Tekst en foto’s Michiel Hornstra

gorredijk-mildam1

gorredijk-mildam4

gorredijk-mildam2

gorredijk-mildam3Gorredijk | De 200 gedrukte programmaboekjes vlogen er doorheen zondagmiddag in Gorredijk. De supporters van de thuisploeg en die uit Mildam waren massaal aanwezig. De gasten beleefden echter een pijnlijke middag en waren niet in staat om de knappe ongeslagen status te behouden. Gorredijk won op eigen veld met ruime cijfers en kan uit de 4-1 overwinning veel vertrouwen tanken.

Naast de afwezigheid van Frits Borduin moest trainer Jacob Russchen ook Johannes Veenstra aan het lijstje van afwezigen toevoegen. Zodoende bestond het centrale verdedigingsduo uit Jorrit Bijker en Jesmer Schots en schoof Hille van Goinga een linie naar voren. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen in competitieverband was in de 5e klasse in het seizoen 2011-2012. Op eigen veld eindigde de wedstrijd van toen in een 1-1 gelijkspel en eindigden beide teams in de subtop van de ranglijst. Met een periodetitel op zak promoveerde Gorredijk destijds en vorig seizoen volgde een promotie van Mildam, eveneens via nacompetitiewedstrijden.

Met negen punten uit drie wedstrijden startte Mildam deze competitie voortvarend. Een geduchte tegenstander die gezien twee minimale 1-0 overwinningen in staat lijkt om een wedstrijd ‘op slot te gooien’. Voor Gorredijk was het daarom extra zuur dat ook dit keer het team van Mildam op een 0-1 voorsprong kwam. Het was in de elfde minuut Gorredijk back Jorrit Bijlsma die de bal zeer slecht uitverdedigde en vervolgens op schlemielige wijze zijn directe tegenstander vloerde en daarmee een penalty veroorzaakte. De penalty werd onberispelijk binnengeschoten en de gasten uit Mildam leken daarmee op rozen te zitten. Het team wil graag dat de tegenstander het spel maakt, zodat ze zelf via countervoetbal toe kunnen slaan.

De vlotte tegengoal was voor Gorredijk echter het signaal om de wedstrijd volledig in handen te nemen. Het was eerst al Jorrit Bijker die een kopbal net over de goal zag verdwijnen, in minuut zevenentwintig was het wel raak voor de thuisploeg. Hille van Goinga schoof vanuit het middenveld door en slalomde door de Mildam verdediging heen. Zijn balletje breed was aan Gorredijk aanvaller Bas van Veen wel besteed en de 1-1 tussenstand kwam zo op het scorebord te staan. Mildam kwam totaal niet meer in het spel voor en het wachten was op een voorsprong voor de thuisploeg. Deze voorsprong kwam al twee minuten na de gelijkmaker. Het was wederom Hille van Goinga die met de bal aan zijn voet het strafschopgebied op zocht. Al voordat van Goinga toe kon slaan was er een Mildam verdediger die laatstgenoemde een beentje lichte en daarmee de bal op de stip zag belanden. Dit kunstje is aan Gorredijk topscorer Mart van der Tuin wel besteed en hij zette zijn team op een 2-1 voorsprong.

De dadendrang van de thuisploeg bleef maar aanhouden en het was ook nu weer twee minuten na de vorige goal Gorredijk dat toesloeg. Een fenomenale steekpass van middenvelder Jelmer Posthumus deed de bal bij Bas van Veen belanden. Één op één faalde van Veen niet en liet hij de Mildam goalie kansloos. Een comfortabele voorsprong voor de thuisploeg, zeker tegen een tegenstander dat het spel liever niet maakt. Illustratief voor de speelwijze van de gasten was een situatie vier minuten voor de pauze. Via Gorredijk goalie Sven van der Woude kwam het centrale duo Jesmer Schots en Jorrit Bijker in balbezit. Zij mochten geruime tijd de bal rustig naar elkaar overspelen alvorens er een Mildam speler van eigen helft kwam om druk te zetten. Hiermee speelden ze de thuisploeg echter wel in de kaart met een 3-1 voorsprong op zak.

Na de pauze vond Gorredijk het wel prima en liet het juist Mildam het spel bepalen. Na een kwartier spelen in de tweede helft kwam het eerste speldenprikje dan ook van de gasten. Een prachtige voorzet werd op goal gekopt maar met een katachtige reflex wist De Zwarte Panter Sven van der Woude de bal uit de doelmond te ranselen. Gorredijk loerde nu op de counter en gooide twintig minuten voor tijd de wedstrijd op slot. Een lange bal van eigen helft bracht Mart van der Tuin in stelling. De doelman van de gasten kwam nog wel ver uit zijn goal maar werd gepasseerd door van der Tuin alvorens hij de 4-1 stand op het bord zette.

Na deze goal vonden beide ploegen het wel prima en werd er aan beide kanten massaal gewisseld. Kansen werden er niet meer gecreëerd en zo beëindigde de tweede thuiswedstrijd van Gorredijk ook nu in een overwinning. De top van de competitie kruipt met vijf ploegen op negen punten flink naar elkaar toe. De absolute titelkandidaten Mildam en Jubbega verloren beide en gaven daarmee de andere teams de gelegenheid om langszij te komen. Volgende week wacht voor Gorredijk een uitwedstrijd tegen Makkinga.