Fryslân ondertekent manifest tegen schaliegas

juni 11, 2014 in nieuws door Redactie

Omdat bij schaliegaswinning vele giftige stoffen worden geinjecteerd in de grond moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen tegen een mogelijke overstroming. Vaak maakt men gebruik van secundaire barrières met plastics die zich binden aan olie.

Omdat bij schaliegaswinning vele giftige stoffen worden geinjecteerd in de grond moeten extra veiligheidsmaatregelen worden genomen tegen een mogelijke overstroming. Vaak maakt men gebruik van secundaire barrières met plastics die zich binden aan olie.

Fryslân | Vorige week sprak de gemeenteraad van Opsterland zich uit tegen boringen naar schaliegas in de gemeente. Vandaag werd bekend gemaakt dat ook provincie Fryslân geen schaliegasboringen wenst. De provincie ondertekent dan ook een manifest tegen (proef)boringen in Nederland.

Het manifest is een regionale samenwerking van overheden. Deze samenwerking is er op gericht om boren en winnen van schaliegas te voorkomen. Het manifest is een initiatief van de gemeenten Noordoostpolder en Boxtel. Zij verzochten regionale overheden om het manifest te ondertekenen en zich daarmee te keren tegen het plan om naar schaliegas te boren in Nederland.

Met het manifest roepen de overheden het kabinet en de Staten-Generaal op om heel Nederland schaliegasvrij te verklaren. Het manifest wordt aangeboden aan de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), de regering en de Tweede Kamer. Op 18 september 2013 is Fryslân door een aangenomen motie uitgeroepen tot schaliegasvrije provincie. Met het ondertekenen van het manifest geeft de provincie Fryslân hier mede invulling aan.

Het bedrijf Cuadrilla verkreeg in 2010 een opsporingsvergunning voor het opsporen van schaliegas in het vergunninggebied ‘Noordoostpolder’. Mede naar aanleiding van de voorgenomen activiteiten van Cuadrilla, hebben de overheden in deze regio moties tegen schaliegas aangenomen. Vanuit die achtergrond ontstond het initiatief om regionaal samen te werken.

De samenwerkende overheden zijn de drie provincies Fryslân, Overijssel en Flevoland, vier waterschappen (Waterschap Zuiderzeeland, Reest en Wieden, Groot-Salland en Wetterskip Fryslân) en negen gemeenten (Noordoostpolder, Steenwijkerland, De Friese Meren, West-stellingwerf, Zwartewaterland, Kampen, Dronten, Urk en Staphorst).

Minister Kamp van Economische Zaken kondigde op 18 september 2013 aan een Structuurvisie Schaliegas op te stellen. Doel van deze structuurvisie is het aanwijzen van kansrijke gebieden voor schaliegas in Nederland. Zolang de structuurvisie niet is vastgesteld, verleent de minister geen medewerking aan proefboringen naar schaliegas.