Gorredijk pakt in blessuretijd punt bij Warga

september 22, 2014 in nieuws, sportnieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Warga/Gorredijk | Tweemaal lat en één bal op de paal voorkwamen dat Gorredijk meer doelpunten kon maken zondagmiddag in Warga. Daar tegenover voorkwam echter ook de deklat boven goalie Jesse Bilstra dat het verwoestende schot van Warga een goal opleverde en op dat moment de genadeklap zou zijn geweest. Het was een enerverende wedstrijd die zowel qua spel als qua score constant heen en weer ging. Uiteindelijk bracht een goal van invaller Lars Schenkel in blessuretijd de 3-3 eindstand op het bord.

De laatste ontmoeting tussen beide teams was een oefenwedstrijd op het kunstgras van Blauw Wit’34 in Leeuwarden. De krachtmeting tussen toen derdeklasser Warga en vierdeklasser Gorredijk eindigde in een 2-1 overwinning voor Gorredijk. Doelpuntenmaker van toen Jappie Koopmans vormde zondagmiddag het centrale verdedigingsduo met Marco Schots en daardoor kon Frits Borduin een linie doorschuiven waar hij het middenveld met de gebroeders Posthumus, Jelmer en Fokko, compleet maakte. Het team van Warga lijkt in twee jaar tijd een flinke verandering te zijn ondergaan. Waar het destijds vooral de oude garde was die Warga punten moest bezorgen beschikte de thuisploeg nu over een frisse jonge ploeg met als rustpunt op het middenveld aanvoerder Koen Wielenga.

Het eerste kwartier was zondagmiddag volledig in handen van de thuisploeg. Warga domineerde in balbezit en Gorredijk kon hier voetballend nog weinig tegenover stellen. Met name de crossballen van de rechter centrale verdediger naar de linkeraanvaller waren een opmaat van gevaarlijke aanvallen. Toen Gorredijk eenmaal van de aanvalsdrang van Warga was bekomen kon het zelf ook aan voetballen denken. Het tempo werd via de middenvelders flink opgeschroefd én Gorredijk heeft Mart van der Tuin. Van der Tuin is in staat om uit het niets een doelpunt te maken en dit gebeurde dan ook na ongeveer een kwartier in de eerste helft. Linksback Jorrit Bijlsma kwam goed mee op en kreeg de bal mee van spits Merijn de Jong. Bijlsma leverde een panklare voorzet af die door van der Tuin eenvoudig binnen kon worden gewerkt en een 0-1 voorsprong voor Gorredijk betekende. Deze voorsprong werkte voor de gasten van trainer Jacob Russchen als doping. Het spel begon te draaien en nu was het Warga dat langzaamaan naar achteren werd gedrukt.

Gorredijk leek al snel op een 0-2 voorsprong te komen, het schot van spits de Jong belandde van 30 meter echter op de kruising. Wat Warga hier op dat moment tegenover kon stellen waren met name de snelle buitenspelers. Vorige week tegen Franeker waande rechtsback Bjorn Faber zich nog in een speeltuin en kon hij doen en laten wat hij wilde. Nu had hij zijn handen echter vol aan de buitenspeler van Warga en kwam hij daardoor de 1e helft zelf nauwelijks in het spel voor. Een fantastische goal van de thuisploeg zorgde ervoor dat beide teams gingen rusten met een 1-1 tussenstand. Een afgeslagen bal waarbij er nog enkele verdedigers van Gorredijk rollebollend op het veld lagen en waarbij aanvaller van der Tuin niet goed ingreep zorgde ervoor dat de speler van Warga de bal vanaf de middenlijn genadeloos in de kruising kon schieten. De bal leek houdbaar voor goalie Bilstra, maar gedragen door de wind kwam er zoveel vaart in de bal dat hij prachtig in de goal vloog. Ruststand 1-1 en op naar de tweede helft.

Een helft waarbij spits de Jong de taak kreeg om de gevaarlijke lange ballen van achteruit te elimineren en de rechtsback van Warga vrij te laten. Zo gebeurde het dat beide centrale verdedigers hun ballen niet meer konden geven en hierdoor was grotendeels de angel uit het spel van Warga. Na een overtreding op randje zestien was het in de tweede helft Frits Borduin die aan mocht leggen voor een vrije trap. In de muur waren het Fokko Posthumus en Marco Schots die voor onrust zorgden en achter de bal was het Borduin die zijn traptechniek demonstreerde. Borduin krulde de bal op een formidabele wijze over de muur van Warga en liet de keeper kansloos, 1-2. Een opsteker voor het team van Russchen dat op dit moment de wedstrijd volledig in handen had. Al vrij snel leken de gasten op een comfortabele 1-3 voorsprong te komen. Rechtsback Faber stoomde mee op, niemand van de thuisploeg wist wie hem op moest pakken en Faber haalde uit. Zijn schot eindigde echter op de paal en stuiterde weer het veld in. De rebound leek een koud kunstje voor de toegesnelde aanvaller van der Tuin. In alle haast schoot van der Tuin de bal echter over en zo resulteerde deze kans niet in een ruimere voorsprong.

Niet veel later was het wederom spits de Jong die verwoestend uithaalde. Echter ook nu eindigde zijn bal op de lat. En je weet, als je zelf niet scoort doet de tegenstander dit wel. Gerke Jeeninga greep niet adequaat in toen de linksback van Warga mee opkwam. De bal werd op maat voor de goal geslingerd en vervolgens eenvoudig binnengekopt. De gelijkmaker betekende nu voor Warga het startsein om vol gas te gaan en Gorredijk aan het wankelen te brengen. Dit lukte de thuis ploeg goed, want niet veel later kwam het team op een 3-2 voorsprong. Een schot van buiten de zestien werd ongelukkig van richting veranderd en hierdoor was goalie Bilstra kansloos, 3-2 Warga. Een domper voor de gasten maar nog geen man over boord want er was nog ruim een kwartier te spelen. Het was op dit moment echter wel aan Warga te danken dat Gorredijk in de wedstrijd bleef. De thuisploeg wist een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen (vier aanvallers Warga tegenover twee verdedigers Gorredijk) niet af te maken en hierdoor bleven de gasten hoop houden.

Jorrit Krist en Lars Schenkel kwamen de voorhoede versterken en achterin werd de moegestreden Marco Schots vervangen door Arlo van der Werf. Met zijn 41 jaar werd hiermee de gemiddelde leeftijd flink omhoog gehaald en aan van der Werf was het de taak om achterin één op één te gaan spelen om zo voorin meer te kunnen forceren. Deze tactiek bleek de juiste. Na ruim vier minuten in blessuretijd mocht Gorredijk een corner nemen. Jorrit Bijlsma ontfermde zich over de corner. Zijn corner stuiterde, stuiterde nog een keer en BAM daar was invaller Lars Schenkel die de trekker overhaalde en de gelijkmaker binnenschoot. Een gelijkmaker die gezien het spelbeeld terecht was maar uiteraard voor Gorredijk fijner aanvoelde dan voor Warga. Schenkel dit seizoen vooral acterend in het 2e elftal(5-0 winst) toonde aan dat Gorredijk de beschikking heeft over een brede selectie die de afwezigheid (5 potentiële basisspelers afwezig) prima op kan vangen. Laatste pluim van deze middag is voor scheidsrechter van Houten . Deze man floot uitstekend en wist deze zeer sportieve wedstrijd af te doen zonder kaarten. Volgende week speelt Gorredijk om 14:00 thuis tegen Renado.