Bijzondere motoren en motorverhalen in museum Gorredijk

januari 27, 2015 in nieuws door Redactie

Grasbaan- en speedwayracer Jannick de Jong uit Gorredijk leent aan het museum een motor waarmee hij belangrijke prijzen won. Foto Janet Huisman

Grasbaan- en speedwayracer Jannick de Jong uit Gorredijk leent aan het museum een motor waarmee hij belangrijke prijzen won. Foto Janet Huisman

Gorredijk | De liefde voor motoren is van alle tijden. Het vrijheidsgevoel van het motorrijden moet enorm zijn, zeggen alle motorrijders. Veel motoren hebben een verhaal en in Gorredijk en omgeving wonen een aantal verzamelaars van motoren en alles wat daar mee te maken heeft. Een aantal bijzondere motoren is met deze verrassende verhalen vanaf 31 januari te zien in Museum Opsterlân op de nieuwe expositie ‘Motoren, motorsport en meer’. Zo is er een damesmodel Cedos uit 1920 waar een wijkverpleegster uit Vries op heeft gereden. Een oude zijspan van de Wegenwacht heeft als hulp onderweg al een verleden, maar kreeg een tweede leven in een weiland als voerbak voor schapen. Maar op de expositie zijn ook oude wegracers uit de jaren ‘60, ‘70 en ’80 te zien, waaronder de originele motor van een bekende oud-motorcoureur.

Moderne motoren ontbreken niet tijdens deze expositie. Zo leent de 27-jarige grasbaan- en speedwayracer Jannick de Jong uit Gorredijk een motor uit waarmee hij belangrijke prijzen won. Hij behaalde twee jaar achter elkaar de Nederlandse en de Europese titel en het is zijn droom om de eerste Nederlandse wereldkampioen grasbaanracen te worden. Tijdens de expositie vertoont het museum een film over zijn race-avonturen. Op zaterdag 31 januari en op zondag 22 februari is hij ook zelf in het museum aanwezig om te vertellen over zijn sport. De nieuwe expositie is meer dan alleen motoren. Er zijn ook volop oude foto’s, posters, motorkleding en werkplaatshandboeken van vroeger te vinden.

Kunstenares Yoke Hagen uit Gorredijk komt uit een motorfamilie. Zij nam de motor als uitgangspunt om van textiel enkele bijzondere kunstobjecten te maken. Zo heeft ze onder de naam ‘Van M-bryo tot motorfiets’ de geboorte van een motor uitgebeeld in textiel. Op deze manier wil ze ook de zachte kant van het stoere motorimago laten zien. Naast de kunstwerken van Hagen zijn tijdens de motorexpositie ook 12 werken van motorsportschilder Diederick de Vries uit Assen te bewonderen.

Tijdens het organiseren van deze tentoonstelling kwamen steeds meer namen naar boven van mensen uit Opsterland die in de motorsport actief zijn geweest. We hebben niet de tijd en de ruimte gehad om iedereen te benaderen. Wij nodigen hen uit om de expositie te komen bekijken of contact met ons op te nemen. In maart zullen een aantal bijeenkomsten organiseert worden waarbij ook ruimte zal zijn voor hun verhalen.

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 11 – 17 uur
Zaterdags en de laatste zondag van de maand van 13 – 17 uur