Dialezing over zuidwest Drenthe in Gorredijk

februari 6, 2015 in nieuws door Redactie

drentheGorredijk | Goede wijn behoeft geen krans, dit motto is zeker van toepassing op de lezing die natuurvereniging Geaflecht organiseert op dinsdagavond 10 februari in De Skâns te Gorredijk. Omdat zijn lezing van twee jaar geleden over de laagveenmoerassen in het zuiden van Fryslân en de kop van Overijssel zo’n succes was, is de heer Veneboer uit Steenwijk wederom uitgenodigd een lezing te houden.

Deze keer neemt hij het publiek mee naar een heel ander gebied: zuidwest Drenthe. Veel aandacht zal uitgaan naar de natuurterreinen in de omgeving van Havelte: Havelterberg, Bisschopsberg, Westerzand en Oosterzand. Deze glooiende terreinen zijn gevormd in de voorlaatste ijstijd. Het door de gletschers aangevoerde keileem, zand en grind werden later door de wind bedekt met een laag dekzand.

Op de zo ontstane hoogtes zijn nu bossen, heide en veel vennen die garant staan voor een veelzijdig dierenleven. Insecten, reptielen en vogels zijn hier te bewonderen. Ook besteedt Veneboer aandacht aan de Tweede Wereldoorlog waarin de Duitsers een groot stempel hebben gedrukt op dit gebied.

Ook aan de nabijgelegen natuurgebieden De Woldberg en landgoed de Eese, die veel gelijkenis vertonen met het gebied bij Havelte, zal aandacht besteed worden.

De lezing begint om 20:00 uur in het Activiteitencentrum van De Skâns. Leden betalen €2,-, voor niet-leden €4,-.