Geschiedenis is spannend in Museum Opsterlân

februari 26, 2014 in nieuws door Redactie

Even bijkomen in het museumcafé. Foto: Klaas Blaauw

Even bijkomen in het museumcafé. Foto: Klaas Blaauw

Gorredijk | Toegegeven, het is compleet wat anders dan skiën van piste in de voorjaarsvakantie. Toch heeft het ook zijn charme: met pake en beppe naar Museum Opsterlân in Gorredijk. Gistermiddag, dinsdag 25 februari, gingen zes kinderen onder leiding van Freule Jelma deze uitdaging aan.

“Oma zwerft hier ergens door het museum”, druk is Bente aan het knutselen met haar fleurige freulehoed. Samen met haar broer logeert ze bij opa en oma in Gorredijk. Terwijl grootouders het museum bezoeken, krijgen de kinderen een rondleiding van een heuse freule. “Normaal woon ik in Beetsterzwaag hoor, maar vandaag hangen hier mijn sieraden”, freule en kinderen vergapen zich aan het uitgestalde zilver.

Het onlangs verbouwd museum leent zich bij uitstek voor belevenissen. Films, foto’s en uitstallingen in spannende hoekjes en ruimten. Om de belevenis compleet te maken, mogen de kinderen zelf een echte freulehoed maken en gaan ze later een speurtocht door het museum doen.

Op dit moment loopt in Museum Opsterland de tentoonstelling ‘Geen Kinderspel’. Het is een reizende expositie over de lotgevallen van joodse kinderen tijdens de Holocaust. Inmiddels reist ‘Geen Kinderspel’ al dertien jaar door het land. “In Museum Opsterland hebben we een afdeling War Child toegevoegd aan deze tentoonstelling”, vertelt interim conservator Anita van der Sloot.

In het kader van de tentoonstelling worden diverse lezingen gehouden. “Zo gaat oud-burgemeester Van Bodegom vertellen over zijn tijd in het Jappenkamp.” En ook wordt er in Gorredijk iets toegevoegd aan de expositie: “Kinderen van de basisscholen komen straks om ‘Geen Kinderspel’ te bezoeken. We vragen hun dan om iets te maken waarin ze uitdrukken wat ze van de tentoonstelling vonden. Hier maken we een map van die meegaat met ‘Geen Kinderspel’.

Anita van der Sloot vervangt sinds april vorig jaar Pauline Kick. “Dit jaar is de programmering in het museum nog eenvoudig. Volgend jaar gaan we het diepe in met een tentoonstelling over de VOC en aanverwante zaken. En voor 2016 staat een bijzonder project in de steigers: ‘Het leven in 3/4 jaar’ waarin geboorte, huwelijk en dood aan bod komen.”

Komende donderdagmiddag, 27 februari, is er weer een activiteit voor kinderen. Kijk voor meer informatie op de site van Museum Opsterlân.