Bijzondere gebruiker van de Badweg wordt platgereden

maart 10, 2014 in nieuws door Redactie

De platgereden hazelworm van de Badweg

De platgereden hazelworm van de Badweg

Gorredijk | Een bijzondere vondst in Gorredijk werd deze maand gemeld bij reptielenkenner Jelle Hofstra. Op de Badweg werd een platgereden hazelworm gevonden. Het op een gladde slang lijkende dier werd meteen herkend door bioloog Peter de Boer van ecologisch adviesbureau FaunaX.

FaunaX is gevestigd aan de Badweg in het pand van Poortman. Hoewel De Boer meteen vaststelde dat het hier om een hazelworm ging, zette hij toch zijn vraagtekens bij de vindplaats. “Hij vond het een heel merkwaardige plek voor een hazelworm”, legt Hofstra de aarzeling van De Boer uit. “Wat betreft de warme temperatuur zou het wel kunnen maar de grote vraag is waar het dier vandaan is gekomen.”

In Gorredijk werd al eens eerder een hazelworm gevonden en wel op de voormalige skatebaan in de Groene Long. Daar liep een jongetje met ‘een slang’ in zijn emmertje. Het dier werd door Johan Loots uit Gorredijk herkend als een hazelworm waarop Jelle Hofstra getipt werd. Hofstra dacht dat het hier om een exemplaar ging dat vanuit Lippenhuizen naar Gorredijk was getrokken. “Een flinke trektocht aangezien het dichtstbijzijnde stukje natuur waar de hazelworm voor kan komen, bij Lippenhuizen ligt.” Of het bij de jongste melding gaat om een hazelworm uit Lippenhuizen is nog maar de vraag. Het vermoeden bestaat dat het diertje van de Badweg daar als grap neergelegd is.

De hazelworm werd wel eerder waargenomen in de omgeving. Meldingen kwamen uit het It Alddjip bij Hemrik, het park rond It Fryske Gea te Olterterp en natuurgebieden Zwarte Meer en Witte Meer. De laatste jaren worden op de Lippenhuisterheide ook weer hazelwormen gevonden.