Januari, seniorenmaand bij Dierenartsencombinatie Gorredijk

januari 5, 2016 in column door Redactie

Sylvano.

Sylvano.

Dit is Sylvano, een gecastreerde kater van ruim 12 jaar. Een paar maanden geleden kwam de eigenaar van Sylvano bij ons op de praktijk omdat ze het idee had dat hij niet in orde was. Hij was langzaam afgevallen, maar vooral zijn gedrag was anders. Hij was hongerig en begon eten te stelen. Van het aanrecht als daar iets lag, brokken uit de hondenbak, kruimels op de grond, alles ging naar binnen. Ondanks het vele eten was hij van 4,2 kg naar 3,3 kg gegaan en dus bijna 25% van zijn totale lichaamsgewicht kwijt. Ook dronk en plaste Sylvano meer dan normaal.

Bij het lichamelijk onderzoek bleek dat zijn hartslagfrequentie sterk verhoogd was, dat er een klein ruisje op het hart te horen was en dat we de schildklier konden voelen in de hals, wat betekent dat deze vergroot is. Een normale schildklier is bijna niet te voelen. Nadat we een beetje bloed hadden afgenomen, bleek dat ook het schildklierhormoon (T4 – thyroxine) verhoogd was. Daarmee hadden we de diagnose van een te snel werkende schildklier bevestigd.

Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) is een van de meest voorkomende aandoeningen van de oudere kat (ouder dan 10 jaar). Het lijkt een erfelijke ziekte te zijn, die zich pas op latere leeftijd openbaart. Gelukkig is deze ziekte meestal goed te behandelen.

Katten hebben 2 schildklierdelen, gelegen langs de luchtpijp in de hals. Normaal zijn ze niet te voelen, maar bij oudere katten kan een vergroting van één of beide delen optreden. In 98% van de gevallen is dit goedaardig. De schildklieren produceren een hormoon, thyroxine, dat invloed heeft op de stofwisseling van de kat. Als de schildklier vergroot is en dus meer hormoon produceert, versnelt de stofwisseling. Dat heeft effect op de functie van onder andere het hart, de nieren en de lever. Die moeten harder werken en dat is nadelig voor deze organen. Ook kan de bloeddruk te hoog worden. Een te snel werkende schildklier kan dus veel schade aanrichten aan de diverse organen.

De volgende verschijnselen kunt u opmerken:

• vermageren ondanks veel eten, zeuren om eten/ meer eten dan vroeger
• druk en rusteloos gedrag, vooral ’s nachts en veel miauwen.
• soms meer drinken
• soms braken en/of diarree
• liggen op koele plekken

Therapie. Er zijn meerdere behandelingsmethoden:

1. toedienen van medicatie, waarmee we het T4 gehalte in het bloed stabiel houden
2. een operatie, waarbij we het vergrote schildklierdeel verwijderen, vaak nadat we met
medicijnen eerst het T4 in het bloed gestabiliseerd hebben
3. voer geven met een verlaagd jodiumgehalte (jodium is nodig om de schildklier goed
te laten werken)
4. een behandeling met radioactief jodium in een gespecialiseerde kliniek, de kat wordt
daar dan 14 dagen opgenomen, medicatie is daarna niet nodig

We hebben veel patiënten die het daarna nog lange tijd goed doen. Wel moet natuurlijk de functie van andere organen ook goed zijn. Welke behandeling we kiezen heeft te maken met de patiënt zelf, maar ook met voorkeur van de eigenaar voor een bepaalde therapie. We bespreken altijd alle opties en maken dan samen met u de keus.

Sylvano staat nu al 6 maanden op 2 maal daags 1 tabletje en doet het daar heel goed op. Hij is niet meer hongerig en weegt inmiddels weer 4 kg. Deze medicijntherapie is levenslang. Zowel eigenaar als kat zijn prima tevreden zo.

Preventie: gratis seniorconsult

Deze maand kijken we uw oudere dier kosteloos na met de nadruk op ouderdomsproblemen. Het gebit wordt nagekeken maar ook de oren en de ogen, er wordt gekeken naar kleine bultjes en tumortjes, mogelijke melkkliertumoren bij teefjes en bij de reuen naar de prostaat. Ook beoordelen we de schildklieren bij katten.

Als er aanwijzingen zijn voor problemen zullen we aangeven wat de volgende stappen kunnen zijn. Aan eventuele vervolgonderzoeken zijn wel kosten verbonden. Een beginnend nierprobleem met eiwitverlies kunnen we al opsporen in een beetje ochtendurine. Ochtendurine kunt u ook langsbrengen en laten onderzoeken zonder uw dier mee te nemen. We kunnen dan in een vroeg stadium bepaalde problemen ontdekken en aanpakken.

Voor een seniorconsult kunt u telefonisch of aan de balie een afspraak maken.

Volg voor verder actueel nieuws onze website: www.dierenartsgorredijk.nl (zie de infopagina over verschillende aandoeningen) en facebook: www.facebook.com/dierenartsgorredijk