Derby Gorredijk-Tijnje eindigt in gelijkspel

december 1, 2014 in nieuws door Redactie

vv gorredijkDoor Michiel Hornstra
Gorredijk | Van een echte derbysfeer was in Gorredijk binnen de lijnen nauwelijks sprake. Met name het team van Gorredijk speelde zeer matig en zonder passie. Langs de kant daarentegen was het een gezellige drukte. Ook de supporters van Tijnje wisten de weg richting Sportpark Kortezwaag in grote getale te vinden. De lauwe derby eindigde in een 2-2 gelijkspel en er was eigenlijk ook geen team dat recht had op meer.

De selectie van Gorredijk kent het hele seizoen al problemen. Jesmer Schots, Benjamin Faas en Johannes Veenstra zijn de langdurige afwezigen en zondagmiddag werden daar Bjorn Faber, Jorrit Bijker, Erwin Flameling en Merijn de Jong aan toegevoegd. Desalniettemin kan Gorredijk deze afwezigen prima opvangen en zo begonnen centraal achterin Frits Borduin en Jappie Koopmans met op de backs Jan van der Leeuw en Jorrit Bijlsma. Op de bank was de enige frisse wissel Jelmer Posthumus, want Sake Rinsma, Ferdy Oenema, Jorrit Bruinsma en Boeloe Veenstra hadden al een wedstrijd met het 2e elftal in de benen. Een wedstrijd waarin zij haar klasse bewezen door de periodetitel veilig te stellen en zich sowieso op het einde van het seizoen weer op kunnen maken voor promotiewedstrijden naar de reserve tweede klasse.

Het begin van de wedstrijd was voor Tijnje. Gorredijk besprak in de kleedkamer dat het nu toch echt eens scherp aan de wedstrijd moest beginnen, het liep immers al vaak tegen een vroege achterstand aan. Deze afspraak leek echter niet bij iedereen te zijn doorgedrongen want het was Tijnje spits Gerlof Dijkstra die al na twee minuten de 0-1 op het scorebord zette. De verdedigers waren Dijkstra even kwijt en dan is het voor de topscorer van Tijnje een koud kunstje om de bal in het net te werken en daarmee zijn team al op een vroege voorsprong te zetten. Gorredijk kon hier aanvallend nog weinig tegenover stellen en ook het spel van Tijnje was van een matig niveau. Kansen werden er aan beide kanten nauwelijks gecreƫerd en aan voetbal kwamen beide teams ook niet toe. Het enige wat beide teams deden was de lange bal hanteren.

In geval van Tijnje een slimme keuze want de verdediging van Gorredijk staat niet bekend om haar fysieke krachten. In geval van Gorredijk dom want aan Tijnje zijde staat achterin Jan de Vos en het is lastig om daar de kopduels van te winnen. Dit slaagde Gorredijk spits Alwin Bijlsma dan ook niet of nauwelijks. Toch was het in de 39e minuut Gorredijk dat op gelijke hoogte kwam. Lars Schenkel schoot de bal in de touwen en leek daarmee zijn team op gelijke hoogte te brengen, de scheidsrechter constateerde echter een overtreding en daarvoor had de leidsman al gefloten en dus mocht Gorredijk aanleggen voor een strafschop. Deze bal werd prima binnengeschoten door aanvoerder Frits Borduin en zo leek Gorredijk toch nog met een prettig gevoel de kleedkamer op te zoeken. Dit was echter buiten Heine Lageveen van Tijnje gerekend want hij was het die in de 42e minuut zijn ploeg op een 1-2 voorsprong zette.

Niet adequaat ingrijpen van Gorredijk spelers op zowel het middenveld als in de verdediging zorgde ervoor dat Lageveen na een lange rush de bal op prachtige wijze over Gorredijk goalie Jesse Bilstra kon stiften en daarmee wederom een voorsprong voor zijn team op het bord zette. Met deze stand werd de rust gehaald en trainer Jacob Russchen van de thuisploeg greep deze gelegenheid aan om een verse kracht het veld in te brengen. Jelmer Posthumus verving Lars Schenkel. Gorredijk ging de tweede helft voortvarend van start en kwam al snel op gelijke hoogte. Het was Tijnje verdediger Santi Bosma die de bal ongelukkig terugspeelde richting eigen doelman, de uitblinkende Evert Jongedijk, laatstgenoemde pakte de bal in de handen en de scheidsrechter besloot Gorredijk een indirecte vrije trap in het strafschopgebied te geven. Een zware beslissing maar een meevaller voor de thuisploeg. Op hoop van zegen werd deze bal keihard het vijfmeter gebied ingepompt en in de hachelijke situatie die volgde was het uiteindelijk een Tijnje speler die de bal ongelukkig over eigen doellijn werkte. 2-2 en voor de thuisploeg het signaal om te zien door te drukken.

Het was dan ook Gerke Jeeninga die zijn team vijf minuten later op een voorsprong leek te zetten. Dit was echter buiten doelman Jongedijk om gerekend want hij ranselde de bal op voortreffelijke wijze uit de hoek en behoede daarmee zijn team voor een achterstand. Deze fase van twintig minuten was de thuisploeg veel beter en het leek dat de vermoeidheid parten ging spelen bij de mannen van Tijnje. Het was echter Tijnje dat de laatste vijfentwintig minuten van deze gezapige derby in handen nam en toen was het Gorredijk dat er eigenlijk nauwelijks nog aan te pas kwam. Ook de wissels Sake Rinsma voor Gerke Jeeninga en Jorrit Bruinsma voor Jan van der Leeuw konden hierin geen verandering brengen. Grootste kans was er in de slotfase voor Alwin Bijlsma. De bal op vijf meter voor de doellijn was aan Bijlsma echter niet besteed en zo hobbelde de wedstrijd richting het einde. Met een eindstand van 2-2 die wel terecht was. Gorredijk speelde zeer matig en bij de gasten uit Tijnje is het eigenlijk ongelofelijk dat ze de rode lantaarndrager van de competitie zijn want voetballend deden ze absoluut niet onder voor de thuisploeg. Volgende week gaat Gorredijk op bezoek bij Irnsum. Om zichzelf steviger in de middenmoot te nestelen moet het team van Jacob Russchen eigenlijk een driepunter pakken want anders komen de ploegen onderin weer angstvallig dichtbij.