Bijzonder boek en musical helpen zwerfkinderen van Rio

april 3, 2014 in nieuws door Redactie

Matty Kloosterman en Hylke Lootsma (stg. Help mij Leven), Johannes de Boer (directeur), Albert Zwarteveen (muziek), Henk Mulder (script).

Matty Kloosterman en Hylke Lootsma (stg. Help mij Leven), Johannes de Boer (directeur), Albert Zwarteveen (muziek), Henk Mulder (script).

Gorredijk | Dinsdag 1 april was een bijzondere dag op de Burgemeester Harmsmaschool in Gorredijk. Daar vond onder grote belangstelling van de leerlingen de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Zwerfkinderen in Rio’ van auteur Ernst Pels plaats.

De overhandiging van het boek door de componist Albert Zwarteveen aan de directeur, de heer Drs. J. de Boer, was tevens het startsein voor de voorbereidingen om de gelijknamige musical op zijn school volgend schooljaar op de planken te brengen. Samen met leerlingen van de OBS Trimbeets, ook uit Gorredijk, gaan de kinderen na de zomervakantie met regisseur en leerkracht Marius del Grosso aan de slag. Als voorproefje werden de eerste coupletten van de titelsong ‘Help mij leven’ gezongen door Kim Kroeze. De musical is geschreven door Henk Mulder.

De titel van het boek en musical geeft exact weer waar het over gaat. De omstandigheden voor deze Zwerfkinderen zijn verschrikkelijk. Kilometers lange sloppenwijken waarin bendes strijden om hun territorium. Je moet per dag zien te overleven in een omgeving van drugs en geweld, waarin je leven niet zeker bent. Langer dan een dag vooruit plannen heeft geen enkele zin, en onderwijs of werk is ver te zoeken.

Hoewel er eigenlijk geen woorden voor zijn, heeft de auteur kans gezien de verschrikkingen toch in woorden te vatten. Het aangrijpende verhaal is de kapstok om pijnlijk duidelijk te maken dat kinderen in Rio de Janeiro de dupe zijn van een corrupte samenleving waar alles draait om geld en macht.

De eventuele opbrengsten uit de verkoop van het boek, musical, entreekaarten, sponsoring en andere activiteiten die de kinderen ook zelf nog gaan bedenken om aandacht te vragen voor de zwerfkinderen, komen geheel ten goede van de stichting Help mij leven. Deze stichting zet zich al jaren in voor straatkinderen in Rio en is erkend als ANBI en heeft het CBF keurmerk voor kleine goede doelen. Daardoor weten we zeker dat het geld niet aan de strijkstok blijft hangen. Bovendien zijn giften fiscaal aantrekkelijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Mulder via h.mulder60@live.nl. Informatie is ook te vinden op de Facebookpagina De Zwerfkinderen in Rio.

Zwerfkinderen in Rio
Prijs: € 17,35
Auteur: Ernst Pels
Categorie: Jeugd-/kinderboeken
Aantal pagina’s: 178
ISBN: 9789402205749