Februari, maand van het gebit bij Dierenartsencombinatie Gorredijk

februari 3, 2016 in column door Redactie

Februari is de landelijke maand van het gebit. Extra aandacht dus voor gebitsproblemen en nog beter het voorkómen daarvan. Daarom eerst wat basisinformatie, deze keer over het gebit van onze honden.

Puppy’s hebben net als kinderen een melkgebit. Rond de 12 weken, als ze al bij hun nieuwe eigenaar zijn, moet dit helemaal compleet zijn. Meestal al iets eerder. Het volgroeide melkgebit van een jonge hond heeft 28 elementen, 12 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen.

Vanaf 3-4 maanden beginnen ze met wisselen. Eerst de snijtanden, dan de hoektanden en als laatste de kiezen. Op 7 maanden moet hun blijvende gebit compleet zijn. Het nieuwe blijvende gebit telt 42 elementen, waarvan 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 valse kiezen (premolaren) en 16 ware kiezen (molaren).

februari gebitProblemen met de tandwisseling

Tijdens het wisselen kan er van alles mis gaan. Als de wortel van een tand of kies niet oplost dan blijft de melktand vastzitten en kan het blijvende element door ruimtegebrek een afwijkende stand krijgen. Het is daarom belangrijk om het gebit van een pup tijdens het wisselen regelmatig even te bekijken.

Melktanden die blijven staan, terwijl het blijvende element al doorkomt, noemen we PERSISTERENDE MELKTANDEN. Persisterende melktanden moeten zo snel mogelijk verwijderd te worden. Als de blijvende tand verkeerd gaat staan, dan kan de kaak soms niet goed meer gesloten worden. Vooral bij de kleinere hondenrassen komen deze problemen regelmatig voor.

 

Dubbele melktanden en hoektanden
Standsafwijkingen

Behalve problemen met wisselen zien we ook wel standsafwijkingen van de kaak bij de pups. Bij een bovenvoorbeet (bovenkaak is langer dan onderkaak) kunnen zowel de melkhoektanden als de permanente hoektanden van de onderkaak voor problemen zorgen. Deze hoektanden prikken in het verhemelte en zorgen voor pijn en ontsteking . Er kan daardoor zelfs een open verbinding tussen de neus en mondholte ontstaan. Het is het beste om deze melkhoektanden zo snel mogelijk te laten trekken.
Zo komt er wat meer ruimte voor de permanente hoektand. De standsafwijkingen op zichzelf verandert niet. Behalve een bovenvoorbeet, kan een hond ook een ondervoorbeet hebben. Dan is de onderkaak langer dan de bovenkaak, wat we zien bij bijvoorbeeld de Shih Tzu en Pekingees.

Gratis gebitscontroles in februari

Controle van het wisselende gebit is dus erg belangrijk. Check regelmatig de tanden en kiezen van uw
pup of laat het door ons checken. Zo kunnen we op tijd ingrijpen als er iets dreigt mis te gaan. Ook een regelmatige controle van het volwassen gebit is erg belangrijk. Volwassen dieren kunnen tandplak, tandsteen en daardoor tandvleesontstekingen krijgen. De gevolgen kunnen ernstig zijn: blootliggende wortels, elementen die los gaan staan of uitvallen, infecties en zelfs hartklep -ontstekingen door bacteriën die via het tandvlees in de bloedbaan komen. Bij dieren die voor een vaccinatie komen controleren we daarom ook altijd het gebit.

Deze maand kunt u voor een extra controle komen, gewoon preventief, maar ook als u afwijkingen ziet bij uw dier of vragen over het gebit hebt. Deze gebitsconsulten zijn gratis, maar wel op afspraak. Ze zijn zowel voor hond, kat als konijn mogelijk. Bel met één van onze assistentes voor een afspraak: 0513 – 46 33 13

Volg voor verder actueel nieuws onze website: www.dierenartsgorredijk.nl en facebook: www.facebook.com/dierenartsgorredijk