Beslissing over Skâns Gorredijk verwacht in januari 2015

november 6, 2014 in nieuws door Redactie

skans4Gorredijk | Vorige week zijn de gebruikers van De Skâns in Gorredijk bijgepraat over de bevindingen van een extern adviesbureau. Het bureau heeft de exploitatie onderzocht en berekende twee toekomstvarianten: renoveren van de oude locatie en nieuwbouw bij de Burgemeester Harmsmaschool. Na een discussie over de bouwkundige details van beide plannen op 13 november volgt op maandag 17 november een openbare inloop waarbij belangstellenden van 17:00 tot 20:00 uur welkom zijn om de plannen te bekijken. Burgemeester en wethouders kiezen op 25 november een variant, de raad zal zich op 15 december hierover uitspreken. Een beslissing wordt in januari 2015 verwacht.

Het onderzoeksbureau heeft geconcludeerd dat de ruimtes in De Skâns te weinig gebruikt worden. Daarnaast liggen de energiekosten hoog en is er veel personeel nodig. In 2013 werd een exploitatietekort van €286.000 geboekt met het grootste verlies voor de cultuuractiviteiten (€209.000). In gaat jaarlijks €473.000 gemeentegeld naar De Skâns.

Renovatie van het oude gebouw kost 1,4 miljoen, nieuwbouw bij de BHS 2,5 miljoen. Toch lijkt deze laatste optie de goedkoopste voor de toekomst omdat de ruimtes beter benut worden, er minder personeel nodig is en de energiekosten beduidend lager liggen. Renovatie van het oude pand is voor de korte termijn goedkoper. De onderzoekers berekenden dat bij renovatie de gemeentelijke bijdrage na tien jaar hoger ligt dan bij nieuwbouw. Ook verwachten zij dat het gebouw dan na vijftien jaar opnieuw gerenoveerd moet worden terwijl nieuwbouw zo’n dertig tot veertig jaar mee kan.

Als De Skâns herrijst als multifunctionele accommodatie bij de Burgemeester Harmsmaschool worden op de nieuwe locatie geen nieuwe sportzalen gebouwd. De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten om de sport op termijn zoveel mogelijk te concentreren in Kortezwaag. Pas wanneer besloten is over de toekomst van De Skâns, zal gekeken worden naar de eventueel vrijgekomen locatie aan de Stationsweg.