van der Tuin met een volley uit de lucht genomen en keihard in het dak van de goal geschoten. Deze fantastische bal was onhoudbaar voor de Akkrum goalie en betekende een 0-1 voorsprong voor Gorredijk. Met deze stand werd de rust bereikt.

In de tweede helft was er een spelbeeld met een thuisploeg die nog meer aan probeerde te zetten en een sterk collectief van Gorredijk dat hard werkend in balbezit probeerde te komen. Door deze manier van spelen was het Gorredijk dat in de beginfase voor het meeste gevaar zorgde en zelfs al vlot op een 0-2 voorsprong kwam. Een prima genomen hoekschop van Gerke Jeeninga werd door Jorn de Jong fantastisch binnengekopt. In zijn eerste wedstrijd van dit seizoen bij het vlaggenschip van Gorredijk was de Jong vorige week ook al twee keer trefzeker, in Akkrum liet hij wederom zien van grote waarde te zijn voor dit jonge team. Met een 0-2 voorsprong op zak wachtte Gorredijk rustig af en liet Akkrum nog meer het spel maken. Het gevaar van Akkrum ligt echter in de omschakeling middels lange ballen richting de beweeglijke aanvallers. Deze ruimte werd ze door de gasten uit Gorredijk zondagmiddag niet geboden. De verdediging van Gorredijk stond onder leiding van Jorrit Bijker dan ook als een huis.

Na een vlot omschakelmoment lijkt halverwege de tweede helft Gorredijk aanvaller Merijn de Jong alleen op de Akkrum goalie af te gaan. Van achteren wordt laatstgenoemde echter gevloerd en aan Gorredijk zijde denkt iedereen aan rood voor de laatste man van Akkrum. De scheidsrechter besluit deze overtreding op een 100% doelkans echter af te doen met geel en houdt daarmee de thuisploeg in de race. Almaar meer gaat de thuisploeg opportunistisch voetbal spelen en almaar meer komt Gorredijk in de verdrukking. Aan voetbal komen de gasten dan allang niet meer toe en het is in deze slotfase alleen nog maar tegenhouden.

Het mooiste moment uit de wedstrijd, en waarschijnlijk ook uit zijn eigen voetbal carrière, komt in de slotfase van de wedstrijd op naam van Marco Schots. Deze trouwe bal af pakker besluit zijn verfijnde techniek te etaleren en bezorgd zijn team bijna een overtuigende 0-3 voorsprong. Een afgeslagen vrije trap wordt door Gorredijk nogmaals het strafschopgebied in gebracht. Schots bedenkt zich geen moment en weet de bal middels een fraaie voetbeweging achter het standbeen over de keeper van de thuisploeg te wippen. De goalie heeft echter geluk want de inzet eindigt op de lat en ook voor Schots een klein beetje geluk want hoe had hij in hemelsnaam zijn eerste doelpunt ooit moeten vieren? Een prachtig moment in deze voor Gorredijk sowieso fantastische wedstrijd. Het absolute slotstuk van de wedstrijd is voor Gorredijk goalie Sven van der Woude, en toch ook een beetje voor Akkrum. Twee minuten voor tijd komt de thuisploeg namelijk op 1-2 en wat er vervolgens gebeurde was voor de Gorredijk aanhang zenuwslopend.

De gasten uit Gorredijk zaten er na dit slopende voetbalgevecht volledig doorheen en konden niks anders dan hopen. Hopen dat de thuisploeg het vizier niet op scherp had staan in de vijf minuten durende blessuretijd. Diep in blessuretijd is het Gorredijk doelman Sven van der Woude die tot twee keer toe als winnaar uit de strijd komt. Eerst treed hij adequaat op op randje zestien. Een minuut later nogmaals met een fantastische redding waarbij de goalie een zeker lijkend doelpunt uit een corner onschadelijk maakt en daarmee zijn team een dikverdiende driepunter bezorgd. Aan Gorredijk zijde stond er zondagmiddag een ware vechtmachine en op deze manier hoeft het voor geen enkele tegenstander bang te zijn. Een aantal weken geleden hing de vlag er echter heel anders bij en dus moet Gorredijk er alles aan doen om deze vorm te behouden. Dit mag het doen volgende week tegen Dronrijp, Gorredijk-Dronrijp aanvang 14:00. Via deze weg wil Gorredijk het team van Akkrum alvast feliciteren met het terechte kampioenschap!