februari 9, 2016 in nieuws door Redactie

'Ise selfprotection' van Dioni ten Busschen.

‘Ise selfprotection’ van Dioni ten Busschen.

Gorredijk | Museum Opsterlân in Gorredijk organiseert de komende jaren een aantal tentoonstellingen en activiteiten rond het thema Turf. Op zondag 21 februari start de eerste expositie: The forgotten people of Soosaare II, ‘Droomtijd’ met prachtige beelden van turf, gemaakt door de kunstenares Dioni ten Busschen.

Het delven van veen was honderden jaren een lucratieve bezigheid. In de vorm van turf was het de belangrijkste brandstof toen hout steeds schaarser werd. Turf als brandstof maakte de bevolkingsgroei en de industrialisatie mogelijk, zonder turf was er geen Gouden Eeuw geweest. Er kwam steeds meer vraag naar turf en er kon met de verkoop en het vervoer veel geld verdiend worden. Turf werd niet voor niets het Bruine Goud genoemd.

Museum Opsterlân is de komende jaren een plek waar gekeken en gezocht wordt naar oude maar vooral ook naar nieuwe mogelijkheden met turf als grondstof: met kunstenaars, met kinderen en volwassenen, met studenten en mensen uit het bedrijfsleven.

Een kunstenaar die met turf werkt, is Dioni ten Busschen (peatart – turfkunst). Toen Dioni in 2010 in Estland een veenderij bezocht, raakte zij gefascineerd door het materiaal turf. Tijdens een wandeling door een veenmoeras ontstond het verhaal van de vergeten menen van Soosaare. De kleuren, de oorverdovende stilte en de schitterende lucht naast de angst om weg te zakken in het moeras riepen gedachten op over mensen die ooit weggezakt zijn. We vinden ze tegenwoordig als veenlijken. Ze zijn duizenden jaren oud en prachtig gemummificeerd in een donkerbruine kleur. Wie waren deze mensen, hoe leefden zij en wat kunnen wij nog van hun leren.

Deel I ging vooral over wat wij kunnen leren van oervolkeren hoe zij met de dood omgingen. Deel II, ‘Droomtijd’, gaat over de zin van het leven en hoe andere oervolkeren daar vorm aan gegeven hebben. De droomtijd is een levenspad en een zienswijze bij de Aboriginals; ook een oervolk. Het landschap vertelt wie je bent en welk pad je te gaan hebt. De zielen van de overledenen blazen kracht in de nieuwe generatie zodat je blijft voortbestaan. Het landschap is een transformatie van het goddelijke. Alles is met elkaar verbonden. Hemel en aarde, flora en fauna en verleden, heden en toekomst. Alles is één. Een lineaire tijdsbeleving zat hun niet in de weg. Het landschap bergt alle antwoorden in zich. Het is een weg.

Dioni ten Busschen exposeert van 21 februari tot en met 15 mei in Museum Opsterlân. Op zondag 21 februari wordt de expositie om 15:00 uur geopend door Thea Scholten, bestuurslid van museum Beelden aan Zee in Den Haag.