Februari, maand van het gebit

februari 4, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk

gebit februariDit is Flika, een mooi rood poesje van inmiddels 15 jaar. Altijd lief en aanhankelijk. Lekker in de sneeuw van vorige week. Afgelopen december begon ze langzamerhand minder en moeilijker te eten. Af en toe liet ze haar brokken staan. Haar eigenaar gaf haar daarom steeds wat vlees, wat er goed in ging. Toen ze helemaal geen brokken meer wilde eten en ook nog erg uit haar bekje stonk, vond haar baasje het tijd om eens bij ons op de praktijk langs te komen.

Onderzoekje

Na onderzoek van haar gebit, bleek dat Flika erg veel tandsteen had ontwikkeld in de afgelopen 15 jaar en dat sommige kiezen los stonden. Na een bloedonderzoekje om te kijken of ze de narcose nog goed kon doorstaan, hebben we haar hele gebitje “gesaneerd”. Al het tandsteen is verwijderd, alle losse kiezen zijn getrokken en alle overgebleven elementen gepolijst. Vervolgens kreeg Flika pijnstillers voor de eerste 5 dagen en wat zacht herstelvoer om haar gebit even te ontlasten. Volgens haar eigenaar maakt ze het inmiddels weer prima. Ze eet volop harde brokjes en haar gebitje kan er weer een tijdje tegen. Ook de nare geur uit haar bekje is verdwenen. Door het preventieve bloedonderzoek weten we dat haar organen ook nog in prima staat zijn.

Gebitsproblemen

Tandsteen, tandvleesontsteking of losstaande kiezen kunnen voor veel ongemak en zelfs extreme pijn zorgen bij uw hond of kat. Dit kan tot gevolg hebben dat uw dieren slechter zullen eten, vermageren, kwijlen en vies gaan ruiken. Katten met pijn in hun bekje stoppen ook met het verzorgen van hun vacht, waardoor er klitten kunnen ontstaan. Honden krijgen soms ontstekingen aan kieswortels met pijn en koorts. Konijnen met haken op hun kiezen of doorgroeiende snijtanden stoppen vaak helemaal met eten en vermageren daardoor sterk.
Het is van belang deze problemen tijdig aan te pakken. Een gebitsbehandeling, aangepaste voeding en tandenpoetsen kunnen helpen om het tandvlees en de tanden in een goede conditie te houden.

Gratis gebitsconsulten in februari

Laat het gebit van uw hond, kat of konijn tijdig controleren, wij geven graag advies. De gehele maand februari bieden we gratis gebitsconsulten aan op afspraak: 0513-46 33 13. Ook hebben we aanbiedingen van tandverzorgingsproducten. Deze staan op onze balie.

Volg voor actueel nieuws zijn we nog steeds te volgen op onze website: www.dierenartsgorredijk.nl en onze facebookpagina www.facebook.com/dierenartsgorredijk