April, vaccinaties en vlooien…

april 7, 2015 in column door Redactie

Dierenartsencombinatie Gorredijk

april 2015Vaccinaties

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Zowel mens als huisdier. Er zijn vele meningen, verhalen en ook misverstanden over vaccinaties. Daarom enige uitleg. Wanneer een dier gevaccineerd wordt, wordt er een kleine hoeveelheid van een virus of bacterie onderhuids geïnjecteerd. Soms gaat het om een verzwakte, levende vorm daarvan. Soms om een dode oftewel geïnactiveerde vorm. Het lichaam zal na de injectie reageren met de aanmaak van afweerstoffen. Als onze hond of kat later met het “echte” virus of de “echte” bacterie in aanraking komt, dan zal deze worden herkend en kan de indringer snel onschadelijk gemaakt worden. Ons huisdier wordt dan niet, of soms in lichte mate ziek.

 

Pup/kittenentingen

Onze pups worden op 6, 9 en 12 weken ingeënt. We enten 3 maal omdat we niet precies weten op welk moment onze puppy’s zelf in staat zijn goede afweer te maken. De eerste weken van hun leven zijn ze namelijk beschermd door antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen. Deze “maternale” antistoffen verdwijnen bij elke pup op een andere leeftijd. Om ze toch zo goed mogelijk te beschermen kiezen we daarom 3 momenten. Bovendien geeft het herhalen van vaccinaties een “booster”effect, wat betekent dat de afweer na herhaling beter wordt.

Op 6 weken leeftijd – hondenziekte en parvo
Op 9 weken leeftijd – ziekte van Weil (leptospirose) en parvo
Op 12 weken leeftijd – hondenziekte, parvo, HCC (besmettelijke leverziekte) en ziekte van Weil (=cocktail)
Kittens enten we op 9 à 10 weken tegen katten- en niesziekte (=cocktailvaccinatie) en dit herhalen we 3 weken later nog een keer.

Op de leeftijd van 1 jaar herhalen we voor zowel de hond als de kat, de cocktailvaccinatie. Daarna hoeft dit nog maar 1 maal per 3 jaar. In de 2 jaren ertussen enten we bij de hond alleen tegen de ziekte van Weil en bij de kat alleen tegen de niesziekte. Deze vaccinaties bieden namelijk maar één jaar bescherming.

Titeren (titerbepaling)

Sommige mensen vinden vaccinaties belastend voor hun dier en maken zich zorgen over eventuele bijwerkingen. Dan is het misschien een optie om een titerbepaling te laten doen. Met behulp van een beetje bloed is dan te bepalen hoeveel afweer een hond tegen hondenziekte, parvo of HCC heeft. Is dit nog genoeg, dan hoeft de cocktailvaccinatie nog niet en kunnen we het volgend jaar opnieuw bekijken. Helaas is deze titerbepaling alleen betrouwbaar bij de hond. De test bestaat wel voor de kat, maar geeft minder zekerheid. Voor de ziekte van Weil wordt geen titerbepaling gedaan omdat de antistoffen maar een jaar aangetoond kunnen worden, deze vaccinatie moet dus elk jaar gegeven worden.
Vanaf mei kunt u bij Dierenartsencombinatie Gorredijk een titerbepaling laten doen. We zullen op onze website en facebook aangeven wanneer we starten. De titerbepalingen zullen op vaste dagen plaatsvinden.

Maandactie

Verder in april weer aandacht voor de vlooien en teken. We geven deze maand 10 % korting op een aantal vlooien- en tekenmiddelen. Ontvlooien en ontwormen kan met vele middelen: druppels, banden, tabletten en pasta. De keus is groot, wij geven graag advies op maat voor úw dier. Voorkom lentekriebels. Voor de laatste nieuwtjes zijn we nog steeds te volgen op www.facebook.com/dierenartsgorredijk en houd ook onze website in de gaten: www.dierenartsgorredijk.nl