Bornmeer laat Friese meubelfabriek Fristho herleven

juni 10, 2014 in nieuws door Redactie

bornmeer fristhoGorredijk/Franeker | Uitgeverij Bornmeer uit Gorredijk presenteerde zaterdag in het Franker museum Martena het boek Fristho. In het boek staat de geschiedenis van het gelijknamige meubelfabriek beschreven. De auteur is Tresoar-directeur Bert Looper die jaren onderzoek deed naar de geschiedenis van het bedrijf. Fristho in Franeker was in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw toonaangevend in meubeldesign en verkocht zijn meubels grotendeels in Italië en Frankrijk.

De gedegen studie van Looper is rijkelijk geïllustreerd en fungeert zo als naslagwerk voor een ieder die geïnteresseerd is in Nederlandse meubel- en designgeschiedenis en een voorliefde heeft voor mid-century design. Het Nederlandse meubeldesign van de 20e eeuw staat in hoog aanzien. Merken en namen als Pastoe, Braakman, Artifort, Gispen en Rietveld worden in binnen- en buitenland gewaardeerd.

Historicus en designkenner Bert Looper belicht in dit boek het minder bekende maar niet minder belangrijke Fristho, de Friesche Stoel- en Houtwarenfabriek. Fristho was halverwege de vorige eeuw opmerkelijk succesvol in Europa. Met ontwerpers als Kho Liang Ie, Wim Crouwel, William Watting, Inger Klingenberg en Rudolf Glatzel gaf Fristho mede vorm aan de opmerkelijke stijlperiode van het ‘mid-century modern’. Een nieuwe kijk op de Nederlandse ontwerpgeschiedenis en een must voor verzamelaars, handelaren en liefhebbers van design.

In Fristho ‘vooruitstrevende meubelen’ 1921-1978 wordt het verhaal verteld van het ‘andere’ Friesland aan de hand van de meubels, de ontwerpen en de ontwerpers, van het Franeker bedrijf Fristho, dat adequaat inspeelde op de stijl van het ‘mid-century modern’ maar zelf ook een trendsetter was. Ontwerpen van Kho Liang Ie en enkele Deense en Duitse ontwerpers kregen internationale waardering en werden zowel in Europa als in de Verenigde Staten goed verkocht.

Maar dit ‘andere’ Friese verhaal is ook het verhaal van het ‘andere’ Nederland. Decennia lang is de aandacht voor Nederlandse vormgeving gericht geweest op de canon van het tijdschrift Goed Wonen dat in de jaren ’50 en ’60 volgens strenge modernistische normen – sober, betaalbaar, functionalistisch – meubels ‘woog en goed bevond’ of negeerde. Fristho werd nooit een Goed Wonen-merk en is daarom ook in belangrijke mate uit het nationale geheugen verdwenen, evenals tientallen andere merken. Maar sinds enkele jaren is er van de zijde van kunst- en designhistorici, erfgoedprofessionals, verzamelaars, handelaren en een sterk groeiende groep belangstellenden een hernieuwde belangstelling voor dit ‘andere’ Nederland, vol prachtige ontwerpen. Dit boek opent voor die geïnteresseerden een venster naar de verrassend rijke en veelzijdige wereld van het Nederlandse meubel in de periode van het ‘mid century modern’.

Fristho ‘vooruitstrevende meubelen’ 1921-1978
ISBN 9789056153267