Gorredijk nu echt kampioen gelijke spelen

december 8, 2014 in nieuws door Redactie

Door Michiel Hornstra
vv gorredijkIrnsum/Gorredijk | Er waren in het noordelijke amateurvoetbal (zaterdag en zondag) nog een aantal concurrenten overgebleven, maar na gistermiddag voert Gorredijk met dank aan Irnsum in haar eentje de ranglijst der gelijke spelen aan (zeven gelijke spelen). Evenals in Rutten was het de thuisploeg die in blessuretijd toesloeg, 3-3. Naar verluid staat er binnenkort een extra ledenvergadering op de planning, een aantal spelers van het eerste elftal willen het voorstel indienen om de clubnaam te veranderen van v.v. Gedyk in v.v. Geliek.

Trainer Jacob Russchen had zondagmiddag in Irnsum de luxe dat hij meerdere spelers kon laten debuteren als basisspeler van het eerste elftal dit seizoen. Respectievelijk Jorrit Bruinsma, Sake Rinsma en Jan van der Leeuw kregen een basisplek. De luxe wat betreft randvoorwaarden heeft Russchen echter niet. Het trainingsveld is een gevaarlijke woestijn, de wedstrijdvelden overbelast en daarom nu al kapot getrapt, de selectie van het eerste elftal moet haar warming-up doen in de oude C1000 shirts terwijl Jumbo inmiddels hoofdsponsor is. Dat het inmiddels al december is en er geen trainingspakken/dikke winterjassen beschikbaar zijn voor zowel de warming-up als voor de wissels komt daar ook nog eens bij. Desondanks proberen zowel staf als spelers zich niets aan te trekken wat betreft de waardeloze randvoorwaarden en trainen ze hard en scherp om stappen te maken.

De eerste stap zondagmiddag was echter voor Irnsum. In eerdere wedstrijden waren het al Black Boys en Tijnje die na twee minuten voetballen toesloegen, dit maal was het Irnsum dat wel raad wist met de slappe start van de gasten uit Gorredijk. Uit een corner was het de topscorer van Irnsum, Julius Huistra, die de bal genadeloos in de touwen kopte. Een valse start voor het elftal van Gorredijk dus. Echter als zijn concurrenten aan het scoren geraken is het Mart van der Tuin die snel volgt. Zo ook meteen al vanaf de aftrap na de snelle tegentreffer. Het was middenvelder Jelmer Posthumus die van der Tuin alleen op de goalie van Irnsum afstuurde. Voor Gorredijk topscorer van der Tuin een buitenkansje en al meteen een antwoord op de vroege achterstand, 1-1. Voor de topscorer van Gorredijk betekende dit tevens al een evenaring van zijn productiefste seizoen in het shirt van THOR (12 doelpunten). Deze doelpuntenproductie lijkt hij dus makkelijk te gaan overtreffen in het blauw witte tricot van Gorredijk.

Met wind tegen liet Gorredijk Irnsum het spel maken om vanaf het middenveld al drukzettend de bal te veroveren. Irnsum wist zich hiermee geen raad want zij trachtten iedere keer rechtsbuiten Huistra te bereiken middels lange ballen. Gedragen door de wind verdwenen deze ballen echter iedere keer over de zijlijn of achterlijn. In de 28e minuut deelde Gorredijk al een speldenprikje uit. Na goed voorbereidend werk van Sake Rinsma was het Jelmer Posthumus die vanuit de tweede lijn op goal schoot, zijn inzet werd echter prima gekeerd door de sluitpost van Irnsum.

Een dikke tien minuten later sloeg Gorredijk wel toe. Een vlammend schot van Merijn de Jong spatte via de lat terug het veld in. Rinsma ontving de bal en al kappend en draaiend was het diezelfde Rinsma die zijn team op een 1-2 voorsprong zette. Voor de topscorer van de afgelopen seizoenen betekende dit zijn eerste treffer van dit seizoen. Na de thee mocht Gorredijk met de wind in de rug voetballen. Veel schieten op goal zou je zeggen, niets was echter minder waar. Het was Irnsum dat toen voetballend het initiatief pakte en Gorredijk dat enkele keren in de omschakeling gevaarlijk toesloeg. Zo was het Bjorn Faber die terug van een schorsing van één wedstrijd mee op kwam. Faber leek echter te schrikken van zijn kans, want in plaats van één op één op de keeper af te gaan schoot hij van ruime afstand en belandde zijn poging meters naast de goal. En als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dit wel.

Hier was echter wel een dikke blunder van Gorredijkspeler Jappie Koopmans voor nodig. Centrale verdediger Koopmans speelde de bal na vijftien minuten in de tweede helft veel te kort terug op doelman Jesse Bilstra. Voor de aanvaller van Irnsum een cadeautje die hij in het Sinterklaasweekend maar al te graag uitpakte, 2-2. Gorredijk leek hierdoor wakker te worden geschud en drie minuten later kwamen de gasten dan ook alweer op voorsprong.

Duw- en trekwerk rondom Merijn de Jong deed de prima fluitende scheidsrechter doen beslissen om de bal op de stip te leggen. Dit buitenkansje was aan Frits Borduin wel besteed, hij schoot de bal onberispelijk in de kruising. Vanaf dit moment was het echter Irnsum dat met een lang slotoffensief de wedstrijd volledig in handen nam. Dit offensief leek te gaan werken want in de 88e minuut kwamen de gastheren op gelijke stand. Aan deze goal ging echter hands vooraf en dus werd de goal afgekeurd. De mannen van Irnsum waren woest en een rode kaart wegens commentaar op de leiding was hiervan het gevolg.

De storm die de thuisploeg opvoerde werd met tien man echter niet minder. Dat de oranjehemden na drie minuten in blessuretijd alsnog de gelijkmaker binnen schoten was eigenlijk niet eens een verrassing te noemen. Het feestje bij sponsor café Neys wegens het behalen van de periodetitel van het tweede elftal kreeg door deze late gelijkmaker een klein deukje. Waar de mannen van het tweede elftal de ene na de andere overwinning aaneen rijgen wil dit het vlaggenschip van de vereniging maar niet lukken. Drie gewonnen, zeven gelijk, twee verloren zijn de cijfers van dit seizoen. Volgende week wacht een mooie uitdaging tegen koploper Akkrum. Thuis is Gorredijk op Sportpark Kortezwaag de gastheer en via deze weg wensen wij de mannen uit Akkrum alvast veel succes om de toendra van Gorredijk te trotseren.