Fout(je) in een overlijdensakte

april 3, 2016 in historie, nieuws door Redactie

Door Wieger Moll, Drachten

Een foutje in een overlijdensakte? Ja, dat kon gebeuren, maar zoals dat vroeger gebruikelijk was, werd dat met een doorhaling, een verbetering en een goedkeuring door middel van een handtekening van de ambtenaar hersteld. Maar als in een overlijdensakte de verkeerde ouders staan vermeld, dan is dat geen foutje meer. En het is merkwaardig, dat die fout in die akte niet is hersteld.

foutje ake 1

Op 07-12-1909 overleed Wolter Nijmeijer in Beets. Hij was mijn “oerpake”. Hij was geboren op 08-11-1835 in Echten als zoon Jacob Wolters Nijmeijer (beroep turfmaker) en Aaltje Hendriks Koning. Hij was de tweede Wolter in dat gezin, want de eerste was op 30-04-1835, acht maanden oud overleden. Over dit gezin schreef ik eerder al eens een stukje: “Verdriet in de familie”

Maar bijna tegelijkertijd werd nog een Wolter Nijmeijer geboren, ook in Echten, namelijk op 12-10-1835. Die zijn ouders waren Pieter Wolters Nijmeijer, ook turfmaker, en Jantje Jans Vaa(r)tjes. Deze Wolter overleed op 01-03-1917 in Kalenberg/Oldemarkt, overlijdensakte nr. 6.

En Jacob en Pieter waren broers. Ze waren twee van de vijf zonen van Wolter Jansen, die op 26-01-1812 bij de (achter)naam aanneming in de gemeente Sonnega de naam NIJEMEIJER (met een e extra, die daarna bijna nooit weer wordt gebruikt) had aangenomen.

foutje akte 2

Dus, die twee Wolters waren volle neven. En dat is misschien de reden voor de vergissing, dat in de bedoelde akte uit 1909 van de gemeente Opsterland, nr. 219 als ouders van de overledene Pieter en Jantje staan vermeld.

En dat hadden Jacob en Aaltje moeten zijn. Misschien wisten de beide aangevers, Tijmen de Groot en Lippe Lap, beide uit Beets, niet beter. En de gemeente/de ambtenaar heeft het kennelijk ook niet verder gecontroleerd.

 

 
foutje akte 3