Geflatteerde overwinning Gorredijk in Makkinga

gd makkinga 4

gd makkinga 2

gd makkinga 1

Sven stopt de penalty

Makkinga/Gorredijk | Normaal gesproken is een 0-5 overwinning overtuigend en niet meer dan terecht. Zo niet zondagmiddag in Makkinga waar Gorredijk haar handen dicht mocht knijpen. De moeilijk scorende thuisploeg kreeg dotten van kansen en ook een strafschop was aan Makkinga niet besteed, Gorredijk maakte hier dankbaar gebruik van, scoorde wel en stapte uiteindelijk als winnaar van het veld.

Met Jappie Koopmans in de basis voor de geblesseerde back Jan van der Leeuw en de weer teruggekeerde Johannes Veenstra voor de afwezige Hille van Goinga reisde Gorredijk af richting Makkinga. De thuisploeg had dit seizoen al een paar flinke nederlagen opgelopen en door Gorredijk trainer Jacob Russchen werd er dan ook nadrukkelijk op gewezen dat zijn spelers deze wedstrijd niet te licht op mochten vatten. Vol aan de bak en scherp aan de wedstrijd beginnen dus.

Dat de thuisploeg al binnen tien seconden een niet te missen kans op 1-0 kreeg paste dan ook niet in het verhaal dat trainer Russchen vooraf aan zijn groep voorlegde. Het was namelijk de thuisploeg dat het initiatief nam en Gorredijk flink liet zweten. Het was aan Gorredijk goalie Sven van der Woude te danken dat er een 0-0 tussenstand op het bord bleef staan. Meerdere voorzetten, schoten en corners werden door de sluitpost onschadelijk gemaakt en zo was van een fris en scherp begin van de wedstrijd aan Gorredijk zijde absoluut geen sprake.

Gorredijk scoort er dit seizoen echter lustig op los en evenals vorig seizoen staat er ook nu geen maat op topscorer Mart van der Tuin. Toen de dadendrang van de thuisploeg begon af te nemen en Gorredijk na tien minuten spelen voor het eerst echt gevaarlijk kon worden was het al meteen raak. Van der Tuin werd in het strafschopgebied getorpedeerd en wat resteerde was een strafschop die hij vervolgens zelf binnenschoot. Twee minuten later leek centrale verdediger Jorrit Bijker zijn team op een 0-2 voorsprong te zetten. Een afgeslagen corner werd wederom de doelmond ingepompt en door Bijker in de goal gewerkt. Dit deed hij echter vanuit buitenspelpositie en hij zag zijn doelpunt dus terecht af worden gekeurd.

Een opmaat voor een 0-2 voorsprong was deze situatie al wel, want vijf minuten later was het wederom van der Tuin die de bal binnenlegde. Een zelf opgezette counter kwam via Merijn de Jong uiteindelijk voor het Makkinga doel en van der Tuin stond wederom paraat om de bal binnen te schieten. Een 0-2 voorsprong, maar er was eigenlijk niemand met een blauw-wit hart die lekker achterover kon leunen. Het team van Gorredijk speelde slap, inspiratieloos en kreeg eigenlijk maar geen vat op de thuisploeg. De thuisploeg mocht naar hartenlust aanvallen omdat de ruimtes aan Gorredijk zijde zowel in verdedigend als aanvallend opzicht veel te groot waren en dus niet meer te belopen.

De thuisploeg was echter niet in staat om dit om te zetten in een doelpunt en dus werd met een 0-2 tussenstand de pauze bereikt. Wat er in de pauze is besproken in de kleedkamer van Gorredijk is een raadsel, maar het spelbeeld veranderde nauwelijks. Na tien minuten spelen in de tweede helft kreeg de thuisploeg wederom een niet te missen kans. Jesmer Schots taste in de lucht volledig mis en bood daarmee de aanvaller van de thuisploeg een grote kans. Eén op één met De Zwarte Panter Sven van der Woude faalde de Makkinga aanvaller en typeerde daarmee de wedstrijd.

De gasten uit Gorredijk, die speltechnisch gezien zoekende waren maar wel makkelijk tot scoren komen, en een thuisploeg die juist wel kansen creëert maar de bal niet in het net krijgt. En als je zelf dan niet scoort dan doet de tegenstander dat wel, dit keer was het de beurt aan Merijn de Jong. Een fantastische hakbal van de voet van van der Tuin zorgde ervoor dat de Jong alleen op de goalie van de thuisploeg af mocht gaan. De matige keeper van de thuisploeg had geen schijn van kans en dus 0-3 voor Gorredijk. Wat er tien minuten later gebeurde was zowel voor de thuisploeg als de gasten een raadsel. Een vrije trap werd door Makkinga halverwege de helft van de tegenstander het strafschopgebied ingebracht. De bal belandde keurig in de handen van de doelman van Gorredijk.

De scheidsrechter floot, maar zowel bij Makkinga als Gorredijk wist niemand echt precies waarvoor. Toen iedereen zijn positie in zou nemen bleek dat de bal echter op de stip belandde. Maar ja dan is daar nog altijd Sven van der Woude. Op zondagmiddag 4 oktober, Dierendag, kon het eigenlijk niet missen dat De Zwarte Panter Sven van der Woude als winnaar uit de strijd zou komen en dit was dan ook het geval. De ingeschoten penalty werd prachtig uit de hoek getikt en zo bleef de ‘nul’ op het bord staan. Zes minuten voor tijd mocht Johannes Veenstra ook nog zijn doelpuntje meepikken. Een niet onhoudbaar lijkend schot van ver buiten de zestien plofte pardoes achter de sluitpost van Makkinga en dus een 0-4 voorsprong voor Gorredijk.

Waar in blessuretijd eerst nog Merijn de Jong faalde één op één met de keeper van de thuisploeg was het een minuut later centrale verdediger Jesmer Schots die wel raak schoot. Schots vond Mart van der Tuin in de combinatie en schoot de bal vervolgens onhoudbaar binnen en bracht daarmee de 0-5 eindstand op het scorebord. Na afloop aan Gorredijk zijde gemengde gevoelens. Het spel was belabberd, maar het resultaat uiteraard zeer gewenst. Het is te hopen dat volgende week uit een ander vaatje gaat worden getapt. Dan komt Surhuisterveen op bezoek in Gorredijk en die willen het de gedeelde koploper ongetwijfeld erg lastig maken!