Artrose

september 9, 2014 in column door Redactie

Roghan.

Roghan.

Column door Dierenartsencombinatie Gorredijk

Dit is Roghan. Een dappere Cairn terriër van 6 jaar. Altijd in beweging en super waaks. Hij maakt lange wandelingen en speelt vaak met grote honden. Anderhalf jaar geleden scheurden de kruisbanden van zijn linker knie. Een gevolg van de iets te steile stand van zijn knieën in combinatie met zijn zeer actieve leven. Een operatie en daarna revalidatie volgde. Op dit moment gaat alles weer prima, maar het was een lange weg. Door de overbelasting van zijn knie heeft Roghan echter wel artrose ontwikkeld in zijn gewricht. Na veel spelen of een te lange wandeling heeft hij soms toch pijn of loopt hij iets kreupel. Sinds kort krijgt hij dan ook “Mobility”voer ter ondersteuning.

Artrose

Artrose is een slijtageproces waarbij er afbraak optreedt van het gewrichtskraakbeen. Het gewricht wordt minder soepel en daardoor pijnlijk bij bewegen. Honden zijn met name ’s ochtends stram en kunnen soms kreupel zijn. Katten springen minder, lopen langzamer de trap op en gaan moeizamer de kattenbak in. Oorzaken van de kraakbeenbeschadiging kunnen zijn:
• trauma – beschadiging, bijvoorbeeld bij scheuren van de banden
• ontstekingen – door ziektekiemen of reactie tegen eigen lichaam (reuma)
• ontwikkelingsstoornissen – bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie

Behandeling

Gelukkig zijn er veel manieren om onze dieren beweeglijk te houden:
• Voedingssupplementen met glucosamines , voor een goede kraakbeenondersteuning
• “Mobility”voer , met chondroïtine, glucosamines (voor het kraakbeen) en groenlipmossel (GLM), met pijn- en ontstekingsremmende werking
• Omega-3-vetzuren, in voer en supplementen, ontstekingsremmend
• Combinatie van voer of een supplement mét een pijnstiller bij ernstige artrose
• Fysiotherapie
Bewegingsadvies Speel niet met balletjes en stokken. Rennen en plotseling stoppen is zeer belastend voor de gewrichten. Zwemmen is heerlijk, de gewrichten worden niet belast, maar laat uw hond niet uit het water klimmen. Wandel liever vaker en korter en elke dag evenveel . Ga in het weekend geen lange boswandeling maken, de volgende dag heeft een hond met artrose zeker pijn. Voor oudere katten is het fijn als het voer laag staat en de instap van de kattenbak zo laag mogelijk is. Springen is niet fijn. Tot slot: voorkóm overgewicht bij dieren met artrose. Maar daarover meer in oktober, maand van het (over)gewicht bij huisdieren.

Deze maand bij ons op de praktijk: advies over artrose, infobrieven op de balie en “Mobility”voer, verkrijgbaar met flinke starterskorting. Voor het laatste nieuws zijn we natuurlijk nog steeds te volgen op www.facebook.com/dierenartsgorredijk