Geaflecht organiseert in Gorredijk lezing over de Linde

januari 22, 2015 in nieuws door Redactie

De Lindevallei nabij De Blesse.

De Lindevallei nabij De Blesse.

Gorredijk | Natuurvereniging Geaflecht organiseert op dinsdag 27 januari een lezing over de Linde. Andries van der Veen uit Wolvega zal dan deel 1 vertonen van zijn tweeluik over deze rivier. De lezing begint om 20:00 uur in De Skâns te Gorredijk.

De Linde is, evenals de Tjonger en het Koningsdiep, gelegen tussen twee zandruggen en vormt met deze twee het bekenstelsel dat Zuid-Oost Friesland van nature ontwatert. Hoewel er in de loop der eeuwen, en zeker in de 20e eeuw, veel is veranderd, biedt deze beek nog veel interessante natuurwaarden. Een voorbeeld daarvan vormt de populatie Weidebeekjuffers ter hoogte van de stuw onder Oldeberkoop waar veel liefhebbers vaak even een kijkje nemen.

Naast de natuur heeft Andries ook oog voor de wijze waarop de natuur van oudsher door streekbewoners wordt gebruikt. Zo vormen (oude) beroepen, als het stropersgilde, voor Andries een geliefkoosd onderwerp om een gebied in brede zin te presenteren. De film geeft daarmee niet alleen een beeld van de natuur rondom de Linde maar ook van zijn bewoners, de geschiedenis en hedendaagse ontwikkelingen. Zo biedt de natuurontwikkeling in dit beekdal, bijv.de inrichting van de Scheltingapolder onder Oldeholtwolde, voor de “sneupers” onder ons ook vandaag de dag nog ruime mogelijkheden om de ontwikkelingen van dit dynamisch gebied op de voet te volgen.

Dit doet hij op de voor hem kenmerkende, humoristische manier van vertellen, liefst in het bijbehorende “smoute” Stellingswerfs, maar altijd voor een ieder te volgen. Degenen, die hem wel eerder gezien hebben, weten, dat dit een leuke en interessante avond belooft te worden.

Leden betalen €2,-, niet-leden €4,-. Bezoekers die ter plekke lid worden, zijn alleen het lidmaatschap van €7,- verschuldigd.
Meer informatie: www.geaflecht.nl