Turfkunst in Museum Opsterlân Gorredijk

februari 24, 2016 in nieuws door Redactie

droomtijdGorredijk | Museum Opsterlân opende zondag de nieuwe tentoonstelling ‘The forgotten people of Soosaare II, Droomtijd’. Getoond worden werken in turf van Dioni ten Busschen. De tentoonstelling is tot en met 15 mei te zien in het museum aan de Hoofdstraat te Gorredijk.

Dioni ten Busschen gebruikt turf om beelden, schilderijen en objecten mee te maken (peatart – turfkunst). Toen de kunstenares in 2010 in Estland een veenderij bezocht, raakte zij gefascineerd door het materiaal turf. Tijdens een wandeling door een veenmoeras ontstond het verhaal van de vergeten menen van Soosaare. De kleuren, de oorverdovende stilte en de schitterende lucht naast de angst om weg te zakken in het moeras riepen gedachten op over mensen die ooit weggezakt zijn. We vinden ze tegenwoordig als veenlijken. Ze zijn duizenden jaren oud en prachtig gemummificeerd in een donkerbruine kleur. Wie waren deze mensen, hoe leefden zij en wat kunnen wij nog van hun leren.

Deel I ging vooral over wat wij kunnen leren van oervolkeren hoe zij met de dood omgingen. Deel II, ‘Droomtijd’ gaat over de zin van het leven en hoe andere oervolkeren daar vorm aan gegeven hebben. Wij blijven toch nog steeds met dezelfde vragen zitten? De droomtijd is een levenspad en een zienswijze bij de Aboriginals; ook een oervolk. Het landschap vertelt wie je bent en welk pad je te gaan hebt. De zielen van de overledenen blazen kracht in de nieuwe generatie zodat je blijft voortbestaan. Het landschap is een transformatie van het goddelijke. Alles is met elkaar verbonden. Hemel en aarde, flora en fauna en verleden, heden en toekomst. Alles is één. Een lineaire tijdsbeleving zat hun niet in de weg. Het landschap bergt alle antwoorden in zich. Het is een weg.

De oeroude turf en de oeroude volkeren passen bij elkaar en vertellen het verhaal van de ‘Droomtijd’ in de expositie ‘The forgotten people of Soosaare II Droomtijd’. Meer informatie op www.museumopsterlan.nl