Gorredijk hervat competitie met nederlaag

januari 26, 2015 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Franeker/Gorredijk | Onder fijne omstandigheden was het aan Franeker en Gorredijk de eer om als enige twee clubs de competitie in de 4e klasse A te hervatten. Aan de randvoorwaarden lag het niet bij het keurkorps uit Gorredijk. Sponsor Jumbo Split stak zowel de selectie als begeleiding in prachtige nieuwe kleding en ook het kunstgrasveld in Franeker was prima bespeelbaar. De thuisploeg was echter beter bij de les en won na een 3-0 ruststand uiteindelijk met 4-2.

De naweeën van de prachtige zaalvoetbalactiviteiten in Jubbega waren voor Gorredijk spits Merijn de Jong nadelig. Aanjager de Jong kampte nog met een irritatie aan zijn hak en wanneer de Jong weer zijn opwachting kan maken is op dit moment nog ongewis. Het blijft echter een de Jong en als hij volgende week weer aan de aftrap zal verschijnen met behulp van creatieve therapie zou niemand bij Gorredijk daar vreemd van op kijken. De afwezigheid van De Jong werd in de spits opgevangen door Frits Borduin. Voor de overige posities waren daar de vertrouwde namen. Opvallende aanwezige centraal achterin was echter wel routinier Jorrit Bruinsma. Na vorig seizoen deed Bruinsma een stapje terug, maar zijn wedstrijden en fitheid bij het tweede elftal waren van dusdanig hoog niveau dat hoofdtrainer Jacob Russchen besloot om Bruinsma het vertrouwen te geven om samen met Jorrit Bijker na de winterstop het centrale duo te vormen.

In de openingsfase was het spel aan beide kanten een beetje vlak. Het flink afjagen van de Gorredijk aanvallers zorgde ervoor dat de thuisploeg niet aan voetballen toekwam en aan Gorredijk zijde moesten de spelers wel erg wennen aan de omstandigheden op het kunstgrasveld. Kansen creëerden de gasten dan ook niet en met name voetballen via de zondagmiddag statische en onopvallende middenvelders bleek erg lastig. Duels werden met dank aan de sterk acterende Johannes Veenstra echter wel gewonnen en zo was het voor Franeker ook flink puzzelen om de Gorredijkster muur te bestoken.

Een onoplettendheid na twintig minuten in de eerste helft zorgde er echter wel voor dat de sluwe Franeker spits een 1-0 voorsprong voor zijn ploeg mocht aantekenen. Gorredijk back Bjorn Faber stond in het omschakelmoment veel te diep waardoor de ruimte tussen hem en de twijfelende keeper Jesse Bilstra te groot was. Deze slordigheid werd afgestraft en meteen de eerste de beste kans voor de thuisploeg was al raak. Dat de rechtsbuiten van thuisploeg tien minuten later de buitenspelval slim ontliep en alleen op goalie Bilstra af mocht gaan was een flinke domper voor de gasten. Zijn bal vloog onberispelijk in het netje en betekende na twintig minuten al een 2-0 voorsprong voor Franeker. Niet omdat het voetballend domineerde, maar wel omdat het de slordigheden en het slappe verdedigen van Gorredijk genadeloos afstrafte.

Aanvallend was er voor Gorredijk alleen een mogelijkheid voor gelegenheidsspits Frits Borduin, deze kans werd door Borduin echter om zeep geholpen en zo leek de wedstrijd af te stevenen op een 2-0 ruststand. Dat de thuisploeg na wel heel slap ingrijpen bij een corner vijf minuten voor de pauze ook nog de 3-0 aan mocht tekenen was op dat moment eigenlijk niet eens verrassend te noemen. Het merendeel bij de gasten uit Gorredijk beleefde de wedstrijd emotieloos en hielp daarmee de thuisploeg in het zadel. Trainer Russchen greep in en trachtte met het inbrengen van de fysiek héél erg sterke Jorrit Krist en back Jorrit Bijlsma de wedstrijd te doen kantelen. De onopvallend spelende Gerke Jeeninga en slap acterende Bjorn Faber werden geslachtofferd en voor Gorredijk was er maar één remedie: vol druk, de wedstrijd fysiek maken en elke bal flink afjagen. Deze wisseling zorgde voor het gewenste effect. Plotseling begon Gorredijk haar duels te winnen en vanuit het winnen van deze duels kwam het heerlijk aan voetballen toe. Franeker wist zich hiermee geen raad en kwam niet meer aan voetballen toe en zelfs sporadisch nog over de middenlijn.

Het sterke blok Johannes Veenstra en Jorrit Krist was een ware plaag voor de thuisploeg. Franeker was iedere keer echter net de gelukkige bij de vele scrimmages die volgden in het strafschopgebied. Evenals bij een schot van Jelmer Posthumus dat doel had moeten treffen maar nu via de lat weer het veld in ketste. Twintig minuten voor tijd werd het opportunistische spel van Gorredijk dan toch eindelijk beloond, met een vrije trap op randje zestien was het Frits Borduin die zijn team met een rake trap terug bracht in de wedstrijd. De aansluitingstreffer viel vijf minuten voor tijd. Een vermeende handsbal aan Franeker zijde bezorgde de gasten uit Gorredijk een penalty en wederom was het Borduin die de bal binnenschoot.

In tussentijd was inmiddels gelegenheidsaanvaller Marco Schots in het veld gekomen. Normaal gesproken sterker zonder bal dan met bal was het echter Schots die in blessuretijd de op dat moment verdiende gelijkmaker leek voor te bereiden. Zijn voorzet vanaf de zijkant werd op maat afgeleverd bij Krist. De inzet van Krist was echter te slap en belandde daardoor in de handen van de Franeker goalie. Een sneue situatie want deze beide mannen wisten de tweede helft voor veel vuur te zorgen in het spel van Gorredijk en verdienden dus een beloning. Dat diep in blessuretijd het risicovolle spel van de gasten werd afgestraft met een tegentreffer was voor de statistieken. De wedstrijd Franeker-Gorredijk eindigde uiteindelijk in een 4-2 overwinning voor de thuisploeg.

Het was voor de gasten een wedstrijd met twee gezichten. Slap inspiratieloos spel werd in de tweede helft afgewisseld met een spel vol passie, strijd en beleving. Deze drie kernwoorden zijn echter de basis van het voetbalspel en daarom is het en mooie uitdaging om deze kernwoorden volgende week thuis tegen Warga vanaf minuut één te hanteren.