Gordykster ondernemers willen eigen glasvezelnetwerk realiseren

september 15, 2016 in nieuws door Redactie

gorredijk-plaatsnaambordGorredijk | De ondernemers van het bedrijventerrein Overtoom en woon-werklocatie Tolbaas hebben onderzocht of ze in eigen beheer een glasvezelnetwerk voor van breedbandinternet kunnen realiseren. Door de enorme toename van datagebruik zijn de bestaande verbindingen niet toereikend voor veel bedrijven.

Enkele bedrijven hebben zelf al een glasvezelverbinding aan laten leggen maar voor veel ondernemers is dat te duur. Gezamenlijk aanleggen, in coöperatieverband, is voordeliger. In Hallum en Stiens zijn recentelijk op dezelfde manier glasvezelnetwerken gerealiseerd. Gemeente Opsterland draagt bij aan het coöperatief aanleggen van het glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen.

Wethouder Piet van Dijk: “De behoefte aan snel internet neemt overal sterk toe. Het is fantastisch dat de ondernemers dit netwerk op coöperatieve manier willen gaan realiseren en daar doen we graag aan mee. We geven alleen geen subsidie, we kopen een aansluiting voor onze nog lege kavels. Wij hebben als gemeente ook belang bij een goede verkoopbaarheid van de bedrijfskavels. Daarom slaan we nu twee vliegen in één klap, we helpen de ondernemers op het bedrijventerrein en anderzijds verhogen we de marktwaarde van onze bedrijfskavels.”

De ondernemers hebben in meerdere ledenvergaderingen gesproken over de diverse mogelijkheden. De werkgroep onder leiding van parkmanager Jan Dijkstra heeft tijdens de laatste bijeenkomst gepresenteerd wat de aanleg van een hoogwaardig netwerk zal gaan kosten. Voor ondernemers is het mogelijk de aansluitkosten in het abonnement op te nemen of eenmalig te betalen. Het beoogde glasvezelnetwerk is door het hoge aantal deelnemers op een relatief klein oppervlak op een rendabele manier te exploiteren. De verwachting is zelfs dat er bij voldoende deelname binnen enkele jaren winst kan worden gemaakt. De gemeente participeert niet in de exploitatie van het netwerk zelf maar betaalt eenmalig voor een aansluiting van de nog te verkopen bedrijfskavels. De investering wordt uiteindelijk weer terugverdiend door opbrengsten van de kavelverkoop.

Uit de behoeftepeiling is voldoende animo gebleken voor de aanleg om verder te gaan met de volgende stap, het ontwerpen en realiseren van het netwerk. De planning is om in het najaar van 2016 de eerste schep in de grond te zetten.